Perjantai 24.5.2019
"
Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa! Ps. 98:4-5

​Virkkauksia

8.11.2014 06:07 | Kaisu Tuomaala
– Oon ollut kipeenä monta päivää, sanoo sisko.  – Mulla on ollut mummua ikävä.
– Mulla ei oo ikävä. Mää aina välillä juttelen sille.
 
Katson pihalle, jossa syksyn tuuli riuhtoo puita, repii irti kaiken irtoavan, riisuu paljaaksi viimeisistä lehdistä. Sade viistää pellon ja pihan yli. Kylmää.
 
– Ei mummu haluaisi enää olla täällä, sanon. – Sillä ois vaan kylmä.
– Ei niin.
– Välillä, kun ajattelen mummua, se vaan hymyilee. Ei se mitään sano. Eihän mummu koskaan paljon puhunut. Se muistikuva alkaa olla jo utuinen, mutta siinä on jotenkin valoa.
– Nii-i. Onhan mummu tavallaan kokoajan läsnä, mielessä, sanoo sisko.
– Muistan, kun se kävi täällä kauan sitten. Mummu istui keinutuolissa, virkkasi luonnonvalkoista norkkopitsiä, ja aurinko paistoi siihen pitsiin ja kasvoihin, valkoisiin hiuksiin. Juteltiin niitä näitä pieniä asioita pitkältä ajalta, ja mummun silmät olivat taivaansiniset. Mummu virkkasi koko ajan. Muistan sen kädet. Lanka kulki kevyesti ja nopeasti, valo kimalsi langassa.


 
– Näillä ilmoilla on mukava virkata, sanon siskolle.
– Oon suunnitellut matkaa jouluksi. Siellä maassa on kaikenlaista, lämpimiä vesiä, vuoria ja aurinkoista.
– Siitä tulee hyvä matka.

Sateen ääni kuuluu sisälle. Ulkona värit sammuvat , tummuvat, muuttuvat yhdeksi. Vuosi taipuu pimeää kohden. Virkkaan tummanharmaata villatakkia pienimmälle pojalle. Levitän malliksi mummun virkkaaman nurmikonvihreän tytölle tehdyn villatakin. Neljäkymmentä vuotta sitten. Olin joskus noin pieni. Joku pieni tyttö. Olin silloin mummun luona. Raglanhihat, istuu hyvin olkapäille, pylväillä, sopivan joustava. Virkkaan ja ajattelen. Lanka kulkee, kerros kerrokselta takki valmistuu, nopeasti.

Virkkaan. Pohdin asioita, ajatukset kulkevat selkeinä, yksinkertaisina. Lapset puuhastelevat, pienin konttaa jaloissa, nousee polvia vasten, juttelee, laskeutuu alas. Lanka takertuu johonkin, lakkaa kulkemasta. Nostan lattialta takkuuntuneen sisävyyhdin. Jos takkukohdassa kiukkuuntuu, tulee vain pahempi sotku, tiukempi solmu. Nostelen lankoja, tunnustelen, missä lanka kulkee, vedän varovasti. Joskus takku selkiintyy nätisti, lanka alkaa kulkea.

Ajattelen mummua, mummun elämää, lankavyyhtien määrää. Sitä varovaista ja kärsivällistä hiljentymistä jokaisen takun kohdalla. Ettei tule suuremmaksi, ettei tarvitse katkaista. Pitää olla hellä, mutta ajatella selkeästi, ajattelen.Sitten saan takin valmiiksi. Puen pojalle. Pidän poikaa sylissä. Näen, että pojan silmät tuikkivat, syystaivaan siniset.    

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi