Perjantai 24.5.2019
"
Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa! Ps. 98:4-5

Näennäinen kaaos, silti jokin järjestys

20.6.2014 06:26 | Kaisu Tuomaala
Aamulla lähdemme pellolle kävelylle. Yhtäkkiä yönviileys alkaa haihtua, höyry nousee huopakatosta, lintujen laulu täyttää ilman. Pelto on sängellä, maa kuiva ja kova, helppo kävellä. Menemme traktorin renkaitten painaumissa auringon suuntaan. Matalalta paistava aurinko jättää etäällä pellolle metsän reunaan ison varjon. Varjon reunaan loppuu aurinkopelto, varjon sisälle ei halua mennä; varjossa pellon läpi kulkeva tuuli on pistävämpi ja kylmä.
 
Koira juoksee, poika juoksee, tyttö syö kävellessä aamupalanäkkileipää ja aurinko paistaa hiusten läpi.
– Piä mua käettä, sanoo tyttö, ja tytöllä on pieni ja kevyt käsi.
– Kenelle linnut laulaa?
– Meille laulaa, sanoo tyttö.


 
Aamuaurinko on kirkas, tuuli on kevääksi lämmin. Katson jalkoja: villasukat ja lenkkarit, onneksi ei tarvitse nousta aamulla töihin. Siis muualle. Niin sanotusti töihin.
 
Asun työpaikalla, nukunkin työpaikalla; työ on käden ulottuvilla koko ajan, siinä ei ole työaikaa, ei ilmoitettua sisältöä, sääntöä, mitään erityisohjeistysta, ulkoapäin annettua tehtävälistaa. Tehtävä on vain mennä eteenpäin aamusta, päivästä, illasta toiseen jonkin intuition varassa, tehdä se, mikä on milloinkin kaikkein tarpeellisinta. Jos joku kysyisi, mitä olet tehnyt, en muistaisi, vaikka liikkeessä koko ajan.
 
On siedettävä keskeneräisyyttä, että voi välillä astua ulos, mennä pellolle ja kävellä eteenpäin auringonpaisteessa suuntaan A ja palata polkua pitkin takaisin. Sietää, että tiskipöytä odottaa ja pyykkipino viikkaamatta. Moni asia on kesken, keskeneräinen, mutta aurinko. Mutta linnut. Ja kun palaa, on taas erilaista olla sisällä, kädet toimivat nopeammin, lapset leikkivät hetken sovussa yläkerrassa, eilinen keitto lämpenee, ei haittaa hiekat lattialla, onko täydellistä.
 
Palaamme takaisin pellon reunaa. Puro kulkee alhaalla kiemurrellen, puut rinteessä sikinsokin, vinossa erisuuntiin, suoria ja kaatuneita; näennäinen kaaos, silti jokin järjestys, harmonia, sopusointu. Ajattelen, että Jumalalla on jokin järki ja järjestys tässä kaikessa, jota ihmisen järki ei tavoita.


 
Kun olemme sisällä, alkaa sataa rakeita, pilvet tekevät huoneeseen varjon. Sade ei haittaa, kun ollut auringossa. Maa kaipaa sadetta. Kasvaako kuiva, eloton maa, kasvaako tänä vuonna mitään  oikeaa, toivottua. Maa on Antajan armoilla. Nämä päivät Antajan armoilla, aurinko ja kaikki.
 
Pienin poika istuu sylissä ja etsii silmiä, nauraa. Puhelen pojalle, vaikka en tiedä onko tärkeää sanat vai ääni vai olla tässä, hetkessä, ei haittaa miltä näyttää ulos ja ulkopuolelle, naapurille tai kauemmas. Meillä on tämä hetki.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi