Perjantai 6.12.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja." Matt. 20:26-27

Varttitunteja kampuksella

16.11.2014 06:49 | Lotta L.
Marraskuun hopeinen valo tulvii kampuskirjaston kattoikkunoista. Istun sohvankaarteessa lehtihyllyn varjossa lukemassa päivän uutisia (ja eilisen ja sunnuntain) vain koska on niin hyvä olla hiljaa suuressa tilassa ja kuunnella kirjojen ylle kumartuneiden ihmisten rapinaa.

Sohvien ympäri kulkee tutuksi tulleita, jotka viipyvät hetken samassa varjokossa, tulevat ja menevät. Joku säikäyttää laskemalla kädet olkapäille:

– Vai tänäänkin opiskellaan printtimediaa. Lähdetkö syömään?

Kampusravintolasta saa kahdella eurolla opiskelijatuettua ratatouillea ja lämmintä leipää. Jonot ovat hyväntuulisia ja porisevat opiskelualan paljastavaa jargonia. Ikkunanvieruspöytien ylle kaartuu kuplia, joiden sisäpuolelle jäävät vain käsien tiukat puuskat ja eloisat tuulimyllykaaret. Ympärille keriytyy puheenaiheita: arkista hammassärkyä, seminaarihuolta ja sykleittäin toistuvia maailmansyleilyjä – haalistuvaa uutuudenviehätystä, lujenevaa luottamusta. Harvoin pöytäseurue huomaa laskea varttitunteja.

Kun kuplakeskustelu kurottaa kampuksen ulkopuoliseen elämään, menee uskontunnustamiseksi. Arastuttaa aina, sillä kampuksen kieli on rajattoman yksilön ja riisutun järjen kieltä, eikä tätä voi kertoa sillä kielellä. Selitän, miten Hengen hedelmänä kypsyy halu tehdä valintoja niin, ettei vahingoittaisi haurasta uskoa. Vastaanotto on hillityn uteliasta. Joku hätkähtää avioliittokäsitystäni: tuohan suojelee elämää.

Luennolla piirrän edessä istuvien siluetteja ja kirjoitan niihin luennoitsijan sanoja: verkosto, haptisuus, essentia. Yritän ositella kokonaisuudet minulle sopiviin paloihin, summaan ja arvotan. Haluan erottaa itseisarvoisen välineellisestä, tarttua ja luovuttaa, edetä ja pakittaa. En tiedä haluanko olla objektiivinen. Muutaman kerran istun amanuenssin huoneessa ja itken, että en tiedä.

Joka aamu ravistelen kampusrakennusten portaissa silmälaseista sateen viirut pois ja päätän saada jotain aikaan. Ja aika usein vielä hetkeä ennen kirjaston sulkeutumista istun jonkun kanssa naulakoiden alla jakamassa kaurapatukkaa ja miettimässä siunaako Jumala saamattomiakin. Kyllä siunaa, koko elämää. Hitaitakin aikoja.

”Ja juuri silloin kun ei ole opeteltu mitään, on keksitty omat varpaat ja opittu äkisti lentämään.” – Tittamari Marttinen
 

Vanhemmat

Uudemmat

Lotta L.

Neljäntoista isosisko raottelee kasvutynnyrinsä kantta luentosaleissa, pitää ihmisistä keskimäärin hyvin paljon ja on vähän idealisti, koska nuorena saa olla.

Heräsikö ajatuksia? Voit olla minuun yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen lottahenniina@gmail.com

Lotta L.

Ari-Pekka Palola

Myrskyjen keskellä

SRK:n historian kolmas osa kuvaa vaiherikasta ajanjaksoa 1962–1980.

48 €

Armostas kaikesta kiitoksen kannan

Jaakko Linjaman säveltämää musiikkia – puhuttelevaa ja harvoin kuultua.
Äänite sisältää hengellistä laulumusiikkia ja kuoromusiikkia sekä soitinsävellyksiä uruille, viululle ja pianolle.

25 €

Toim.: Jouni Hintikka ja Kirsti Nurkkala

Erityisen läheisinä

Kirja erilaisuudesta, elämän ainutlaatuisuudesta ja rikkaudesta: teoksessa puheenvuoron saavat erityislapset, heidän läheisensä sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.

25 €

Toim. Kaisa Ikonen

Herra siunatkoon sinua, SRK:n Suviseurat Muhoksella

Muhoksen Suviseurat 2019 yksissä kansissa: monipuolinen neliväriteos palaa suviseurajärjestelyihin sekä erilaisiin suviseuratunnelmiin.

24 €

Salla Sivula
Kansi: Silja-Maria Wihersaari

Ketunpojat ja kätköviesti

Kuka on päässyt Ketunpoikien jäljille, ja mitä hän heistä tahtoo? Entä kuka on salaperäinen Anna, joka laittaa viestejä Iidalle? Ketunpojat saavat arvoituksen toisensa jälkeen ratkaistavaksi, kunnes kätköseikkailu saa ratkaisunsa.

15 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi