Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

​Jos siitä saa voimia

21.7.2014 07:30 | Kaisu Tuomaala
Tuulen kohina ylhäällä puissa sekoittuu auringon valoon, vihreiden lehtien huojuntaan, linnun lauluun. Olen kävelyllä harvoin tavatun ystävän kanssa. Aavistan meren jossain lähellä, vuoroin kolean tuulahduksen auringon lämmittämällä iholla. Poika soittaa:

– Voinko olla vielä tän päivän täällä, tulisin huomenna junalla?
– Mitä sulla on huomenna?
– Neljä tuntia. Ei vaikeita. Oon tehnyt jo kuviksen, ja enkkua.
– Otakko kiinni viikolla kaikki mistä jäät jälkeen?
– Joo.

Kävelykaverini kuulee keskustelun, sanoo vierestä:
– Koulu on tärkeä, mutta jos siitä saa voimia. Meilläkin on käyty samanlaisia keskusteluja.
– Onko ollu mukavaa? kysyn pojalta.
– On. 
– Tuu sit huomenna, ilmota, kun täällä.

Jatkamme kävelyä mäkisellä soratiellä. Yhtäkkiä tuntuu, että tämä auringonpaistama kolo tässä tiellä on harvinaista, lintujen ääni ja kaikki. Joutilaisuuden tila menneen ja tulevan välillä, tajuamisen tila, missä olet, minne menet. Ja yhtäkkiä ihmettelee, kun tähän asti on selvitty ja näin paljon hyviä asioita, lapset, terveyttä. Ystäviä.

Aurinko lämmittää, kävelemme reippaasti, riisun pitkähihaisen. Muistan, että tämä kiemurainen tie palaa alkukohtaansa. Sanat poukkoilevat aikaa eteen- ja taaksepäin, nivovat ajatusta, asioilla on jokin yhteys, asioiden kulku, välillä pinnan alla oleva tarkoitus, johdatus. Välillä juoni pinnan alla. Heijastuiko pintaan silloin joku muu, pilvet, taivas? 

Puhumme. Ajatukset jäävät kesken. Moni asia jää kesken, eikä sanoilla ole merkitystä. Kaiken kulussa tärkeämpääkin on kuin sanat. Ne ovat vain haparointia. Sinne päin. Joku muu kantaa asioita ja aikaa eteenpäin. Aurinko, tuuli, linnunlaulu. Ne täyttävät ilman.

Koulut päättyvät. Alkaa toinen aika. Kesä on toista aikaa. Pojat istuvat sohvalla. Sanon:
– Kirjottakaa paperille, mitä mukavia asioita voi tehdä kesällä.

Pojat kirjoittavat: retkeillä, telttailla, kalastaa, yökylä, pelata jalkapalloa, uida, veneretkeillä, pyöräillä. Seuraavaksi yöksi pojat pystyttävät teltan pihalle, ovat siellä yötä, lukevat Aku Ankkaa ja Tex Willereitä. Sitten tulee kylmiä ilmoja, pojat tulevat sisälle yöksi, pelaavat shakkia yöhön saakka, vähän kuin jouluna. Heräävät myöhään. Sitten taas herättyään miettivät, mitä kesällä voi tehdä.On sunnuntaiaamu. Olen metsässä, juoksen koiran kanssa polkua, jossa suuria kaatuneita puita ja vanhojen puiden juuret korkealla. Päästän koiran vapaaksi. Hetkittäin kuulen lintujen laulun, näen valon polulla, kävyt, jotka vierineet syvimpään uimaan. Valon, joka kirkasta kesävaloa. Välillä näen, ja välillä ajatus kulkee johonkin suuntaan, ja silloin kuluu hetkiä mitään näkemättä. Puoli tuntia muuttuu tunniksi hetkessä. Metsässä unohdan kaikki velvoitteet, kukaan ei kysy mitään, ei pyydä mitään, eikä minun tarvitse miettiä mitään. Tämä on kaatuneitten puiden ja korkeiden juurien polku. 

Kuumuus nousee iholle, eikä metsän sisällä tuule. Sopiva nopeus pitää hyttyset loitolla. Ilma on lämmin. Varjoissa tunnen kaiken kasvavan rehevän, vihreän hajun. Polun päällä taivas on jotenkin kirkkaampi. Jos siitä saa voimia, muistan ajatuksen.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi