Lauantai 17.11.2018
"
"He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." Luuk. 20:36

Tapaamisia

25.8.2014 07:08 | Kaisu Tuomaala
Vihreä heinä huojuu korkeana, kun tulemme. Pojat juoksevat ja piiloutuvat, kiehnäävät toisiaan ja painivat. Kuljemme eteenpäin pellolla, joka täyttyisi pian. Olemme tulleet perille. Hetkeksi perille.

Tuuli on kylmä kesäksi, mutta se ei haittaa. Onneksi tuli mukaan villapaitoja ja pipoja. Yhtäkkiä tavarat olivatkin kasassa, asuntovaunu liikkeessä ja kaikki matkalla, irti jostakin. Liikkeessä oleva helpotuksen tunne. Sitten maisemaa, peltoja, metsää, kapeita erkanevia metsäteitä, pohjoisesta matalalla paistavaa aurinkoa, häikäisevää. Kaikkea ei muista, se lipuu ohi kuin usva. Tuudittaa.

Kävellessä välähtää mielessä kasvoja: oispa kiva nähdä! Tapaamisten ketju on ennalta-arvaamaton, aika soljuu, ihmiset, kuuluu puhe, rauhallinen puhe, sellainen, jossa ei mitään uutta, mutta se ei ole vanhaa, vuosisadat ja ihmisten ketju nivoutuvat yhdeksi. Kesät kuluvat, mutta kaikki ei muutu, ei valo, ei aurinko. Ruoho lakoaa, vanhenemme, ihmisten polut kiemurtelevat, mutta valo ei muutu.Astun telttaan. Mies vieressä sanoo:

– Aivan kuin teltan katto alkaisi nousta, niin isoa laulua.

Kuuntelen laulua, se on pehmeää ja keinuvaa, äänet sulavat yhteen, lähellä olevat kaukana kuuluvaan. Katson ihmisiä, jotka muistavat sanat ulkoa. Kuinka paljon voi muistaa ulkoa, sanoja, säkeistöjä toisen perään? Vanha mies laulaa, isäni ikäinen, voisi olla minunkin isä. Minkäläinen elämä hänellä on ollut. Ystävälliset kasvot, valoisat. Hänenkin tekee mieli laulaa. Jos kuulee läpi elämän lauluja, vuosikymmeniä, ne eivät lähde pois. Vaikka kaikki kirjat palaisivat, jäisivät laulut, ne vierivät kuin lanka jostakin mielenpohjalta.

Sitten tulee päivä, kun puheet loppuvat ja teltat puretaan, ihmiset pakkailevat tavarat kasaan. Pelto tyhjenee. Tulee sade. On aika jatkaa kulkemista.

Asuntovaunumatka on pitkä. Lämpö nousee kaupunkien kaduilta. Matkalla uimme järvissä keskellä ei mitään ja meressä, joka on kylmä. Matkalla tapaamme ihmisiä. Mietin joidenkin kohdalla, miten kasvoissa on säilynyt valo pitkälläkin matkalla. Mietin niitäkin, joiden silmissä oli varjo, hetkellinen vai mikä, kysymysten täyttämä. Muistan samanlaisia hetkiä, tekisi mieleni sanoa: kun ihmisen mahdollisuudet loppuvat, Jumalalla niitä on. Kaikki lopulta kääntyy hyväksi.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi