Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Tapaamisia

25.8.2014 07:08 | Kaisu Tuomaala
Vihreä heinä huojuu korkeana, kun tulemme. Pojat juoksevat ja piiloutuvat, kiehnäävät toisiaan ja painivat. Kuljemme eteenpäin pellolla, joka täyttyisi pian. Olemme tulleet perille. Hetkeksi perille.

Tuuli on kylmä kesäksi, mutta se ei haittaa. Onneksi tuli mukaan villapaitoja ja pipoja. Yhtäkkiä tavarat olivatkin kasassa, asuntovaunu liikkeessä ja kaikki matkalla, irti jostakin. Liikkeessä oleva helpotuksen tunne. Sitten maisemaa, peltoja, metsää, kapeita erkanevia metsäteitä, pohjoisesta matalalla paistavaa aurinkoa, häikäisevää. Kaikkea ei muista, se lipuu ohi kuin usva. Tuudittaa.

Kävellessä välähtää mielessä kasvoja: oispa kiva nähdä! Tapaamisten ketju on ennalta-arvaamaton, aika soljuu, ihmiset, kuuluu puhe, rauhallinen puhe, sellainen, jossa ei mitään uutta, mutta se ei ole vanhaa, vuosisadat ja ihmisten ketju nivoutuvat yhdeksi. Kesät kuluvat, mutta kaikki ei muutu, ei valo, ei aurinko. Ruoho lakoaa, vanhenemme, ihmisten polut kiemurtelevat, mutta valo ei muutu.Astun telttaan. Mies vieressä sanoo:

– Aivan kuin teltan katto alkaisi nousta, niin isoa laulua.

Kuuntelen laulua, se on pehmeää ja keinuvaa, äänet sulavat yhteen, lähellä olevat kaukana kuuluvaan. Katson ihmisiä, jotka muistavat sanat ulkoa. Kuinka paljon voi muistaa ulkoa, sanoja, säkeistöjä toisen perään? Vanha mies laulaa, isäni ikäinen, voisi olla minunkin isä. Minkäläinen elämä hänellä on ollut. Ystävälliset kasvot, valoisat. Hänenkin tekee mieli laulaa. Jos kuulee läpi elämän lauluja, vuosikymmeniä, ne eivät lähde pois. Vaikka kaikki kirjat palaisivat, jäisivät laulut, ne vierivät kuin lanka jostakin mielenpohjalta.

Sitten tulee päivä, kun puheet loppuvat ja teltat puretaan, ihmiset pakkailevat tavarat kasaan. Pelto tyhjenee. Tulee sade. On aika jatkaa kulkemista.

Asuntovaunumatka on pitkä. Lämpö nousee kaupunkien kaduilta. Matkalla uimme järvissä keskellä ei mitään ja meressä, joka on kylmä. Matkalla tapaamme ihmisiä. Mietin joidenkin kohdalla, miten kasvoissa on säilynyt valo pitkälläkin matkalla. Mietin niitäkin, joiden silmissä oli varjo, hetkellinen vai mikä, kysymysten täyttämä. Muistan samanlaisia hetkiä, tekisi mieleni sanoa: kun ihmisen mahdollisuudet loppuvat, Jumalalla niitä on. Kaikki lopulta kääntyy hyväksi.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi