Perjantai 16.11.2018
"
Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5-6

Kynttilöitä

26.9.2014 06:33 | Kaisu Tuomaala
Syksyllä ihmiset palaavat, asettuvat takaisin. Istun vanhan talon pihalla, pöydillä palaa kynttilöitä, naiset istuvat penkeillä ja pöytien ääressä, juttelevat. Olen palannut taas tänne. Uusia ja vanhoja kasvoja. Kynttilät lepattavat, palavat nopeasti ilmanvireessä. Kynttilänjalat ovat korkeita ja tummia.

Muistan kynttilät, kun opiskelin. Siinä maassa, sen kaupungin marketissa myytiin vain oransseja kynttilöitä.  Kynttilänjalkoina oli tummia lasipulloja, usein tummanvihreitä. Pöydällä oli paljon pulloja, ja paljon kynttilöitä. Poltimme monta kerrallaan, illat pimenivät yöksi, juttelimme, kunnes kynttilät paloivat loppuun, yksi kerrallaan, sammuivat.Silloin, sisällä huoneessa tuuli ei kuluttanut. Mutta pimeys ympärillä oli pilkkosen pimeää. Siinä maassa ostin marketista lasipullossa mustaherukkamehua, lämmitin sitä; huoneet olivat välillä todella kylmiä. Menneenä kesänä keräsin pensaasta mustaherukoita. Ne olivat sysimustia, kirpeitä.  Pensaat tuoksuivat sateessa. Muistin, että kohta tulevat pimeät yöt.

Pieninä väläyksinä kesästä muistan pitkät, lämpimät päivät, automatkat pohjoiseen ja rannoille, ihmisiä, sanoja, tarinoita. Muistan naisen, jonka kanssa juttelimme, nainen elämässä kiinni, oli lenkkeillyt, oli reipas, oli muualle muuttaneita lapsia, pilke silmäkulmassa. Seuraavalla viikolla kuulen, että nainen ei selvinnyt äkillisestä leikkauksesta, nainen olikin valmis lähtemään pois, irrottamaan tästä kaikesta. Äkkiä aika tuntuu liian lyhyeltä, väläykseltä, jossa vain pieni tajuamisen hetki, ja se on ohi.

Tänään naiset istuvat vanhan talon pihalla, kumartuneina toistensa puoleen, juttelevat, ilta pimenee, kynttilät lepattavat. Iltahartaudeksi mies lukee Markuksen evankeliumista sanoja: ”Tässä on minun äitini ja tässä on minun veljeni…” Perhesuhteet muuttuvat.  ”Joka luopuu perheestään, ystävistään, saa satakertaisesti...” Ajatus harhailee. Ei ole helppo luopua läheisistä, tajuta: kuljemme eri tietä, puhumme eri kieltä, hän, joka oli lähellä, onkin kaukana. Risteyksessä täytyy kuunnella tarkasti, mistä kuuluu tuttu ääni, tuttu puhe, missä tie menee.  Se ääni kokoaa yhteen. Saa kodin se, joka sen menetti.

Katson naisia. Nyt täällä. Tällä polulla. Jokaisen täytyy puntaroida, mikä rakasta, missä äitisi, missä sisaresi. Missä ruokitaan sitä uskoa, joka antaa rauhan, ilon ja toivon. Koska tämä kesä on niin lyhyt, koko aika ja tajuamisen hetki.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi