Maanantai 18.2.2019
"
Minä luotan sinun armoosi, saan iloita sinun avustasi. Minä laulan kiitosta Herralle, hän pitää minusta huolen. Ps. 13:6

​Jostain versoo portaita

13.7.2014 07:09 | Lotta Laitinen
– Kaikki on niin sotkussa.
– Luotat vaan. Kyllä kaikki järjestyy.
– Varo tai kohta uskon tuohon itekkin.
– Parempi ois, niin sanotaan Raamatussakin.

Veljen runsaat hiukset putoilivat sunnuntai-iltana eteisen lattialle. Hiustenleikkuukone toisessa kädessä isä pörrötti siilipäätä ja selitti, että eipä sitä usein enää saa pojan päätä ravistaa. Tuli ihan koltiaisen näköinen.

Seuraavana aamuna seitsemältä linja-auto vei joukon ihmisiä, minun ihmisiäni, kohti pohjoisia kasarmeja. Laitoin sisua mukaan ja hiljaisemman pyynnön, että varjeltuisivat. Sen maanantaisen työpäivän elin hiukan kahdessa paikassa – kuumilla kaduilla kamera kaulassa ja kuitenkin siinä bussissa, jossa matkaavien siilipäiden sisällä varmasti läikähteli monenlaista ajatusta.

Kaikki läikähdintäei lähtenyt heidän mukanaan. Vanhalla kaverijoukollani on Facebookissa ryhmä nimeltä Ajatuksia. Yhtä hyvin se voisi olla Läikähtelyjä, sillä viestittelyn kirjo on varsin nuoruudenmakuinen. 

Pyhäjoen suviseuroissa istuimme parin tuon ryhmän tytön kanssa kirjamyymälän trukkilavoilla vaihtamassa kuulumisia. Ystäväni punnitsivat tuoreita julkaisuja käsissään. Mikä on tänä vuonna minun kirjani: Musiikin lahja vai Kristityn vapaus? Peilaisiko tuntojani parhaiten uusi nuortenkirja, Yksi näistä? Vai sittenkin runoja menetyksestä, Vilkutan enkelille?

Seesteisempi, vähemmän surusta sairas. Epävarma, häilyvä, muttei niin suurella aaltoliikkeella. Pelosta helpotukseen, rakkauden kaltaiseen huumaan, eksistentiaalisesta sumusta kivun pistoihin, lamaannuttavaan odotukseen, huolettomiin siirtoihin. Välillä kummalliseen varmuuteen ja taas hätään: jos olen väärässä.

Tässä läikehdinnän kehdossa mietimme elämän postia. Miten osaisin avata jokaisen kirjeen rauhallisesti, tyytyä ja sanoa tapahtukoon?

Joskus postilaatikosta versoo portaita yllättäviin suuntiin. Yksi meistä tytöistäkin päätti ottaa oman askeleensa puolustusvoimien palvelukseen, tuohon sisun ja veljellisyyden lokeroituun maailmaan, joka kenties tarjoaa arkeen aivan uusia mittapuita.

Kesä oli ensin vaaleanvihreä, valkoisia pilkkuja, vain ilmaa ja henkäys koivunvihreää valoa. Siitä tuli kuitenkin oliivia, en ole varma, ehkä helteistä havumetsää, tumma poimutus ja villakankaan rouhea, en tiedä onko se hyvä, olen piirtänyt liikaa kuvia. Ei, en tosiaankaan tiedä. Tulen vain, ja elämä vastaanottaa minut kuin olisin jotain: joku kasvattaa tikapuita pystysuorien seinien eteen.

Sisuaskit tyhjenevät, mutta toivon ettei se hiljaisempi pyyntö lopu. Kenelläkään meistä.

Vanhemmat

Uudemmat

Lotta Laitinen

Neljäntoista isosisko raottelee kasvutynnyrinsä kantta luentosaleissa, pitää ihmisistä keskimäärin hyvin paljon ja on vähän idealisti, koska nuorena saa olla.

Heräsikö ajatuksia? Voit olla minuun yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen lotta.laitinen@hotmail.com

Lotta Laitinen

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi