Sunnuntai 20.10.2019
"
"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Matt. 22:37-39

​Perhepeilausta

16.2.2015 06:34 | Lotta L.
En käy usein kotona. Lähteäkseni tarvitsen unettoman torstaiyön läpi välähtävän koti-ikävän. Rauhan saan vasta ostamalla kännykällä junalipun, sitten painan pään vielä muutamaksi tunniksi tyynyyn.

Aamulla vedän matkalaukun opiskelukaupungin halki junalle ja kotiasemalta peltoaukeiden halki kotiovelle. Ovesta pelmahtaa tuoksua ja sitten kiljahduksia, halauksia joka korkeudelta. Ensimmäinen tunti on idylli ja juhla – katsokaa sirkuskulkuetta! Saan patjapaikan siskon huoneen lattialta.

Viimeistään lauantaiaamuna taantuma tekee tuloaan. Nousee viikkojen väsymystä, mietintöjä. Tarvitsen ihmispeiliä, ehtisittekö? Itkettää, saanko tuntea näin. Isä, jaksatko kuunnella. Elämässäni vaikuttaa nyt tällainen asia, mikä sinusta on oleellisinta, mitä kannattaa huomioida, voinko luottaa? Tällaisen ihmisen olen kohdannut tielläni, äiti, haluan kertoa sinulle mitä olen oppinut. Veli, lähdetkö ajelulle, haetaan susupaloja ABC:ltä ja ajetaan pidemmän kautta takaisin.

Vaikka keskusteluyhteys kypsyy jatkuvasti, lapsi–vanhempi-asetelma ei ole kaukana. Välillä suusta tulee syytöksiäkin. Koettelen kuin murrosikäinen; aikuisuuden alarappusillakin tunnun tarvitsevan kasvattajan arvonannon ja tuen päätöksilleni. Ennen kaikkea haluan tulla kuulluksi.

Eikä se mitenkään outoa ole. Kasvupohjasta kumpuaa vastauksia siihen, millaisena näen elämäni ja itseni. Lopullinen tulkinta jää minulle: Muistanko sylin vai selänkäännön, kiireen vai läsnäolon, riidan vai lohdutuksen, moitteen vai kannustuksen? Päällimmäisenä häilyy hyvä – hellyys, kiitollisuuskin. Mutta turvallisessa kodissa on lupa sanoa ikävätkin tunteet ääneen ilman hylkäämisen pelkoa.

Ei, en tosiaan käy liian usein kotona. En raaski täältä elämän ytimestä. Mutta tietäisittepä, kotiväki, miten paljon elätte puheissamme. Liki päivittäin minäkin, kaksikymppinen, saan itseni kiinni sanomasta, että ”meidän iskä sanoo aina että”. Puheeni viestii, että vaikka en enää esittele itseäni ensisijaisesti sisarena ja tyttärenä, kasvukoti on tärkeä osa identiteettiäni.

Välillä perheestäni kertoessani tunnen laulun ristiriitaa: Kertoisinko köyhyyden, laudat eessä ovien, vai sen kaiken rikkauden? Useimmiten kerron jotain sellaista, että onpahan tavallinen aamuäreä iltavillikoti, sadan villatöppösen patjamajakoti, jokaista vierasta jututtava kahvipullakoti. On huojuvien kirjapinojen roolileikkikoti, luovuuteen kannustava käsillätekemiskoti, kaikkien ikäkausikipujen ovenpaukekoti, on kristillinen sylikoti, josta lähdetään siunattuna.

Jotain sellaista kerron ja toivon, että puheestani välittyy rakastava ja arvostava kaiku.

Vanhemmat

Uudemmat

Lotta L.

Neljäntoista isosisko raottelee kasvutynnyrinsä kantta luentosaleissa, pitää ihmisistä keskimäärin hyvin paljon ja on vähän idealisti, koska nuorena saa olla.

Heräsikö ajatuksia? Voit olla minuun yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen lottahenniina@gmail.com

Lotta L.

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi