Tiistai 26.3.2019
"
Ennen tekin olitte pimeyttä, mutta nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Ef. 5:8-9

​Jos siitä saa voimia

21.7.2014 07:30 | Kaisu Tuomaala
Tuulen kohina ylhäällä puissa sekoittuu auringon valoon, vihreiden lehtien huojuntaan, linnun lauluun. Olen kävelyllä harvoin tavatun ystävän kanssa. Aavistan meren jossain lähellä, vuoroin kolean tuulahduksen auringon lämmittämällä iholla. Poika soittaa:

– Voinko olla vielä tän päivän täällä, tulisin huomenna junalla?
– Mitä sulla on huomenna?
– Neljä tuntia. Ei vaikeita. Oon tehnyt jo kuviksen, ja enkkua.
– Otakko kiinni viikolla kaikki mistä jäät jälkeen?
– Joo.

Kävelykaverini kuulee keskustelun, sanoo vierestä:
– Koulu on tärkeä, mutta jos siitä saa voimia. Meilläkin on käyty samanlaisia keskusteluja.
– Onko ollu mukavaa? kysyn pojalta.
– On. 
– Tuu sit huomenna, ilmota, kun täällä.

Jatkamme kävelyä mäkisellä soratiellä. Yhtäkkiä tuntuu, että tämä auringonpaistama kolo tässä tiellä on harvinaista, lintujen ääni ja kaikki. Joutilaisuuden tila menneen ja tulevan välillä, tajuamisen tila, missä olet, minne menet. Ja yhtäkkiä ihmettelee, kun tähän asti on selvitty ja näin paljon hyviä asioita, lapset, terveyttä. Ystäviä.

Aurinko lämmittää, kävelemme reippaasti, riisun pitkähihaisen. Muistan, että tämä kiemurainen tie palaa alkukohtaansa. Sanat poukkoilevat aikaa eteen- ja taaksepäin, nivovat ajatusta, asioilla on jokin yhteys, asioiden kulku, välillä pinnan alla oleva tarkoitus, johdatus. Välillä juoni pinnan alla. Heijastuiko pintaan silloin joku muu, pilvet, taivas? 

Puhumme. Ajatukset jäävät kesken. Moni asia jää kesken, eikä sanoilla ole merkitystä. Kaiken kulussa tärkeämpääkin on kuin sanat. Ne ovat vain haparointia. Sinne päin. Joku muu kantaa asioita ja aikaa eteenpäin. Aurinko, tuuli, linnunlaulu. Ne täyttävät ilman.

Koulut päättyvät. Alkaa toinen aika. Kesä on toista aikaa. Pojat istuvat sohvalla. Sanon:
– Kirjottakaa paperille, mitä mukavia asioita voi tehdä kesällä.

Pojat kirjoittavat: retkeillä, telttailla, kalastaa, yökylä, pelata jalkapalloa, uida, veneretkeillä, pyöräillä. Seuraavaksi yöksi pojat pystyttävät teltan pihalle, ovat siellä yötä, lukevat Aku Ankkaa ja Tex Willereitä. Sitten tulee kylmiä ilmoja, pojat tulevat sisälle yöksi, pelaavat shakkia yöhön saakka, vähän kuin jouluna. Heräävät myöhään. Sitten taas herättyään miettivät, mitä kesällä voi tehdä.On sunnuntaiaamu. Olen metsässä, juoksen koiran kanssa polkua, jossa suuria kaatuneita puita ja vanhojen puiden juuret korkealla. Päästän koiran vapaaksi. Hetkittäin kuulen lintujen laulun, näen valon polulla, kävyt, jotka vierineet syvimpään uimaan. Valon, joka kirkasta kesävaloa. Välillä näen, ja välillä ajatus kulkee johonkin suuntaan, ja silloin kuluu hetkiä mitään näkemättä. Puoli tuntia muuttuu tunniksi hetkessä. Metsässä unohdan kaikki velvoitteet, kukaan ei kysy mitään, ei pyydä mitään, eikä minun tarvitse miettiä mitään. Tämä on kaatuneitten puiden ja korkeiden juurien polku. 

Kuumuus nousee iholle, eikä metsän sisällä tuule. Sopiva nopeus pitää hyttyset loitolla. Ilma on lämmin. Varjoissa tunnen kaiken kasvavan rehevän, vihreän hajun. Polun päällä taivas on jotenkin kirkkaampi. Jos siitä saa voimia, muistan ajatuksen.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi