Sunnuntai 25.8.2019
"
Kun Jeesus tuli lähemmäksi ja näki kaupungin, hän puhkesi itkuun sen tähden ja sanoi: "Kunpa sinäkin tänä päivänä ymmärtäisit, missä turvasi on! Mutta nyt se on sinun silmiltäsi kätketty." Luuk. 19:41-42

​Virkkauksia

8.11.2014 06:07 | Kaisu Tuomaala
– Oon ollut kipeenä monta päivää, sanoo sisko.  – Mulla on ollut mummua ikävä.
– Mulla ei oo ikävä. Mää aina välillä juttelen sille.
 
Katson pihalle, jossa syksyn tuuli riuhtoo puita, repii irti kaiken irtoavan, riisuu paljaaksi viimeisistä lehdistä. Sade viistää pellon ja pihan yli. Kylmää.
 
– Ei mummu haluaisi enää olla täällä, sanon. – Sillä ois vaan kylmä.
– Ei niin.
– Välillä, kun ajattelen mummua, se vaan hymyilee. Ei se mitään sano. Eihän mummu koskaan paljon puhunut. Se muistikuva alkaa olla jo utuinen, mutta siinä on jotenkin valoa.
– Nii-i. Onhan mummu tavallaan kokoajan läsnä, mielessä, sanoo sisko.
– Muistan, kun se kävi täällä kauan sitten. Mummu istui keinutuolissa, virkkasi luonnonvalkoista norkkopitsiä, ja aurinko paistoi siihen pitsiin ja kasvoihin, valkoisiin hiuksiin. Juteltiin niitä näitä pieniä asioita pitkältä ajalta, ja mummun silmät olivat taivaansiniset. Mummu virkkasi koko ajan. Muistan sen kädet. Lanka kulki kevyesti ja nopeasti, valo kimalsi langassa.


 
– Näillä ilmoilla on mukava virkata, sanon siskolle.
– Oon suunnitellut matkaa jouluksi. Siellä maassa on kaikenlaista, lämpimiä vesiä, vuoria ja aurinkoista.
– Siitä tulee hyvä matka.

Sateen ääni kuuluu sisälle. Ulkona värit sammuvat , tummuvat, muuttuvat yhdeksi. Vuosi taipuu pimeää kohden. Virkkaan tummanharmaata villatakkia pienimmälle pojalle. Levitän malliksi mummun virkkaaman nurmikonvihreän tytölle tehdyn villatakin. Neljäkymmentä vuotta sitten. Olin joskus noin pieni. Joku pieni tyttö. Olin silloin mummun luona. Raglanhihat, istuu hyvin olkapäille, pylväillä, sopivan joustava. Virkkaan ja ajattelen. Lanka kulkee, kerros kerrokselta takki valmistuu, nopeasti.

Virkkaan. Pohdin asioita, ajatukset kulkevat selkeinä, yksinkertaisina. Lapset puuhastelevat, pienin konttaa jaloissa, nousee polvia vasten, juttelee, laskeutuu alas. Lanka takertuu johonkin, lakkaa kulkemasta. Nostan lattialta takkuuntuneen sisävyyhdin. Jos takkukohdassa kiukkuuntuu, tulee vain pahempi sotku, tiukempi solmu. Nostelen lankoja, tunnustelen, missä lanka kulkee, vedän varovasti. Joskus takku selkiintyy nätisti, lanka alkaa kulkea.

Ajattelen mummua, mummun elämää, lankavyyhtien määrää. Sitä varovaista ja kärsivällistä hiljentymistä jokaisen takun kohdalla. Ettei tule suuremmaksi, ettei tarvitse katkaista. Pitää olla hellä, mutta ajatella selkeästi, ajattelen.Sitten saan takin valmiiksi. Puen pojalle. Pidän poikaa sylissä. Näen, että pojan silmät tuikkivat, syystaivaan siniset.    

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi