Torstai 23.5.2019
"
Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Joh. 13:34

​Perhepeilausta

16.2.2015 06:34 | Lotta L.
En käy usein kotona. Lähteäkseni tarvitsen unettoman torstaiyön läpi välähtävän koti-ikävän. Rauhan saan vasta ostamalla kännykällä junalipun, sitten painan pään vielä muutamaksi tunniksi tyynyyn.

Aamulla vedän matkalaukun opiskelukaupungin halki junalle ja kotiasemalta peltoaukeiden halki kotiovelle. Ovesta pelmahtaa tuoksua ja sitten kiljahduksia, halauksia joka korkeudelta. Ensimmäinen tunti on idylli ja juhla – katsokaa sirkuskulkuetta! Saan patjapaikan siskon huoneen lattialta.

Viimeistään lauantaiaamuna taantuma tekee tuloaan. Nousee viikkojen väsymystä, mietintöjä. Tarvitsen ihmispeiliä, ehtisittekö? Itkettää, saanko tuntea näin. Isä, jaksatko kuunnella. Elämässäni vaikuttaa nyt tällainen asia, mikä sinusta on oleellisinta, mitä kannattaa huomioida, voinko luottaa? Tällaisen ihmisen olen kohdannut tielläni, äiti, haluan kertoa sinulle mitä olen oppinut. Veli, lähdetkö ajelulle, haetaan susupaloja ABC:ltä ja ajetaan pidemmän kautta takaisin.

Vaikka keskusteluyhteys kypsyy jatkuvasti, lapsi–vanhempi-asetelma ei ole kaukana. Välillä suusta tulee syytöksiäkin. Koettelen kuin murrosikäinen; aikuisuuden alarappusillakin tunnun tarvitsevan kasvattajan arvonannon ja tuen päätöksilleni. Ennen kaikkea haluan tulla kuulluksi.

Eikä se mitenkään outoa ole. Kasvupohjasta kumpuaa vastauksia siihen, millaisena näen elämäni ja itseni. Lopullinen tulkinta jää minulle: Muistanko sylin vai selänkäännön, kiireen vai läsnäolon, riidan vai lohdutuksen, moitteen vai kannustuksen? Päällimmäisenä häilyy hyvä – hellyys, kiitollisuuskin. Mutta turvallisessa kodissa on lupa sanoa ikävätkin tunteet ääneen ilman hylkäämisen pelkoa.

Ei, en tosiaan käy liian usein kotona. En raaski täältä elämän ytimestä. Mutta tietäisittepä, kotiväki, miten paljon elätte puheissamme. Liki päivittäin minäkin, kaksikymppinen, saan itseni kiinni sanomasta, että ”meidän iskä sanoo aina että”. Puheeni viestii, että vaikka en enää esittele itseäni ensisijaisesti sisarena ja tyttärenä, kasvukoti on tärkeä osa identiteettiäni.

Välillä perheestäni kertoessani tunnen laulun ristiriitaa: Kertoisinko köyhyyden, laudat eessä ovien, vai sen kaiken rikkauden? Useimmiten kerron jotain sellaista, että onpahan tavallinen aamuäreä iltavillikoti, sadan villatöppösen patjamajakoti, jokaista vierasta jututtava kahvipullakoti. On huojuvien kirjapinojen roolileikkikoti, luovuuteen kannustava käsillätekemiskoti, kaikkien ikäkausikipujen ovenpaukekoti, on kristillinen sylikoti, josta lähdetään siunattuna.

Jotain sellaista kerron ja toivon, että puheestani välittyy rakastava ja arvostava kaiku.

Vanhemmat

Uudemmat

Lotta L.

Neljäntoista isosisko raottelee kasvutynnyrinsä kantta luentosaleissa, pitää ihmisistä keskimäärin hyvin paljon ja on vähän idealisti, koska nuorena saa olla.

Heräsikö ajatuksia? Voit olla minuun yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen lottahenniina@gmail.com

Lotta L.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi