Torstai 12.12.2019
"
Ilo valtasi minut, kun kuulin sanan: Me lähdemme Herran huoneeseen! Ps. 122:1

​Huone

15.8.2014 06:03 | Lotta L.
Lähtönne jälkeen istun keskellä lattiaa ja hengitän. Ilma virtaa pyörteinä sijoilla, joilla juuri istuitte raukeina, yön selkään nojaten: Sängyllä mustaa ikkunaa vasten yksi hymyilemässä kaikkien diagnoosien yli. Vilkassanaisin tulkitsija pyörähtelemässä kirjoituspöydän tuolilla. Keinutuolissa istujan nauru kuin kerä puuvillalankaa, käytännöllisiä hyrähdyksiä.
 
En muista milloin olisin nähnyt nämä pahvilaatikoiden ja paikkaansa etsivien pikkuesineiden kirjomat huoneet näin kauniina. Teidän jättämänne valo hehkuu vieläkin pinnoilla kuin lasimaljakon yli taipuvat tulppaanit. Nämä ovat tiloja, joita kukaan ei sisusta. Ne sisustautuvat itse kirpputorikirjojen ja lehtileikkeiden kellastuneeseen sinfoniaan. Ampiaispesälamppu, kesänpölyinen ikkuna, jääkaapissa Oivariinia ja valo. Fengshui, mikä rauha, minun kotini.
 
Tulin vain hetkeksi ennen syksyn rientoja oikomaan hyllyt ja aukomaan mieleni lapsuudenkodista taas tänne omaan, varhaisaikuiseen. Illalla ovikello soi, ja te solahditte auringon kuumottamaan asuntoon kuin annos viileää ilmaa.
 
Eteisessä kaikille kuului hyvää, lähinnä töitä ja joku hassu sattumus. Peremmällä kuuntelevat korvat tarttuivat riisutumpiin sanoihin. Lohdutuksen tuoksu tulvahti kuin joku olisi huiskauttanut paljaaseen ikkunaan ruudulliset verhot ja raottanut leivinuunin luukkua: Lapset, tämä leipä ei lopu. Eloauringon laskettua puistelimme yöhön neljää punaista tyynyä. Maisema johon pöly laskeutui oli musta, pilkutettu, katu alhaalla lampunkeltainen.
 
Oma tehtävä ja paikka eivät aina näyttäydy kirkkaina. Minunkin on täytynyt miettiä keinoja jatkaa. Työ ei ole vielä tuottanut suurta hedelmää, mutta olen kirjannut yleisen lain: Mitä lujemmin työnnämme ovia kiinni, sitä enemmän tarvitsemme sellaisia keinutuolinkaunistajia ja ilmanraikastajia, joita tänään sain huoneeseeni.
 
Tulevaa talvea varten ajattelin opetella ovipönkän laittamista niin, ettei tuuli painaisi kiinni. Ostin kuusi lisäjakkaraakin niille pitkäkoipisille, joiden raajat eivät taivu intiaani-istuntaan. Sain myös perinnöksi kahvinkeittimen. On kuulemma ihmisiä, jotka rentoutuvat paremmin, kun saavat sekoittaa lusikalla kupillista mustaa nestettä. Muu tuskin on kiinni materiasta; valon tuntu tulee kahdesta ja kolmesta, jotka tulevat yhdelle koolle. Ja se tuntu jää pitkäksi aikaa.
 
Alhaalla kadulla äänet sokeltavat iltayön kaupunkikakofoniaa. Mikä rauha täällä kolmannessa kerroksessa tänään.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Lotta L.

Neljäntoista isosisko raottelee kasvutynnyrinsä kantta luentosaleissa, pitää ihmisistä keskimäärin hyvin paljon ja on vähän idealisti, koska nuorena saa olla.

Heräsikö ajatuksia? Voit olla minuun yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen lottahenniina@gmail.com

Lotta L.

Toim. Kaisa Ikonen

Herra siunatkoon sinua, SRK:n Suviseurat Muhoksella

Muhoksen Suviseurat 2019 yksissä kansissa: monipuolinen neliväriteos palaa suviseurajärjestelyihin sekä erilaisiin suviseuratunnelmiin.

24 €

Armostas kaikesta kiitoksen kannan

Jaakko Linjaman säveltämää musiikkia – puhuttelevaa ja harvoin kuultua.
Äänite sisältää hengellistä laulumusiikkia ja kuoromusiikkia sekä soitinsävellyksiä uruille, viululle ja pianolle.

25 €

Ari-Pekka Palola

Myrskyjen keskellä

SRK:n historian kolmas osa kuvaa vaiherikasta ajanjaksoa 1962–1980.

48 €

Salla Sivula
Kansi: Silja-Maria Wihersaari

Ketunpojat ja kätköviesti

Kuka on päässyt Ketunpoikien jäljille, ja mitä hän heistä tahtoo? Entä kuka on salaperäinen Anna, joka laittaa viestejä Iidalle? Ketunpojat saavat arvoituksen toisensa jälkeen ratkaistavaksi, kunnes kätköseikkailu saa ratkaisunsa.

15 €

Toim.: Jouni Hintikka ja Kirsti Nurkkala

Erityisen läheisinä

Kirja erilaisuudesta, elämän ainutlaatuisuudesta ja rikkaudesta: teoksessa puheenvuoron saavat erityislapset, heidän läheisensä sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi