Maanantai 22.4.2019
"
Herra on todella noussut kuolleista! Luuk. 24:34

Ikkuna kasvatuksen maailmaan

14.3.2014 10:39 | Matti Kinnunen
Sain kutsun alkaa blogistiksi tähän Päivämiehen verkkolehteen. Suostuin mielelläni, vaikka tilanne on minulle uusi. Olen kirjoittanut eri lehtiin hartauskirjoituksia ja kolumneja. Sosiaalinen media on ollut tähän asti minulle tiedon lähde. Nyt olen pienen pieni ikkuna tässä verkostossa.

Mietin, mitä aion tuoda ikkunaani nähtäville. Kasvatus on minulle tärkeä aihepiiri. Olen kokenut lasten maailman aina läheiseksi itselleni. Toinen itselleni läheinen asia on hengellinen musiikki, erityisesti Siionin laulut. Suhde lauluihin ja virsiin muodostui läheiseksi jo lapsuudessani. Isäni Pekka sanoitti lapsuudessani useita lauluja, joita on nykyisessä Siionin laulut -kirjassa. Kotona me lauloimme niitä paljon. Kun olin pappilan poika, myös virret tulivat hyvin tutuiksi.

Eräs lapsuuteni muisto liittyy kiinteästi kasvatukseen ja virteen. Lapsuudenkodissamme maalaispappilassa tehtiin paljon maatöitä. Lapsia kasvatettiin työn avulla ja työhön. Me pojat riehaannuimme joskus nakkelemaan multapaakuilla toisiamme työn lomassa. Tappeluhan siitä tuli. Nyrkkien ollessa koholla isämme alkoi laulaa pellon reunasta vanhaa virttä: ”Kas kaunista on sovinto veljesten keskuudessa, yksimielisyys ja suosio näin onnen vaihdellessa.” Virren kaikuessa korviimme nyrkkimme laskeutuivat ja vilkuilimme vaivaantuneina toisiamme. Kohta oli tarve pyytää riitakumppanilta anteeksi.

Maailma on muuttunut paljon lapsuudestani. Kasvu ja kasvattaminen ovat kuitenkin osa ihmisen elämänprosessia tänäkin päivänä. Jokainen meistä tarvitsee läheisiä ihmisiä, joiden kanssa saamme kasvaa elämää ja tulevaisuutta varten.

Kasvatukseen liittyy paljon herkkää ja hyvää. Samalla siihen sisältyy paljon kipua ja särmien hiomista. Raamattu puhuu siitä, kuinka uskollisuus, luottamus ja palvelumieli ovat perustana läheisyydelle. Kaiken kruununa on anteeksiantamus.

Uudemmat

Matti Kinnunen

Olen 46-vuotias pappi pohjoisesta, Iistä. Toimin Iin seurakunnassa kasvatuksesta vastaavana kappalaisena. Toinen vielä mieluisempi tehtäväni on kasvattaa vaimoni kanssa kymmentä lastamme. Vapaa-ajalla minut näkee usein lenkkarit tai sukset jalassa. Ihmisten kohtaaminen on minulle läheistä ja tärkeää. Laulaminen on myös tapani purkaa tuntemuksiani. Joskus teen lauluja itsekin johonkin elämäntilanteeseen.

Matti Kinnunen

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi