Maanantai 22.7.2019
"
Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman. Jes. 52:7

​Kirkkovuosikinkerit ja suvivirsihaaste

16.5.2014 10:31 | Matti Kinnunen
Varma kevään merkki on suvivirsikeskustelu. Tämä virsi tuntuu herättävän meissä suomalaisissa tunteita. Nostalginen virsi on monelle rakas. Osa kansalaisistamme tuntuu olevan sille allergisia. Maahanmuuttajia hymyilyttää asian ympärillä pyöriminen. Monet heistä tulevat maista, joissa kansan valtauskonto määrittelee kulttuuria ja tapoja. Meilläkin uskontoa saa esitellä ja tuoda kouluihin tietyissä rajoissa.
 
Toimin kotiseurakunnassani kasvatuspappina. Minulle vuoden kohokohta työssäni on kouluissa järjestettävät kirkkovuosikinkerit. Näillä kinkereillä tutustutaan kirkkovuoden tärkeimpiin juhlapyhiin. Lapset ja nuoret opettelevat joka vuosi yhden juhlapyhän neljä virttä, jotka sitten lauletaan kinkereiden aikana. Juhlapyhän esittely tapahtuu Raamattuun pitäytyvällä kuvaelmalla, jonka lomassa lauletaan kyseisen pyhän virsiä.
 
Tänä keväänä kinkereiden aiheena oli pääsiäinen. Kiersimme paikkakuntamme koulut ja kohtasimme noin 1000 lasta ja nuorta. Minun lisäkseni seurueessamme oli kaksi nuoriso-ohjaajaa, diakonissa, lähetyssihteeri, kanttori ja perhetyöntekijä. Olimme tervetulleita jokaiselle koululle.
 
Varmaan olette joskus nähneet vanhoja kansakoulutauluja. Minä keräilen niitä mielelläni. Koulukiertueella esitetyn kuvaelman alkuosa oli rakennettu tällaisten koskettavien taulujen ympärille. Minä olin esityksessä Pietarina ja näytin oppilaille esimerkiksi sen kuvan, jossa Pietari kieltää Jeesuksen ja purskahtaa itkuun. Minusta näytti, että eturivin pikkutytöt purskahtavat kohta itsekin kyynelehtimään, jos jatkaisin Pietarin tuntemusten kuvaamista. Entä vilkkaat pojat? He olivat hyvin kiinnostuneita mukanani olleesta miekasta. Kerroin pojille ja tytöille kuinka Pietari temperamenttisena ja äkkipikaisena sivalsi sotilaspalvelijalta korvan pois puolustaessaan Jeesusta. Viisi poikaa halusi välttämättä, että koskettaisin miekan terällä heidän korvaansa ja näyttäisin miten Jeesus paransi sen. Näytin heille, miten Jeesus pani kätensä palvelijan korvalle ja paransi sen.
 
Entäpä virret? Yhden kyläkoulun liikuntasalin katto meinasi kohota korkeuksiin, kun oppilaat kajauttivat kanttorin säestämänä Aurinkomme ylösnousi -virren. Olimme päässeet kuvaelmassa siihen vaiheeseen, jossa tutustutaan Jeesuksen hautaan ja ylösnousemuksen aamuun. Vaistosin oppilaista laulamisen riemua. Nyt oli minun vuoroni pyyhkiä silmäkulmaa. Ajattelin mielessäni, että ne virsille allergiset aikuiset saisivat istua täällä lasten ja nuorten keskellä kuuntelemassa mitä suomalainen virsi opettaa ilosta, rakkaudesta ja rauhasta. Leonard Typön virsi vei pääsiäisen ilosanoman äärelle.
 
Kirkkovuoden virsiin useimmat koululaiset tutustuvat myöhemminkin. Rippikouluissa me pidämme leirikirkkoja, joissa lauletaan samoja juhlapyhien virsiä. Uskon, että näistä lapsista vain harvat tulevat virsille allergiseksi aikuisena. Kerran olin kastamassa entisen rippikoululaiseni lasta. Muistin, että tämä nyt aikuinen mies oli vilkkaan sorttinen nuorena rippikoululaisena. Olin laittanut hänet sekä muutaman muun villin pojan kanttorin luokse ylimääräisiin virsilauluharjoituksiin leirillä. Muistin hänen sanansa, kun hän tuli luokasta. Hän kysyi, milloin pääsisi seuraavan kerran laulamaan. Kun nyt tapasin hänet aikuisena, minua kiinnosti, millaiset muistot hänellä oli jäänyt tuosta tilanteesta. Mies totesi hymyssä suin, että rippikoulusta ja virsilaulusta jäi mahtavat muistot. Tulin hyvälle mielelle. Tämä mies oli oppinut arvostamaan rippikoulua ja virren veisuuta.
 
Siitä suvivirrestä vielä. Haastan kaikki rippikoulujen kanttorit laulattamaan rippikouluissa suvivirren neljättäkin säkeistöä. Tätä säkeistöä ei ole yleensä laulettu koulujen kevätjuhlissa. Se kertoo kuitenkin puhuttelevasti uskomme perustan:
 
”Oi Jeesus Kristus jalo ja kirkas paisteemme, sä sydäntemme valo, ain asu luonamme. Sun rakkautes liekki sytytä rintaamme, luo meihin uusi mieli, pois poista murheemme.” (VK 571:4.)                   
 
 
 
 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Matti Kinnunen

Olen 46-vuotias pappi pohjoisesta, Iistä. Toimin Iin seurakunnassa kasvatuksesta vastaavana kappalaisena. Toinen vielä mieluisempi tehtäväni on kasvattaa vaimoni kanssa kymmentä lastamme. Vapaa-ajalla minut näkee usein lenkkarit tai sukset jalassa. Ihmisten kohtaaminen on minulle läheistä ja tärkeää. Laulaminen on myös tapani purkaa tuntemuksiani. Joskus teen lauluja itsekin johonkin elämäntilanteeseen.

Matti Kinnunen

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi