Lauantai 20.7.2019
"
Kuinka sinä voit tuomita veljesi? Tai sinä toinen, kuinka voit halveksia veljeäsi? Kaikki me joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Room. 14:10

Tapaamisia

25.8.2014 07:08 | Kaisu Tuomaala
Vihreä heinä huojuu korkeana, kun tulemme. Pojat juoksevat ja piiloutuvat, kiehnäävät toisiaan ja painivat. Kuljemme eteenpäin pellolla, joka täyttyisi pian. Olemme tulleet perille. Hetkeksi perille.

Tuuli on kylmä kesäksi, mutta se ei haittaa. Onneksi tuli mukaan villapaitoja ja pipoja. Yhtäkkiä tavarat olivatkin kasassa, asuntovaunu liikkeessä ja kaikki matkalla, irti jostakin. Liikkeessä oleva helpotuksen tunne. Sitten maisemaa, peltoja, metsää, kapeita erkanevia metsäteitä, pohjoisesta matalalla paistavaa aurinkoa, häikäisevää. Kaikkea ei muista, se lipuu ohi kuin usva. Tuudittaa.

Kävellessä välähtää mielessä kasvoja: oispa kiva nähdä! Tapaamisten ketju on ennalta-arvaamaton, aika soljuu, ihmiset, kuuluu puhe, rauhallinen puhe, sellainen, jossa ei mitään uutta, mutta se ei ole vanhaa, vuosisadat ja ihmisten ketju nivoutuvat yhdeksi. Kesät kuluvat, mutta kaikki ei muutu, ei valo, ei aurinko. Ruoho lakoaa, vanhenemme, ihmisten polut kiemurtelevat, mutta valo ei muutu.Astun telttaan. Mies vieressä sanoo:

– Aivan kuin teltan katto alkaisi nousta, niin isoa laulua.

Kuuntelen laulua, se on pehmeää ja keinuvaa, äänet sulavat yhteen, lähellä olevat kaukana kuuluvaan. Katson ihmisiä, jotka muistavat sanat ulkoa. Kuinka paljon voi muistaa ulkoa, sanoja, säkeistöjä toisen perään? Vanha mies laulaa, isäni ikäinen, voisi olla minunkin isä. Minkäläinen elämä hänellä on ollut. Ystävälliset kasvot, valoisat. Hänenkin tekee mieli laulaa. Jos kuulee läpi elämän lauluja, vuosikymmeniä, ne eivät lähde pois. Vaikka kaikki kirjat palaisivat, jäisivät laulut, ne vierivät kuin lanka jostakin mielenpohjalta.

Sitten tulee päivä, kun puheet loppuvat ja teltat puretaan, ihmiset pakkailevat tavarat kasaan. Pelto tyhjenee. Tulee sade. On aika jatkaa kulkemista.

Asuntovaunumatka on pitkä. Lämpö nousee kaupunkien kaduilta. Matkalla uimme järvissä keskellä ei mitään ja meressä, joka on kylmä. Matkalla tapaamme ihmisiä. Mietin joidenkin kohdalla, miten kasvoissa on säilynyt valo pitkälläkin matkalla. Mietin niitäkin, joiden silmissä oli varjo, hetkellinen vai mikä, kysymysten täyttämä. Muistan samanlaisia hetkiä, tekisi mieleni sanoa: kun ihmisen mahdollisuudet loppuvat, Jumalalla niitä on. Kaikki lopulta kääntyy hyväksi.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi