Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

Mitä peukutan somessa?

3.5.2014 07:17 | Pekka Lassila
Olen huono kertomaan omasta uskostani muille ihmisille. Asia on minulle kuitenkin tärkeä, elän uskostani.

Lapsuuteni pohjoisessa kaupungissa eli vielä sellaisia ihmisiä, jotka pian päivää sanottuaan kysyivät, kuinka on sinun autuutesi laita. Tai että miten aiot viettää pitkän iankaikkisuutesi. Moni uskoi ”suu auki”, puhutteli ihmisiä sopivalla ja sopimattomalla hetkellä.
 
Jos Facebook, Twitter, WhatsApp tai Instagram olisivat toimineet lankaliittymissä, minkälaisia päivityksiä suurten herätysten aikana olisi tehty? Mitä olisi peukutettu ja mitä jaettu? Menneiden vuosikymmenten sosiaalinen media toimi ”suu auki”. Saaristossa liputettiin valkoisella lakanalla merelle, että täällä selitetään illalla Jumalan sanaa. Maalla toimitettiin lapset hiihtämään kutsua talosta taloon.
 
Onko uskomisesta tullut vanhanaikaista kuten isäni harmaansinisestä Ford Angliasta, joka vuosikymmeniä sitten valittiin vuoden autoksi, mutta kelpaa nyt vain museoon? Kuka peukuttaa nyt Angliaa käyttöautona ihan tosimielessä? Kuka uskaltaa näyttää nettiprofiilissaan ahtaalta ja vanhanaikaiselta.
 
Tekniikka kehittyy, elämäntyylit muuttuvat. Nippelitiedon määrä kasvaa ja ihmisten kokemuspiiri laajenee. Vanhojen arvojen säilyttäminen alkaa poiketa ympäristön elämästä, pistää silmään. Kovien arvojen polarisoituneessa maailmassa poikkeaminen valtavirrasta kysyy rohkeutta. Harva tuntee armoa ja hyväksyntää toisinajattelijaa kohtaan. Perisyntiä kantavan ihmisen perusolemus ei kaikesta kehityksestä huolimatta ole muuttunut. Synti houkuttaa. Peruskysymys ”Sanoiko Jumala todella niin?” elää ja voi hyvin.
 
Oman uskonvakaumuksen esillä pitäminen ei aina tunnu helpolta ja virtaviivaiselta. Sisältäähän vakaumus valtakulttuurista jälkeen jääneen käsityksen oikeasta ja väärästä, synnistä ja pelastuksesta. Lestadiolaisuuden piirissä vakiintuneet elämäntavat ja -valinnat tähtäävät oman, henkilökohtaisen uskon säilymiseen. Heikko ja arkakin uskon tunnustaminen suojelee usein jo ennalta tilanteilta, missä oma usko voisi käydä heikoksi.
 
Jätettyäni pitkäaikaisen työpaikkani avasin ammattiini liittyvät nettisivut. Sain ensimmäisen viestin nettisivujen kautta välittömästi. Viestin mukaan oli oikein, että vanhoillislestadiolaisiksi lukeutuvat ihmiset lakaistaan pois yhteiskunnan ja yritysten eri tehtävistä. Viestin anonyymi lähettäjä yleisti ihmisten pahat teot kaikkien vanhoillislestadiolaisten tyyppiominaisuuksiksi.
 
Nettisivujeni ylläpitäjä toimitti ihmetellen viestin minulle. Hän oli selvittänyt, mistä viesti oli lähetetty, koska piti sitä vihaviestinä. Ylläpitäjä oli paikoittanut viestin lähteneeksi tietyltä hyvin suppealta alueelta. Alueen sisällä oli suuri toimistotalo, entinen työpaikkani.
 
En ollut uskonut työpaikallani ”suu auki” niin kuin suurten herätysten aikana uskottiin. Toimin joissakin asioissa toisin kuin työyhteisössäni oli tapana. Halusin säilyttää oman uskoni usein arkana ja pelokkaana. En ollut uskonasioissa rohkea enkä tehnyt lähetystyön sankaritekoja.
 
Tylyydestään huolimatta anonyymin lähettäjän viesti lohdutti ja rohkaisi minua. Minut oli kuitenkin tunnettu pitkäaikaisessa työyhteisössäni uskovaisena ihmisenä. 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi