Keskiviikko 22.5.2019
"
Tietäkää, rakkaat veljeni, että itse kunkin tulee olla herkkä kuulemaan mutta hidas puhumaan ja hidas vihaan, sillä miehen viha ei johda oikeudenmukaisuuteen, jota Jumala tahtoo. Jaak. 1:19-20

​Rippikoulua ja tietotekniikkaa

6.3.2015 06:26 | Matti Kinnunen
Helmikuun alussa Siikatörmän leirikeskukseen kokoontui iloinen joukko rippikoululaisia. Kyseisen rippikoululeirin ensimmäinen viikonloppujakso alkoi. Leirin isotveljet ja -siskot ottivat jokaisen leiriläisen henkilökohtaisesti vastaan. Leirin alkuhartaudessa pysähdyimme Jumalan sanan äärellä miettimään, mitä varten olimme rippikoulussa. Näin jännittyneitä ja arkoja katseita, joiden ilme vapautui illan aikana. Ryhmäytyminen yhteiselle rippikoulumatkalle alkoi. Leiriläiset jaettiin illan lopuksi pienryhmiin, joissa tutustuttiin muihin leiriläisiin ja harjoiteltiin pienryhmätoimintaa isoisten johdolla.
 
Osa henkilökunnasta oli pitänyt suunnittelupalaveria edellisellä viikolla. Leirin ohjaaja (vanhalta nimeltään isäntä) Martti Jokelainen korosti ilmapiirin merkitystä. Puhuin leirin vastaavana teologina ryhmäytymisen ja yhteisen tavoitteen tärkeydestä. Martti-ohjaaja otti puheeksi kännyköiden hyödyntämisen opetuksessa. Innostuin ajatuksesta, kun Martti esitteli nettiohjelman, jonka kautta rippikoululaisten pienryhmät voisivat toteuttaa tietokilpailun keskenään. 
 
Päätimme toteuttaa kilpailun toisena leiripäivänä, lauantai-iltana. Edellisen illan, aamun ja päivän opetustuokiot olivat osaltaan pohjana kilpailukysymyksille. Raamattu-kysymysten lisäksi laadimme isoisten kanssa kysymyksiä, jotka liittyivät henkilökunnan elämänhistoriaan. Vastausten avulla leiriläiset voisivat hahmottaa, minkälaisia persoonia henkilökunnasta löytyisi.
 
Perjantaina oli puhuttu jo Jumalan luomistyöstä ja ihmisen paikasta täällä maailmassa. Lauantaina palasimme tietokilpailukysymysten kautta konkreettisesti tähänkin aiheeseen. Vastaukset myös havainnollistivat, että jokainen meistä on Jumalan luoma, ainutlaatuinen ihminen. Painotimme erityisesti Jumalan luomistyöstä avautuvaa vastuuta.
 
Entä itse kilpailu? Nuoret olivat innoissaan, kun pääsivät kokeilemaan päättelykykyään. Useimmat kysymykset olivat monivalintatehtäviä, joissa nopeus ja hereillä olo olivat suureksi avuksi. Yhdellä ryhmällä petti kännykän tekniikka juuri, kun ryhmä oli hivuttautumassa kilpailun kärkeen. Toinen ryhmä viihtyi pitkään kärjessä, mutta innostui sitten seuraamaan liikaa muitten tekemisiä. Lopputuloksena oli pieni mahalasku ja putoaminen tuloslistan häntäpäähän. Kilpailun jännitys säilyi loppuun asti,  ja voittajajoukkue sai mahtavat aplodit.
 
Mielenkiintoisin kilpailukysymys taisi olla se, kuinka paljon teologi Tuomo Komulainen nostaa penkiltä painoja. Vastauksista selvisi, että leiriläiset olivat aliarvioineet Tuomon fyysiset voimavarat. Oikea vastaus herätti selkeää kunnioitusta nuoren pastorin reipasta olemusta kohtaan.
 
Kun olimme vasta viettäneet Runebergin päivää, oli luonnollista esittää kysymys: mikä on Runebergin lauletuin laulu. Monet valitsivat vastaukseksi Maamme-laulun, joka on varmaan tunnetuin Runebergin lauluista. Oikea vastaus oli kuitenkin Mä silmät luon ylös Taivaaseen -virsi, joka on ollut vuosikymmeniä yksi suosituimmista kastetilaisuuksien virsistä. Sitä ovat laulaneet monet sukupolvet jo ennen meitä.
 
Rippikouluryhmämme hyödyntää tietotekniikkaa myös rippikoulujaksojen välillä: perustimme rippikoulun keskusteluryhmän nettiin. Erityisen mukavaa oli, että minä ja Martti päästiin siihen nuorten toivomuksesta mukaan. Annoin nuorille kotitehtäväksi tutustua muutamiin Raamatun kertomuksiin. Pystyn keskusteluryhmän kautta kannustamaan nuoria toteuttamaan annettu tehtävää, jossa pitää piirtää kuvasarja annetusta raamatunkohdasta. Voin myös muistuttaa nuoria, että he tutustuvat kotiseurakuntaan jaksojen välillä. Keskustelupalstan kautta voin myös lähettää vanhemmille terveisiä.
 
Rippikoulu on yhteinen matka. Toivon kaikille rippikouluryhmille Jumalan siunaamaa matkaa arvokkaassa elämänvaiheessa. Tekniikka voi osaltaan palvella yhteydenpidossa ja yhteishengen luomisessa. Se on kuitenkin vain palvelija. Tärkeintä on sydämen usko ja sen vaikuttama rakkauden mieli toisia ihmisiä kohtaan.
 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Matti Kinnunen

Olen 46-vuotias pappi pohjoisesta, Iistä. Toimin Iin seurakunnassa kasvatuksesta vastaavana kappalaisena. Toinen vielä mieluisempi tehtäväni on kasvattaa vaimoni kanssa kymmentä lastamme. Vapaa-ajalla minut näkee usein lenkkarit tai sukset jalassa. Ihmisten kohtaaminen on minulle läheistä ja tärkeää. Laulaminen on myös tapani purkaa tuntemuksiani. Joskus teen lauluja itsekin johonkin elämäntilanteeseen.

Matti Kinnunen

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi