Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Kavereita

1.1.2015 06:04 | Kaisu Tuomaala
Laitan aamulla tiskikonetta. Poika keskeyttää aamupalan syönnin.

– Äiti, onko sulla kavereita?
– On mulla.
– Montako kaveria sulla on?
– En tiiä. Niin monta, etten tiiä.
– Mitkä niitten nimet on?
– En muista kaikkia.
– Onko iskällä?
– On sillä.
– Mullakin on. Mulla on kolme. Mää voin pitää synttärit, sanoo poika.
– Mullakin on kat kavelia, sanoo tyttö.
– Lyyti, Aino, Litelo. Ne on mun kaveleita.
– Äiti? Millon me mennään teuloihin? Mennäänkö me tänään teuloihin?
– Mennään kahen yön päästä.
– Mää en mee, jot tää et mee, meekkö tää? kysyy tyttö.
– Meen mää sun kanssa.

Laitan kuppeja koneeseen. Kupit ovat monenlaisia, osassa on reunassa säröjä, mutta se ei haittaa, laitan kaikki riviin yläritilälle, hienot ja huonot, arki ja juhla, samalle tasolle. Mietin ihmisiä, joita olen tavannut. Eri tilanteissa, eri-ikäisiä. Jotkut ovat kävelleet ovesta juuri oikeaan aikaan, alkaneet puhua siihen hetkeen oikeita asioita. Tai olleet puhumatta. Istuneet kiikkutuoliin ja sanoneet pari sanaa. Hyräilleet vain ja lapset ovat kiivenneet syliin kirja kädessä.Muistelen tapaamiani ihmisiä, ihmisten virtaa. Ihmisiä, jotka ovat jättäneet jälkiä, tietämättäänkin.  Lämpimiä jälkiä. Joskus tapaamiset ovat olleet lyhyitä, joskus pidemmän hetken. Olen kuunnellut, ja puhe on lomittunut ajatuksiini, joku kertomus ja ajatuksen juoksu. Joku lämpö ja lohtu, mikä sanojen lomassa on, kuin ohimennen, nivoutuneena koko elämisen ja ajan ketjuun. Näennäisen arkisessa puheessa olen aistinut luottamusta ja toivoa, joka ulottuu yli inhimillisen ajan. Olen tavannut ihmisiä, joissa on ollut samaan aikaan haurautta ja voimaa. Voimaa, joka on ollut enemmän kuin inhimillinen voima. Kun ihminen lähellä lähtöpäivää toteaa, ”olen minäkin Jumalan käden alla”, olen tuntenut tasavertaisuutta.

Vuosien varrelta muistan kasvoja. Muistan muutamia ajatuksia, jotka ovat avanneet tietä eteenpäin, antaneet oikeita mittasuhteita ajalle ja asioille. Vanhuksia, jotka ovat opettaneet kärsivällisyyttä kaksikymmentävuotiaalle, armollisuutta ja suurpiirteisyyttä, luopumatta kuitenkaan siitä, mistä ei voi luopua.

Poika tulee koulusta.

– Me otettiin tänään luokkakuva, sanoo poika reippaasti.
– Onko sulla jo kavereita siellä?
– Ei mulla oo, sanoo poika ensin.
– Tai on mulla yksi. Sen nimi on Tino. Voisinko mää pyytää sitä koulun jälkeen meille?
– Voit tietenkin. Koulussa on heti mukavempaa, kun on joku kaveri, niinhän? 
– Nii onki, vastaa poika. Pojalla on onnellinen ilme, kun hän ottaa repusta Aapisen. Halaan poikaa, ekaluokkalaista.

– I am proud of you, sanon.
– Tiiäkkö mitä se tarkoittaa?

Poika nyökkää ja hymyilee.

– Olen ylpeä sinusta. 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi