Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Kynttilöitä

26.9.2014 06:33 | Kaisu Tuomaala
Syksyllä ihmiset palaavat, asettuvat takaisin. Istun vanhan talon pihalla, pöydillä palaa kynttilöitä, naiset istuvat penkeillä ja pöytien ääressä, juttelevat. Olen palannut taas tänne. Uusia ja vanhoja kasvoja. Kynttilät lepattavat, palavat nopeasti ilmanvireessä. Kynttilänjalat ovat korkeita ja tummia.

Muistan kynttilät, kun opiskelin. Siinä maassa, sen kaupungin marketissa myytiin vain oransseja kynttilöitä.  Kynttilänjalkoina oli tummia lasipulloja, usein tummanvihreitä. Pöydällä oli paljon pulloja, ja paljon kynttilöitä. Poltimme monta kerrallaan, illat pimenivät yöksi, juttelimme, kunnes kynttilät paloivat loppuun, yksi kerrallaan, sammuivat.Silloin, sisällä huoneessa tuuli ei kuluttanut. Mutta pimeys ympärillä oli pilkkosen pimeää. Siinä maassa ostin marketista lasipullossa mustaherukkamehua, lämmitin sitä; huoneet olivat välillä todella kylmiä. Menneenä kesänä keräsin pensaasta mustaherukoita. Ne olivat sysimustia, kirpeitä.  Pensaat tuoksuivat sateessa. Muistin, että kohta tulevat pimeät yöt.

Pieninä väläyksinä kesästä muistan pitkät, lämpimät päivät, automatkat pohjoiseen ja rannoille, ihmisiä, sanoja, tarinoita. Muistan naisen, jonka kanssa juttelimme, nainen elämässä kiinni, oli lenkkeillyt, oli reipas, oli muualle muuttaneita lapsia, pilke silmäkulmassa. Seuraavalla viikolla kuulen, että nainen ei selvinnyt äkillisestä leikkauksesta, nainen olikin valmis lähtemään pois, irrottamaan tästä kaikesta. Äkkiä aika tuntuu liian lyhyeltä, väläykseltä, jossa vain pieni tajuamisen hetki, ja se on ohi.

Tänään naiset istuvat vanhan talon pihalla, kumartuneina toistensa puoleen, juttelevat, ilta pimenee, kynttilät lepattavat. Iltahartaudeksi mies lukee Markuksen evankeliumista sanoja: ”Tässä on minun äitini ja tässä on minun veljeni…” Perhesuhteet muuttuvat.  ”Joka luopuu perheestään, ystävistään, saa satakertaisesti...” Ajatus harhailee. Ei ole helppo luopua läheisistä, tajuta: kuljemme eri tietä, puhumme eri kieltä, hän, joka oli lähellä, onkin kaukana. Risteyksessä täytyy kuunnella tarkasti, mistä kuuluu tuttu ääni, tuttu puhe, missä tie menee.  Se ääni kokoaa yhteen. Saa kodin se, joka sen menetti.

Katson naisia. Nyt täällä. Tällä polulla. Jokaisen täytyy puntaroida, mikä rakasta, missä äitisi, missä sisaresi. Missä ruokitaan sitä uskoa, joka antaa rauhan, ilon ja toivon. Koska tämä kesä on niin lyhyt, koko aika ja tajuamisen hetki.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi