Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

​Huone

15.8.2014 06:03 | Lotta L.
Lähtönne jälkeen istun keskellä lattiaa ja hengitän. Ilma virtaa pyörteinä sijoilla, joilla juuri istuitte raukeina, yön selkään nojaten: Sängyllä mustaa ikkunaa vasten yksi hymyilemässä kaikkien diagnoosien yli. Vilkassanaisin tulkitsija pyörähtelemässä kirjoituspöydän tuolilla. Keinutuolissa istujan nauru kuin kerä puuvillalankaa, käytännöllisiä hyrähdyksiä.
 
En muista milloin olisin nähnyt nämä pahvilaatikoiden ja paikkaansa etsivien pikkuesineiden kirjomat huoneet näin kauniina. Teidän jättämänne valo hehkuu vieläkin pinnoilla kuin lasimaljakon yli taipuvat tulppaanit. Nämä ovat tiloja, joita kukaan ei sisusta. Ne sisustautuvat itse kirpputorikirjojen ja lehtileikkeiden kellastuneeseen sinfoniaan. Ampiaispesälamppu, kesänpölyinen ikkuna, jääkaapissa Oivariinia ja valo. Fengshui, mikä rauha, minun kotini.
 
Tulin vain hetkeksi ennen syksyn rientoja oikomaan hyllyt ja aukomaan mieleni lapsuudenkodista taas tänne omaan, varhaisaikuiseen. Illalla ovikello soi, ja te solahditte auringon kuumottamaan asuntoon kuin annos viileää ilmaa.
 
Eteisessä kaikille kuului hyvää, lähinnä töitä ja joku hassu sattumus. Peremmällä kuuntelevat korvat tarttuivat riisutumpiin sanoihin. Lohdutuksen tuoksu tulvahti kuin joku olisi huiskauttanut paljaaseen ikkunaan ruudulliset verhot ja raottanut leivinuunin luukkua: Lapset, tämä leipä ei lopu. Eloauringon laskettua puistelimme yöhön neljää punaista tyynyä. Maisema johon pöly laskeutui oli musta, pilkutettu, katu alhaalla lampunkeltainen.
 
Oma tehtävä ja paikka eivät aina näyttäydy kirkkaina. Minunkin on täytynyt miettiä keinoja jatkaa. Työ ei ole vielä tuottanut suurta hedelmää, mutta olen kirjannut yleisen lain: Mitä lujemmin työnnämme ovia kiinni, sitä enemmän tarvitsemme sellaisia keinutuolinkaunistajia ja ilmanraikastajia, joita tänään sain huoneeseeni.
 
Tulevaa talvea varten ajattelin opetella ovipönkän laittamista niin, ettei tuuli painaisi kiinni. Ostin kuusi lisäjakkaraakin niille pitkäkoipisille, joiden raajat eivät taivu intiaani-istuntaan. Sain myös perinnöksi kahvinkeittimen. On kuulemma ihmisiä, jotka rentoutuvat paremmin, kun saavat sekoittaa lusikalla kupillista mustaa nestettä. Muu tuskin on kiinni materiasta; valon tuntu tulee kahdesta ja kolmesta, jotka tulevat yhdelle koolle. Ja se tuntu jää pitkäksi aikaa.
 
Alhaalla kadulla äänet sokeltavat iltayön kaupunkikakofoniaa. Mikä rauha täällä kolmannessa kerroksessa tänään.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Lotta L.

Neljäntoista isosisko raottelee kasvutynnyrinsä kantta luentosaleissa, pitää ihmisistä keskimäärin hyvin paljon ja on vähän idealisti, koska nuorena saa olla.

Heräsikö ajatuksia? Voit olla minuun yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen lottahenniina@gmail.com

Lotta L.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi