Sunnuntai 21.7.2019
"
Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja." Luuk. 5:10

​Ihmispitsiä

16.12.2014 06:16 | Lotta L.
– Ootko miettinyt, onko tää porukka? kaveri kysäisee minulta kävellessämme iltakylästä kotiin.

Ensireaktioni on, että ei tietenkään. Porukkahan on paha: sulkeutumista, sisään lämpiämistä, kuppikuntalaisuutta. Sitten mieleeni muistuu kuva äskeisestä huoneentäydestä rakkaiksi käyneitä kasvoja. Huomaan sanovani, että ainakin mun on hyvä olla just näiden ihmisten kanssa.

Opiskelukaupungeissa tulee syksyjä ja vuosia, jolloin ohuet yhteisymmärryksen langat muodostavat limittyviä kehiä. Samat ihmiset alkavat hakeutua toistensa seuraan ja ajautua toistuvasti samoihin paikkoihin. Tuntuu mukavalta, että joku huomaa kaivata, jos olen yhdenkin illan poissa. Kokemuksessa on minulle jotain tavattoman uutta ja arvokasta.

Silti käsite ”porukka” hämmentää. Eikö ”meidän” ulkopuolelle jää vääjäämättä joukko nimeltä ”ne”? Jollekin meistä asia ei ole ongelma. Hän liikkuu sulavasti niiden, näiden ja noiden välillä ja on joka paikassa osa ”meitä”. Toinen ja kolmas tarvitsevat kuitenkin turvapiirinsä.

”Kaikki yhdessä” -ideaali kuulostaa kivalta ja toimiikin tiettyyn pisteeseen saakka. Kauneinta siinä on avoimuuden ja jokaisen huomioimisen ajatus. Kuitenkin suurissa joukoissa pelkkä yksilöiden harhailu tuntuu lopulta irralliselta, eikä samaistumisen kohteeksi välttämättä riitä laaja, tuhatkasvoinen rauhanyhdistysväki.

Ehkä porukoitumisen välttämistä tärkeämpää onkin, millaisina kaverijoukon rajat näyttäytyvät siihen kuulumattomille: huokoisina ja joustavina vai järkähtämättöminä ja karkottavina? Säilyykö kyselevä mieli?

Samalla muistan sinua, joka kaipaisit ystäviä, mutta et ole löytänyt heitä. Uskovaisen taustayhteisön tarjoama laaja, verkottunut kontaktien kerä voi olla nuorelle paikkansa etsijälle muutakin kuin mannaa, jos missään ei tunne olevansa osa ”meitä”. Piirit saattavat silloin näyttäytyä pitsiliinoina, joiden silmukat ovat valmiit – kuvio näyttää hajoavan, jos yrittää koukata pylvässilmukan satunnaiseen kohtaan. Omasta kokemuksestani tiedän laidasta, kuinka irrallisuutta kokiessa pienetkin ulossulkemisen eleet saattavat kirpaista.

Lohduttavaa minusta on, että ylhäältä katsottuna opiskelijakaupunkien kuviot ovat jatkuvasti uudelleen järjestyviä. Kukaan ei päätä, että tehdään meistä porukka. Yhteenkuulumisen ajat elävät elämäntilanteiden aallokossa.

Toki valmiinkin tuntuisessa nuoressa kaverijoukossa lieveilmiöiden kanssa sopii olla tarkkana; pahimmillaan tyhmyys tiivistyy ja kaventaa koko joukon ajatusmaailmaa. Parhaimmillaanhan porukka voi olla turvallisen sosiaalisuuden tyyssija, jossa uskaltaa olla myös haavoittuva arkiminä ja jossa keskustelun pintamuodollisuudet ovat nopeasti kuorittavissa tärkeämpien aiheiden tieltä.

Minun ympäriltäni ihmispitsien silmukointi jää hetkeksi tauolle, kun kotikaupungit kutsuvat opiskelijoita joulunviettoon. Iltayöstä vaeltelen keskustaa kiertäviä katuja ja vilkuilen tuttuihin, pimenneisiin ikkunoihin. Mieli on enemmän luottavainen kuin haikea. Voihan olla, että loma tuo meille itse kullekin etäisyyttä, joka parhaimmillaan lähentää.

Vanhemmat

Uudemmat

Lotta L.

Neljäntoista isosisko raottelee kasvutynnyrinsä kantta luentosaleissa, pitää ihmisistä keskimäärin hyvin paljon ja on vähän idealisti, koska nuorena saa olla.

Heräsikö ajatuksia? Voit olla minuun yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen lottahenniina@gmail.com

Lotta L.

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi