Lauantai 25.5.2019
"
Jeesus sanoi: "Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva." Joh. 16:13

Sytytä tähdet niille, jotka yötä käy

17.4.2015 06:05 | Lotta L.
Kirjoitusten jälkeen kympin opiskelija ei yhtäkkiä jaksakaan. Oikeastaan mitään. Ilo katoaa. Säikäyttää: mitä tapahtuu?

Pojalla on takanaan raskas kiusaamiskokemus. Aikuistuessa korostuu ratkaiseva poikkeavuus suhteessa ympäröivään. Miten elää näiden ristiriitojen kanssa?

Tyttö taistellut vääristyneen kehonkuvansa kanssa. Elämä kapeutunut syömiseen, ainoaan hallittavaan asiaan. Salailu, ahdistus. Läheisten hätä on taitekohta, silittävä käsi hiuksilla, lähete sairaalaan.

Nuoren pojan maailmasta hajoaa kerralla monta asiaa. Läheisen hidas poismeno riipii perhettä. Fyysinen kipukin helpompaa kuin mielen kipu.

Nuoren aikuisen viime vuosia rytmittänyt sairaslomien ketju. Kärsimyksen ongelma kulminoituu arkeen: miksi nousisin tänään sängystä ylös?

Testien jälkeen se kirjoitetaan johonkin paperiin. Lievä, keskivaikea. Vaikea.
 


 

Masennus. Pelottava sana, mutta samalla helpottava.

– Asialle onkin yhtäkkiä nimi, joka ei ole laiskuus tai pessimismi. Lupa olla jaksamatta.
– Arvottomuuden tunne musertaa. On vaikea arvostaa tekemisiään ja aikaansaamisiaan. Virheet korostuvat, hyvät asiat kutistuvat.
– Semmonen lamaannus. Apatia. Jatkuva suru. Tyhjyyden tunne. Elämänhalun puute. Keskittymiskyvyn puute. Levottomuus.
– Kaikki vaatii ponnistelua. Hampaiden pesu on aamun sankariteko.
 


 

Toisen kivun edessä kokee voimattomuutta. Ei ehkä voi sanoa: ymmärrän. Toisen mustuuteen ei yllä. Ystävinä opettelemme sopivaa etäisyyttä, sopivaa läheisyyttä. Emme ole ammattilaisia vaan rinnallakulkijoita. Ne roolit on erotettava, ettei sairastuisi toisen olosta – tai toisaalta säikähtäisi ja jättäisi toista yksin varjokkoon.

– Masentunut voi olla erittäin... masentava tyyppi. Voimia kuluttava. Jos huomaa, että kuluu itse loppuun, se pitää voida sanoa.
– Masentunut on usein käpertynyt omaan itseensä. Ei näe kuplan ulkopuolelle ja tuntee ittensä aika surkeaksi luuseriksi, ainoaksi laatuaan. Voi olla aika tärkeää saada kuulla muiden kokeneen vastaavaa.
– Niin tärkeää: kuuntele ja usko mitä se sulle kertoo jos haluaa kertoa. Älä vähättele.
– Ei, ei auta jos kehottaa ottamaan itseään niskasta kiinni.

Joskus on parempi viettää aikaa tekemällä. Pelataan. Kiivetään korkealle. Tehdään projekti keltaisesta kartongista.

Joskus kuunnellaan virren sanoja. Joskus puhutaan. Joskus puhutaan runoilla.

Sytytä tähdet niille,
jotka yötä käy,
joille ei viitat tiellä
eikä määrä näy,

jotka kiviin lankee,
nousee uudestaan,
joita on monta, monta
yli laajan maan.

Sytytä tähdet niille
yöhön välkkymään,
joiden taistelua
nää ei yksikään. 


(Lauri Pohjanpää)

Moni uskovainen on kokenut, että mielialahäiriön keskellä omatunto yliherkistyy.

– On vaikea erottaa psyykkistä ja hengellistä – synnistä johtuvaa pahaa oloa ja oman psyyken tuottamaa kipua. Voi tuntea väärää uskon heikkoutta.

Yksi on selvää: mielen kipu ei parane evankeliumilla. Ei murtunut jalkakaan parane. Aukottomasta anteeksiantamuksesta saa kuitenkin ammentaa lohtua.

Ammattilainenkin saattaa sekoittaa psyykkisen ja hengellisen väärällä tavalla. Joku on kiertänyt terapeutilta toiselle. Etsinyt sellaista, joka ei etsisi syytä pahan oloon hänen syvimmästä turvastaan, uskosta –  yrittäisi irrottaa häntä lujimmasta elämässä kiinni pitävästä voimasta.

Vakava masennus on raskas sairaus. Se on myös sairaus, josta voi parantua. 

– On saatava ammattiapua. Käsiteltävä sairauden taustalla olevat asiat.
– Lääkkeillä hoidetaan vain seurauksia. Syitä hoidetaan puhumalla. Terapialla. Ajattelutavat on rakennettava hyvinvointia luoviksi. Tulkittava uudelleen. Prosessi on hidas.
– Kun joku halasi. Kuunteli. Kuuli.
– Lääkkeet antavat toipumisen keskellä lepoa pahasta olosta.
– Lääkittynäkin suru tuntuu, mutta sen terä on tylsempi. Mulla lääkitys saa aikaan sen, että kykenen tuntemaan iloa auringonlaskusta tai hienosta sinfoniasta tai kaupan kassan hymystä.

– Ei diagnoosin tarvitse olla salaisuus. Aivokemiaa. Sirpaleisen ajan sairaus. Saa siitä puhua. 
– Mutta mun mielestä ei riitä, että oireet kuitataan depressiodiagnoosilla. Masennuskin on oire. Luonnollinen reaktio. Masennus kertoo siitä, että se, miten on tavannut elää, ei enää toimi. Masennus romuttaa entisen.
– Masennus on tuonut elämään hyvääkin. On ollut pakko pysähtyä kuulostelemaan, etsimään rajansa. On löytynyt ulottuvuuksia. Ja kokemusten jakaminen on lähentänyt erilaisiin ihmisiin.
– Masentuneena ihminen on maa, joka hiljalleen uudistuu. Uusi kasvu mahdollistuu. ​Valoa on.

Olen koonnut tämän tekstin viiden toipuvan tai toipuneen nuoren ajatuksista. Lainaukset ovat heidän muotoilemiaan.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Lotta L.

Neljäntoista isosisko raottelee kasvutynnyrinsä kantta luentosaleissa, pitää ihmisistä keskimäärin hyvin paljon ja on vähän idealisti, koska nuorena saa olla.

Heräsikö ajatuksia? Voit olla minuun yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen lottahenniina@gmail.com

Lotta L.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi