Tiistai 25.9.2018
"
Herra sanoo: "Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa." Jes. 1:16

Pieniä lampaita

24.2.2015 06:31 | Kaisu Tuomaala
Olen alle kouluikäinen. Huoneessa on viileä. Nukun kerrossängyn alasängyssä. Peitto on kylmä, vaikka odotan, että se lämpiäisi. Laitan peiton tiiviisti jalkojen alle linnunpesään, ettei viileä ilma pääsisi peiton sisään.

Sitten laitan kädet ristiin. Katson hämärää huonetta. Muistan, että taivaan Isältä voi pyytää kaikenlaista. Pyydän: Anna mulle tähän viereen lammas, kun täällä on niin kylmä. Tähän mahtuis hyvin, näytän vieressä kädellä paikkaa. Sitten juttelen jotain muuta taivaan Isän kanssa.
 
Kuluu 35 vuotta. Minulla on pieniä poikia ja pieni tyttö, joille tehdä linnunpesä. Otan illalla vauvan kainaloon ja taputtelen peiton sisään.
– Anna käti, sanoo tyttö viereisestä sängystä.

Huomaan pienen pojan  ryömivän selän taakse:
–  Anna käsi, mua pelottaa.
– Luetaanko iltarukous?
– Joo.

Isompi poika tulee yöllä:
– Mua pelottaa, mää näin pahaa unta.
– Tuu jalkopäähän.
 
Hetken päästä tyttö herää:
– Anna mulle vettä.

Tyttö nousee istumaan hämärässä huoneessa, annan vesilasin, tyttö juo ja nukahtaa. Sitten tyttö liikkuu unissaan, kääntyy puolelta toiselle.
– Onko vessahätä?
– Joo.

Otan kädestä, käytän vessassa. Sitten peittelen tytön, taputan peiton sisään, ja silitän poskea:
– Hyvää yötä, pikkunen tyttö.
 
Tyttö nukahtaa levollisena. Etsin koloa, mistä äsken nousin. Kolo on pienentynyt. Hivutan poikia sivummalle. Vauva liikahtaa, vauvalla on nälkä. Otan kainaloon, syötän. Peittelen.

Sitten ajattelen nukkua. Etsin asentoa. Yritän liikkua, ei, se ei onnistu.  Liian suuri tihentymä. Nousen ylös. Alan kantamaan poikia omiin sänkyihinsä. Kannan ensin isomman pojan jalkopäästä, sitten pienemmän. Pojat ovat unesta lämpimiä, lihakset jänteviä ulkoleikeistä, kiipeämisestä ja  majanrakentamisesta, keveitä vielä. Lastenhuone on hämärä, laahaan jaloilla legoihin polun, etten kompastuisi. Taas mahtuu. Hyvää yötä.

Nukahdan. Uneen kuulen ääniä, lapset liikkuvat, näkevät unia.

Sitten kuulen puhelimien herätysääniä, koululaiset heräävät, askelia portaissa, etäisiä ääniä keittiössä. Kyllä he selviävät. Herättävät toisensa. Lähtevät kouluun. Ovi käy. Sitten hiljaisuus. Kaikki ovat lähteneet. Pieni hetki vielä, sitten nousen.  

Pian tyttö herää, nauraa vauvalle, vauva nousee, alkaa kömpimään, käy tytön luona, konttaa sitten takaisin, naaman päälle. Heräiskö. Vauva nojaa, odottaa, että avaan silmäni. Kun nousen, tyttö ja vauva nousevat samalla sekunnilla. Kannan tytön ja vauvan alakertaan.

Poika, joka taas ilmestynyt jalkopäähän, kaappaa vaatteensa lattialta ja tulee perässä. Istumme sohvalle. Hidas herääminen. Olenkohan nukkunut?

Muistan yön, sen että sänkyyn ei enää mahtunut. Lämpimien käsien ja jalkojen tihentymän. Muistin, kun pyysin pienenä lampaita.
– Niin siinä kävi, kun pyysin pienenä lampaita. Nyt niitä lampaita vaeltelee niin paljon, että saan aina vaan kantaa niitä omiin sänkyihinsä.

Viisivuotias poika katsoo pää kallellaan, ja silmät vilkkuvat. Tietää kyllä kuka mönkii jalkopäähän, kuka vaeltelee.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi