Lauantai 22.9.2018
"
Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään. Jes. 26:19

Näennäinen kaaos, silti jokin järjestys

20.6.2014 06:26 | Kaisu Tuomaala
Aamulla lähdemme pellolle kävelylle. Yhtäkkiä yönviileys alkaa haihtua, höyry nousee huopakatosta, lintujen laulu täyttää ilman. Pelto on sängellä, maa kuiva ja kova, helppo kävellä. Menemme traktorin renkaitten painaumissa auringon suuntaan. Matalalta paistava aurinko jättää etäällä pellolle metsän reunaan ison varjon. Varjon reunaan loppuu aurinkopelto, varjon sisälle ei halua mennä; varjossa pellon läpi kulkeva tuuli on pistävämpi ja kylmä.
 
Koira juoksee, poika juoksee, tyttö syö kävellessä aamupalanäkkileipää ja aurinko paistaa hiusten läpi.
– Piä mua käettä, sanoo tyttö, ja tytöllä on pieni ja kevyt käsi.
– Kenelle linnut laulaa?
– Meille laulaa, sanoo tyttö.


 
Aamuaurinko on kirkas, tuuli on kevääksi lämmin. Katson jalkoja: villasukat ja lenkkarit, onneksi ei tarvitse nousta aamulla töihin. Siis muualle. Niin sanotusti töihin.
 
Asun työpaikalla, nukunkin työpaikalla; työ on käden ulottuvilla koko ajan, siinä ei ole työaikaa, ei ilmoitettua sisältöä, sääntöä, mitään erityisohjeistysta, ulkoapäin annettua tehtävälistaa. Tehtävä on vain mennä eteenpäin aamusta, päivästä, illasta toiseen jonkin intuition varassa, tehdä se, mikä on milloinkin kaikkein tarpeellisinta. Jos joku kysyisi, mitä olet tehnyt, en muistaisi, vaikka liikkeessä koko ajan.
 
On siedettävä keskeneräisyyttä, että voi välillä astua ulos, mennä pellolle ja kävellä eteenpäin auringonpaisteessa suuntaan A ja palata polkua pitkin takaisin. Sietää, että tiskipöytä odottaa ja pyykkipino viikkaamatta. Moni asia on kesken, keskeneräinen, mutta aurinko. Mutta linnut. Ja kun palaa, on taas erilaista olla sisällä, kädet toimivat nopeammin, lapset leikkivät hetken sovussa yläkerrassa, eilinen keitto lämpenee, ei haittaa hiekat lattialla, onko täydellistä.
 
Palaamme takaisin pellon reunaa. Puro kulkee alhaalla kiemurrellen, puut rinteessä sikinsokin, vinossa erisuuntiin, suoria ja kaatuneita; näennäinen kaaos, silti jokin järjestys, harmonia, sopusointu. Ajattelen, että Jumalalla on jokin järki ja järjestys tässä kaikessa, jota ihmisen järki ei tavoita.


 
Kun olemme sisällä, alkaa sataa rakeita, pilvet tekevät huoneeseen varjon. Sade ei haittaa, kun ollut auringossa. Maa kaipaa sadetta. Kasvaako kuiva, eloton maa, kasvaako tänä vuonna mitään  oikeaa, toivottua. Maa on Antajan armoilla. Nämä päivät Antajan armoilla, aurinko ja kaikki.
 
Pienin poika istuu sylissä ja etsii silmiä, nauraa. Puhelen pojalle, vaikka en tiedä onko tärkeää sanat vai ääni vai olla tässä, hetkessä, ei haittaa miltä näyttää ulos ja ulkopuolelle, naapurille tai kauemmas. Meillä on tämä hetki.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi