Keskiviikko 23.1.2019
"
Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä. Room. 12:12

​Virkkauksia

8.11.2014 06:07 | Kaisu Tuomaala
– Oon ollut kipeenä monta päivää, sanoo sisko.  – Mulla on ollut mummua ikävä.
– Mulla ei oo ikävä. Mää aina välillä juttelen sille.
 
Katson pihalle, jossa syksyn tuuli riuhtoo puita, repii irti kaiken irtoavan, riisuu paljaaksi viimeisistä lehdistä. Sade viistää pellon ja pihan yli. Kylmää.
 
– Ei mummu haluaisi enää olla täällä, sanon. – Sillä ois vaan kylmä.
– Ei niin.
– Välillä, kun ajattelen mummua, se vaan hymyilee. Ei se mitään sano. Eihän mummu koskaan paljon puhunut. Se muistikuva alkaa olla jo utuinen, mutta siinä on jotenkin valoa.
– Nii-i. Onhan mummu tavallaan kokoajan läsnä, mielessä, sanoo sisko.
– Muistan, kun se kävi täällä kauan sitten. Mummu istui keinutuolissa, virkkasi luonnonvalkoista norkkopitsiä, ja aurinko paistoi siihen pitsiin ja kasvoihin, valkoisiin hiuksiin. Juteltiin niitä näitä pieniä asioita pitkältä ajalta, ja mummun silmät olivat taivaansiniset. Mummu virkkasi koko ajan. Muistan sen kädet. Lanka kulki kevyesti ja nopeasti, valo kimalsi langassa.


 
– Näillä ilmoilla on mukava virkata, sanon siskolle.
– Oon suunnitellut matkaa jouluksi. Siellä maassa on kaikenlaista, lämpimiä vesiä, vuoria ja aurinkoista.
– Siitä tulee hyvä matka.

Sateen ääni kuuluu sisälle. Ulkona värit sammuvat , tummuvat, muuttuvat yhdeksi. Vuosi taipuu pimeää kohden. Virkkaan tummanharmaata villatakkia pienimmälle pojalle. Levitän malliksi mummun virkkaaman nurmikonvihreän tytölle tehdyn villatakin. Neljäkymmentä vuotta sitten. Olin joskus noin pieni. Joku pieni tyttö. Olin silloin mummun luona. Raglanhihat, istuu hyvin olkapäille, pylväillä, sopivan joustava. Virkkaan ja ajattelen. Lanka kulkee, kerros kerrokselta takki valmistuu, nopeasti.

Virkkaan. Pohdin asioita, ajatukset kulkevat selkeinä, yksinkertaisina. Lapset puuhastelevat, pienin konttaa jaloissa, nousee polvia vasten, juttelee, laskeutuu alas. Lanka takertuu johonkin, lakkaa kulkemasta. Nostan lattialta takkuuntuneen sisävyyhdin. Jos takkukohdassa kiukkuuntuu, tulee vain pahempi sotku, tiukempi solmu. Nostelen lankoja, tunnustelen, missä lanka kulkee, vedän varovasti. Joskus takku selkiintyy nätisti, lanka alkaa kulkea.

Ajattelen mummua, mummun elämää, lankavyyhtien määrää. Sitä varovaista ja kärsivällistä hiljentymistä jokaisen takun kohdalla. Ettei tule suuremmaksi, ettei tarvitse katkaista. Pitää olla hellä, mutta ajatella selkeästi, ajattelen.Sitten saan takin valmiiksi. Puen pojalle. Pidän poikaa sylissä. Näen, että pojan silmät tuikkivat, syystaivaan siniset.    

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi