Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

Pieniä lampaita

24.2.2015 06:31 | Kaisu Tuomaala
Olen alle kouluikäinen. Huoneessa on viileä. Nukun kerrossängyn alasängyssä. Peitto on kylmä, vaikka odotan, että se lämpiäisi. Laitan peiton tiiviisti jalkojen alle linnunpesään, ettei viileä ilma pääsisi peiton sisään.

Sitten laitan kädet ristiin. Katson hämärää huonetta. Muistan, että taivaan Isältä voi pyytää kaikenlaista. Pyydän: Anna mulle tähän viereen lammas, kun täällä on niin kylmä. Tähän mahtuis hyvin, näytän vieressä kädellä paikkaa. Sitten juttelen jotain muuta taivaan Isän kanssa.
 
Kuluu 35 vuotta. Minulla on pieniä poikia ja pieni tyttö, joille tehdä linnunpesä. Otan illalla vauvan kainaloon ja taputtelen peiton sisään.
– Anna käti, sanoo tyttö viereisestä sängystä.

Huomaan pienen pojan  ryömivän selän taakse:
–  Anna käsi, mua pelottaa.
– Luetaanko iltarukous?
– Joo.

Isompi poika tulee yöllä:
– Mua pelottaa, mää näin pahaa unta.
– Tuu jalkopäähän.
 
Hetken päästä tyttö herää:
– Anna mulle vettä.

Tyttö nousee istumaan hämärässä huoneessa, annan vesilasin, tyttö juo ja nukahtaa. Sitten tyttö liikkuu unissaan, kääntyy puolelta toiselle.
– Onko vessahätä?
– Joo.

Otan kädestä, käytän vessassa. Sitten peittelen tytön, taputan peiton sisään, ja silitän poskea:
– Hyvää yötä, pikkunen tyttö.
 
Tyttö nukahtaa levollisena. Etsin koloa, mistä äsken nousin. Kolo on pienentynyt. Hivutan poikia sivummalle. Vauva liikahtaa, vauvalla on nälkä. Otan kainaloon, syötän. Peittelen.

Sitten ajattelen nukkua. Etsin asentoa. Yritän liikkua, ei, se ei onnistu.  Liian suuri tihentymä. Nousen ylös. Alan kantamaan poikia omiin sänkyihinsä. Kannan ensin isomman pojan jalkopäästä, sitten pienemmän. Pojat ovat unesta lämpimiä, lihakset jänteviä ulkoleikeistä, kiipeämisestä ja  majanrakentamisesta, keveitä vielä. Lastenhuone on hämärä, laahaan jaloilla legoihin polun, etten kompastuisi. Taas mahtuu. Hyvää yötä.

Nukahdan. Uneen kuulen ääniä, lapset liikkuvat, näkevät unia.

Sitten kuulen puhelimien herätysääniä, koululaiset heräävät, askelia portaissa, etäisiä ääniä keittiössä. Kyllä he selviävät. Herättävät toisensa. Lähtevät kouluun. Ovi käy. Sitten hiljaisuus. Kaikki ovat lähteneet. Pieni hetki vielä, sitten nousen.  

Pian tyttö herää, nauraa vauvalle, vauva nousee, alkaa kömpimään, käy tytön luona, konttaa sitten takaisin, naaman päälle. Heräiskö. Vauva nojaa, odottaa, että avaan silmäni. Kun nousen, tyttö ja vauva nousevat samalla sekunnilla. Kannan tytön ja vauvan alakertaan.

Poika, joka taas ilmestynyt jalkopäähän, kaappaa vaatteensa lattialta ja tulee perässä. Istumme sohvalle. Hidas herääminen. Olenkohan nukkunut?

Muistan yön, sen että sänkyyn ei enää mahtunut. Lämpimien käsien ja jalkojen tihentymän. Muistin, kun pyysin pienenä lampaita.
– Niin siinä kävi, kun pyysin pienenä lampaita. Nyt niitä lampaita vaeltelee niin paljon, että saan aina vaan kantaa niitä omiin sänkyihinsä.

Viisivuotias poika katsoo pää kallellaan, ja silmät vilkkuvat. Tietää kyllä kuka mönkii jalkopäähän, kuka vaeltelee.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi