Lauantai 20.7.2019
"
Kuinka sinä voit tuomita veljesi? Tai sinä toinen, kuinka voit halveksia veljeäsi? Kaikki me joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Room. 14:10

Pieniä lampaita

24.2.2015 06:31 | Kaisu Tuomaala
Olen alle kouluikäinen. Huoneessa on viileä. Nukun kerrossängyn alasängyssä. Peitto on kylmä, vaikka odotan, että se lämpiäisi. Laitan peiton tiiviisti jalkojen alle linnunpesään, ettei viileä ilma pääsisi peiton sisään.

Sitten laitan kädet ristiin. Katson hämärää huonetta. Muistan, että taivaan Isältä voi pyytää kaikenlaista. Pyydän: Anna mulle tähän viereen lammas, kun täällä on niin kylmä. Tähän mahtuis hyvin, näytän vieressä kädellä paikkaa. Sitten juttelen jotain muuta taivaan Isän kanssa.
 
Kuluu 35 vuotta. Minulla on pieniä poikia ja pieni tyttö, joille tehdä linnunpesä. Otan illalla vauvan kainaloon ja taputtelen peiton sisään.
– Anna käti, sanoo tyttö viereisestä sängystä.

Huomaan pienen pojan  ryömivän selän taakse:
–  Anna käsi, mua pelottaa.
– Luetaanko iltarukous?
– Joo.

Isompi poika tulee yöllä:
– Mua pelottaa, mää näin pahaa unta.
– Tuu jalkopäähän.
 
Hetken päästä tyttö herää:
– Anna mulle vettä.

Tyttö nousee istumaan hämärässä huoneessa, annan vesilasin, tyttö juo ja nukahtaa. Sitten tyttö liikkuu unissaan, kääntyy puolelta toiselle.
– Onko vessahätä?
– Joo.

Otan kädestä, käytän vessassa. Sitten peittelen tytön, taputan peiton sisään, ja silitän poskea:
– Hyvää yötä, pikkunen tyttö.
 
Tyttö nukahtaa levollisena. Etsin koloa, mistä äsken nousin. Kolo on pienentynyt. Hivutan poikia sivummalle. Vauva liikahtaa, vauvalla on nälkä. Otan kainaloon, syötän. Peittelen.

Sitten ajattelen nukkua. Etsin asentoa. Yritän liikkua, ei, se ei onnistu.  Liian suuri tihentymä. Nousen ylös. Alan kantamaan poikia omiin sänkyihinsä. Kannan ensin isomman pojan jalkopäästä, sitten pienemmän. Pojat ovat unesta lämpimiä, lihakset jänteviä ulkoleikeistä, kiipeämisestä ja  majanrakentamisesta, keveitä vielä. Lastenhuone on hämärä, laahaan jaloilla legoihin polun, etten kompastuisi. Taas mahtuu. Hyvää yötä.

Nukahdan. Uneen kuulen ääniä, lapset liikkuvat, näkevät unia.

Sitten kuulen puhelimien herätysääniä, koululaiset heräävät, askelia portaissa, etäisiä ääniä keittiössä. Kyllä he selviävät. Herättävät toisensa. Lähtevät kouluun. Ovi käy. Sitten hiljaisuus. Kaikki ovat lähteneet. Pieni hetki vielä, sitten nousen.  

Pian tyttö herää, nauraa vauvalle, vauva nousee, alkaa kömpimään, käy tytön luona, konttaa sitten takaisin, naaman päälle. Heräiskö. Vauva nojaa, odottaa, että avaan silmäni. Kun nousen, tyttö ja vauva nousevat samalla sekunnilla. Kannan tytön ja vauvan alakertaan.

Poika, joka taas ilmestynyt jalkopäähän, kaappaa vaatteensa lattialta ja tulee perässä. Istumme sohvalle. Hidas herääminen. Olenkohan nukkunut?

Muistan yön, sen että sänkyyn ei enää mahtunut. Lämpimien käsien ja jalkojen tihentymän. Muistin, kun pyysin pienenä lampaita.
– Niin siinä kävi, kun pyysin pienenä lampaita. Nyt niitä lampaita vaeltelee niin paljon, että saan aina vaan kantaa niitä omiin sänkyihinsä.

Viisivuotias poika katsoo pää kallellaan, ja silmät vilkkuvat. Tietää kyllä kuka mönkii jalkopäähän, kuka vaeltelee.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi