Keskiviikko 18.9.2019
"
Rakkaat ystävät, rakastakaamme toisiamme, sillä rakkaus on Jumalasta. Jokainen, joka rakastaa, on syntynyt Jumalasta ja tuntee Jumalan. 1 Joh. 4:7

Alku

16.9.2014 06:38 | Lotta L.
Viime syksynä, kun kaikki oli uutta, ry:n eteisen tunnelma vyöryi aisteihini sakeana. Nyt kuvio on tuttu, ilmavampi: puheiden jälkeen virrat hajaantuvat iloisen satunnaisesti. Vielä ei ole lappuja otsassa. Langat ovat vapaita ja kutsuvat tarttumaan.

Purkaudutaan pienten asuntojen huoneisiin värisemään, helisemään. Kymmenet, kymmenet nuoret. Katseista kutoutuu verkkokangas, kyselevien äänten keinu.

Syksyn ensimmäiset tunnustelut ovat tuttuja: kuka sinä olet, mistä, miksi, miltä tuntuu. Vastauksetkin ovat tuttuja, eivätkä itsessään tärkeitä. Niiden kautta aistitaan olemusta, poimitaan kasvoilta lupa olemiseen. Löytyy se suurin yhteinen tekijä, usko. Sivutaan, se kuultaa läpi.

Asetelmat ovat kaavattomia, kauniita: Jalkojen levoton vyyhti, käsien ujo kerä. Yhteyden välähdykset, kun sama juttu naurattaa ja nauru tavoittaa toisen silmät. Silmissä juoksee keveitä kauriita, ja he katsovat kohti ja ohi taas.

Välillä pudotellaan kömpelyyksiä vaatteille ja varpaille, eniten raskaita kulmaesineitä. Joskus nauru repii enemmän kuin kokoaa. Liikutellaan lamaantuneita käsiä katseilta suojassa, kangistutaan luontevuuteen, etsitään sanoja saattajan suusta. Vain silkasta armosta pahimmat luulot kilpistyvät pois.

Joku kiirehtii esittelemään irrallisia.

– Että jokainen saavuttaisi sen optimaalisen tilan, että ry:ltä löytyisi aina yksi, jonka viereen uskaltaa istua, hän selittää.
– Jätä huomiseksikin vähän pelastettavaa, toinen nykäisee.
 
Sitten olet sinä, ystäväni. Mielestäsi uudessa kaupungissa suhteita ja suhdanteita syntyy nopeammin kuin ehtii sisäistää. Pitkän opiskelupäivän jälkeen ärähdyttää, paperi hukassa on pahin mahdollinen asia ja syy nyyhkäykseen, voileipä kostuu väsymyksestäsi. Painat pään mainospinon päälle ja pidät taukoa jaksamisesta.

Kuitenkin istut tänään iltakylässä. Olen siitä iloinen. Vierestäsi joku kääntyy puhelemaan sinulle. Säpsähdät, mutta saat vastattua. Seuraavan kerran kun katson, olet uppoutunut keskusteluun, selität vilkkaasti käsilläsi, poskillesi ovat nousseet ruusut.

Opiskelijapojan huoneessa soivat urut. Virsi 509 käy kohti, täyteläinen laulu kietoo kuin lämmin peite:

"
Herra, elämääni / valvo, etten harhaan / vaeltaisi täällä / ohi ihmisten.
Herra, auta aina, / etten ketään paina, / etten toisten taakkaa / suuremmaksi tee.
Vierelläni kulje, / askeleeni ohjaa, / etten väisty, milloin / kutsut auttamaan.
Sydäntäni ohjaa, / anna minun, Herra, / armossasi kasvaa, /olla ihminen.”

Vanhemmat

Uudemmat

Lotta L.

Neljäntoista isosisko raottelee kasvutynnyrinsä kantta luentosaleissa, pitää ihmisistä keskimäärin hyvin paljon ja on vähän idealisti, koska nuorena saa olla.

Heräsikö ajatuksia? Voit olla minuun yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen lottahenniina@gmail.com

Lotta L.

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi