Sunnuntai 18.8.2019
"
Jeesus sanoi: "Hankkikaa väärällä rikkaudella ystäviä, jotka ottavat teidät iäisiin asuntoihin, kun tuota rikkautta ei enää ole." Luuk. 16:9

​Asuntovaunuelämää

4.6.2014 07:35 | Pekka Lassila
Asettelen silitettyjä paitojani matkailuvaunun vaatekaappiin. Kahdeksan kuukauden mittainen projektityö toisella puolella maata päättyy ennen juhannusta. Olen irtisanonut työasuntoni vuokrasopimuksen, ja asun pari viimeistä kesäviikkoa asuntovaunussani järven rannalla työpaikkakuntani maaseudulla. Nyt pakkaan vaunua kotona työmatkaa varten. Projektin päätyttyä palaan vaununi kanssa kotiin, pakkaamme vaunun uudelleen ja suuntaamme suviseuroihin. 

Ensimmäinen asuntovaunumme oli aikansa mittapuun mukaan suuri, siinä oli kaksi kerrospetiä ja neljä pyörää. Vilkkaimpina kesinä asuimme siinä neljä tai viisikin viikkoa yhteen menoon koko perhe ja toisinaan mukana oli koirakin. Samaan lomamatkaan mahtui tuhansien kilometrien lisäksi suviseurat ja kahdetkin maakunnalliset seurat. 

Vaunun ja pikkubussin pakkaaminen kymmenhenkisen perheen kuukauden asumista varten on taito- ja kärsivällisyyslaji. Vaunun kaikki kaapit ja kaappienpäällykset, vuoteiden alustilat ja väliköt täyttyivät vaatepinoista. Auton kaikki vapaat tilat penkkien alta ja sivustoilta otettiin hyötykäyttöön. Kaikkialla oli vaatteita, leluja, harrastusvälineitä, piirustuspaperia, värikyniä, lehtiä ja kirjoja. Yhtenä kesänä akvaarioon ilmestyi sakea parvi poikasia juuri ennen suviseuramatkaa ja poikaset pääsivät suviseuramatkalle kirkkaassa muovirasiassa matkailuvaunun yläkaapin päällä. 

Muistan kesän, kun pikkubussimme vesipumppu alkoi vuotaa suviseuraviikolla. Minun piti olla suviseurakentällä seitsemänsadan kilometrin päässä torstaina aamulla, enkä löytänyt mistään pikkubussin vesipumpulle korjaajaa. Suviseurapaikkakunnalta lohduteltiin puhelimessa, että kyllä me vielä pääsemme ajoissa seurakentälle. Ja niin kävi, että keskiviikkona yksi autoasentaja lupautui vaihtamaan vesipumpun työpäivänsä jälkeen ylityönä. 

Automme vesipumpun vaihto oli tavallista työläämpi, rakenne oli poikkeava ja moottoritila ahdas. Ilta kului. Kun lopulta iltamyöhällä peruuttelin bussin kotipihaan ääriään myöten pakatun asuntovaunun eteen, istuivat portailla rivissä kaikki kahdeksan lastamme nelivuotiaasta kuusitoistavuotiaaseen laukut ja eväät sylissään autoa ja minua odottamassa. 

Enää eivät asuntovaunun hyllyt ja vuoteiden alustat pursua ääriään myöten täysinä. Vaikka tämä vaunumme ei ole suuri, sen kaapit eivät täyty kattoon asti. Osa pyyhekoukkujen rivistä on tyhjänä, kaapissa vaatepuut kolisevat toisiaan vasten. Jalkapohjani ei tavoita lattialta Lego-palikkaa. Aurinko piirtää suuren kattoikkunan kautta läikän asuntovaunun lattialle ja saa kotoisan räsymaton raidat hehkumaan värikylläisinä. Tuuletan talven ilmaa ulos ikkunoista. Vaunun kaapeissa ja hyllyillä viipyy monien rukousten huokaus.

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi