Keskiviikko 23.1.2019
"
Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä. Room. 12:12

​Perhepeilausta

16.2.2015 06:34 | Lotta Laitinen
En käy usein kotona. Lähteäkseni tarvitsen unettoman torstaiyön läpi välähtävän koti-ikävän. Rauhan saan vasta ostamalla kännykällä junalipun, sitten painan pään vielä muutamaksi tunniksi tyynyyn.

Aamulla vedän matkalaukun opiskelukaupungin halki junalle ja kotiasemalta peltoaukeiden halki kotiovelle. Ovesta pelmahtaa tuoksua ja sitten kiljahduksia, halauksia joka korkeudelta. Ensimmäinen tunti on idylli ja juhla – katsokaa sirkuskulkuetta! Saan patjapaikan siskon huoneen lattialta.

Viimeistään lauantaiaamuna taantuma tekee tuloaan. Nousee viikkojen väsymystä, mietintöjä. Tarvitsen ihmispeiliä, ehtisittekö? Itkettää, saanko tuntea näin. Isä, jaksatko kuunnella. Elämässäni vaikuttaa nyt tällainen asia, mikä sinusta on oleellisinta, mitä kannattaa huomioida, voinko luottaa? Tällaisen ihmisen olen kohdannut tielläni, äiti, haluan kertoa sinulle mitä olen oppinut. Veli, lähdetkö ajelulle, haetaan susupaloja ABC:ltä ja ajetaan pidemmän kautta takaisin.

Vaikka keskusteluyhteys kypsyy jatkuvasti, lapsi–vanhempi-asetelma ei ole kaukana. Välillä suusta tulee syytöksiäkin. Koettelen kuin murrosikäinen; aikuisuuden alarappusillakin tunnun tarvitsevan kasvattajan arvonannon ja tuen päätöksilleni. Ennen kaikkea haluan tulla kuulluksi.

Eikä se mitenkään outoa ole. Kasvupohjasta kumpuaa vastauksia siihen, millaisena näen elämäni ja itseni. Lopullinen tulkinta jää minulle: Muistanko sylin vai selänkäännön, kiireen vai läsnäolon, riidan vai lohdutuksen, moitteen vai kannustuksen? Päällimmäisenä häilyy hyvä – hellyys, kiitollisuuskin. Mutta turvallisessa kodissa on lupa sanoa ikävätkin tunteet ääneen ilman hylkäämisen pelkoa.

Ei, en tosiaan käy liian usein kotona. En raaski täältä elämän ytimestä. Mutta tietäisittepä, kotiväki, miten paljon elätte puheissamme. Liki päivittäin minäkin, kaksikymppinen, saan itseni kiinni sanomasta, että ”meidän iskä sanoo aina että”. Puheeni viestii, että vaikka en enää esittele itseäni ensisijaisesti sisarena ja tyttärenä, kasvukoti on tärkeä osa identiteettiäni.

Välillä perheestäni kertoessani tunnen laulun ristiriitaa: Kertoisinko köyhyyden, laudat eessä ovien, vai sen kaiken rikkauden? Useimmiten kerron jotain sellaista, että onpahan tavallinen aamuäreä iltavillikoti, sadan villatöppösen patjamajakoti, jokaista vierasta jututtava kahvipullakoti. On huojuvien kirjapinojen roolileikkikoti, luovuuteen kannustava käsillätekemiskoti, kaikkien ikäkausikipujen ovenpaukekoti, on kristillinen sylikoti, josta lähdetään siunattuna.

Jotain sellaista kerron ja toivon, että puheestani välittyy rakastava ja arvostava kaiku.

Vanhemmat

Uudemmat

Lotta Laitinen

Neljäntoista isosisko raottelee kasvutynnyrinsä kantta luentosaleissa, pitää ihmisistä keskimäärin hyvin paljon ja on vähän idealisti, koska nuorena saa olla.

Heräsikö ajatuksia? Voit olla minuun yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen lotta.laitinen@hotmail.com

Lotta Laitinen

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi