Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Ikkuna kasvatuksen maailmaan

14.3.2014 10:39 | Matti Kinnunen
Sain kutsun alkaa blogistiksi tähän Päivämiehen verkkolehteen. Suostuin mielelläni, vaikka tilanne on minulle uusi. Olen kirjoittanut eri lehtiin hartauskirjoituksia ja kolumneja. Sosiaalinen media on ollut tähän asti minulle tiedon lähde. Nyt olen pienen pieni ikkuna tässä verkostossa.

Mietin, mitä aion tuoda ikkunaani nähtäville. Kasvatus on minulle tärkeä aihepiiri. Olen kokenut lasten maailman aina läheiseksi itselleni. Toinen itselleni läheinen asia on hengellinen musiikki, erityisesti Siionin laulut. Suhde lauluihin ja virsiin muodostui läheiseksi jo lapsuudessani. Isäni Pekka sanoitti lapsuudessani useita lauluja, joita on nykyisessä Siionin laulut -kirjassa. Kotona me lauloimme niitä paljon. Kun olin pappilan poika, myös virret tulivat hyvin tutuiksi.

Eräs lapsuuteni muisto liittyy kiinteästi kasvatukseen ja virteen. Lapsuudenkodissamme maalaispappilassa tehtiin paljon maatöitä. Lapsia kasvatettiin työn avulla ja työhön. Me pojat riehaannuimme joskus nakkelemaan multapaakuilla toisiamme työn lomassa. Tappeluhan siitä tuli. Nyrkkien ollessa koholla isämme alkoi laulaa pellon reunasta vanhaa virttä: ”Kas kaunista on sovinto veljesten keskuudessa, yksimielisyys ja suosio näin onnen vaihdellessa.” Virren kaikuessa korviimme nyrkkimme laskeutuivat ja vilkuilimme vaivaantuneina toisiamme. Kohta oli tarve pyytää riitakumppanilta anteeksi.

Maailma on muuttunut paljon lapsuudestani. Kasvu ja kasvattaminen ovat kuitenkin osa ihmisen elämänprosessia tänäkin päivänä. Jokainen meistä tarvitsee läheisiä ihmisiä, joiden kanssa saamme kasvaa elämää ja tulevaisuutta varten.

Kasvatukseen liittyy paljon herkkää ja hyvää. Samalla siihen sisältyy paljon kipua ja särmien hiomista. Raamattu puhuu siitä, kuinka uskollisuus, luottamus ja palvelumieli ovat perustana läheisyydelle. Kaiken kruununa on anteeksiantamus.

Uudemmat

Matti Kinnunen

Olen 46-vuotias pappi pohjoisesta, Iistä. Toimin Iin seurakunnassa kasvatuksesta vastaavana kappalaisena. Toinen vielä mieluisempi tehtäväni on kasvattaa vaimoni kanssa kymmentä lastamme. Vapaa-ajalla minut näkee usein lenkkarit tai sukset jalassa. Ihmisten kohtaaminen on minulle läheistä ja tärkeää. Laulaminen on myös tapani purkaa tuntemuksiani. Joskus teen lauluja itsekin johonkin elämäntilanteeseen.

Matti Kinnunen

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi