Lauantai 25.5.2019
"
Jeesus sanoi: "Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva." Joh. 16:13

Saman auringon alla

26.3.2015 06:49 | Kaisu Tuomaala
Astun marketin ovesta sisään, olen yksin. Udmurtialaiset tytöt tulevat vastaan käsikynkkää, keskenään pulisten, ilahtuvat. Sitten juttelemme, puhumme ilmoista, tuulesta ja auringosta, joka on tullut taas, ja on kirkas. Tytöt ovat iloisia, puhe on hiljaista ja solisevaa, mutta ymmärrämme toisiamme. 

He ovat Uralilta, jossa elää udmurtteja, komeja ja mareja, opiskelijatytöt, joiden kanssa kuljeskelimme joinakin pyhäpäivinä pitkin Tarton katuja, puistoja ja hautausmaita. Oli kevät, aurinko paistoi ja puut olivat paljaita valossa. Kävelimme ja pulisimme. 

Viro ei ollut heidän oma kielensä, ei myöskään venäjä, heillä oli omat kielensä, joita he puhuivat keskenään, mutta yhdessä he puhuivat venäjää.  Kaduilla puhuimme sen maan kieltä, missä olimme, etsimme yhtäläisyyksiä sukulaiskielistä, joitakin sanoja myös löysimme. Tytöt kertoivat kaupungista, josta olivat kotoisin, sukulaisistaan, mummosta, joka asui heidän luonaan. Melkein näin sen mummun, hyväntahtoiset kasvot, kirjavan huivin, villatakin ja sipulimaan pienellä takapihalla.

– Kuka on vihollinen, kysyy viisivuotias, kun vispaan puuroa.
– Onko se mies vai nainen, kysyy poika pää kallellaan. 
– Ai sielunvihollinen? 
– Niin.
– Se on sellanen, joka sanoo ihmisen mielessä, ettei kannata olla uskovainen, ettei kannata uskoa taivaan Isään.
– Mää kyllä aina tiiän, että kannattaa olla uskovainen, sanoo poika päättäväisesti. 
– Silloin ei tarvi niin pelätä, kun tietää, että taivaan Isä tietää tämän kaiken, pitää huolta.
– Nii-i.
– Miks sää jä iskä ette koskaan pelkään mitään?

Vilkaisen poikaa. Niin, ei mörköjä, ei joulupukkia, ei varkaita… Kaikkea poika ei tiedä. Luen hajamielisesti Euroopan poliittisesta tilanteesta. Isoisän, ukin ja mummun kokemukset tulevat mieleen. Oli talvi, oli kylmä ja paljon lunta, miehet olivat puolustamassa isänmaata itärajalla. Ukki toimi lähettinä, kirjoitti niistäkin ajoista päiväkirjaa. Isoisä ei puhunut koskaan sodasta, iltaisin istui plyysikeinutuolissa ja luki Kansa Taisteli -lehteä. Isoisä oli hyvä ampuja, salissa oli seinällinen pokaaleita tarkkuusammunnoista. Isoisä sanoi aina, että aseella ei saa koskaan osoittaa ihmistä.

Muistan udmurttitytöt marketin tuulikaapissa, tulevat vastaan käsikynkkää. Astun askelen taaksepäin, kerron kuinka kirkas ilma tuolla, hieno kevät, astun askelen, olen takaisin ulko-ovella. Pian jatkamme: minä ostamaan mustaherukkamehua ja tummaa leipää, tytöt ulos. Kaupassa on väljää ja vähän ihmisiä, mehuhyllyjen välissä tajuan, että jutellessa astun taaksepäin: Mietin sitä, kuinka he puhuvat hiljaa, kulkevat käsikynkkää, juttelevat aivan lähellä.  Olin tottunut kahden kädenojennuksen etäisyyteen, siihen mikä jää, kun ojentaa kätensä, puristaa lyhyesti kädestä, katsoo silmiin. Silti pidin näistä tytöistä, heidän tavastaankin olla lähellä.

Jälkikäteen muistan, että myös kuvanveistäjä siinä maassa puhui hiljaa. Kun mies opetti piirtämistä, ihmisen lihaksia, anatomiaa, tai savesta muotoilua, tai sopivan kiven valintaa taidekoulun takapihan kiviröykkiöistä, hän puhui hiljaa. Hän sanoi, että hyvä kivimies kuulee, kuinka kivi helisee juuri ennen särkymistään. Välillä mies puhui maansa historiasta, järjettömistä asioista, pudisti päätään, katsoi kaukaisuuteen. Välillä kertoi, kuinka he salassa säilyttivät sen jonkun oman mielen ja ajatuksen, joka kätkeytyi kieleen, kätkeytyi mieleen ja sydämeen, ja isänmaahan. Mies koki, että virolaisten katse oli kaikki nämä vuodet Suomeen päin, se antoi heille toivoa ja rohkeutta. Mies oli tottunut puhumaan hiljaa, aina niin hiljaa, että kukaan oven takana satunnaisesti kulkeva ei voinut kuulla.

Olen unohtanut udmurttityttöjen nimet. Unohdan liian usein. Mutta mielessäni olen usein käynyt Uralilla. Ehkä olen lukenut sieltä. Lumi on samanlaista, lumen yllä tuuli ja valo ja lumen sulaminen. Samanlaista ovat ihmisen silmät, jotka kaiken tämän näkevät. 

Ukki kirjoitti päiväkirjaa rintamalla, oli lunta, oli aurinko, oli mäntyjä, joissa tuuli kulki. Oli kaipaus rauhaan, elää rauhassa elämää. Rintamalla ja kotirintamalla ihmiset pyysivät rauhaa, että Jumala siunaisi maata, että Jumala auttaisi.

Vanhemmat

Uudemmat

Kaisu Tuomaala

Olen turkulainen perheenäiti ja kuvaamataidonopettaja, joka asuu pellon reunassa. Minua kiinnostavat tyhjät kohdat ja tihentymät, elämän epärationaalisuus ja siitä selkiytyvä tarkoituksenmukaisuus, viivojen piirtäminen ja sanat.

Voit antaa palautetta blogistani minulle osoitteeseen kaku.tuomaala@pp.inet.fi.

Kaisu Tuomaala

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi