Perjantai 13.12.2019
"
Me emme käänny sinun luotasi pois. Anna meidän elää, me huudamme sinun nimeäsi. Ps. 80:19

​Asuntovaunuelämää

4.6.2014 07:35 | Pekka Lassila
Asettelen silitettyjä paitojani matkailuvaunun vaatekaappiin. Kahdeksan kuukauden mittainen projektityö toisella puolella maata päättyy ennen juhannusta. Olen irtisanonut työasuntoni vuokrasopimuksen, ja asun pari viimeistä kesäviikkoa asuntovaunussani järven rannalla työpaikkakuntani maaseudulla. Nyt pakkaan vaunua kotona työmatkaa varten. Projektin päätyttyä palaan vaununi kanssa kotiin, pakkaamme vaunun uudelleen ja suuntaamme suviseuroihin. 

Ensimmäinen asuntovaunumme oli aikansa mittapuun mukaan suuri, siinä oli kaksi kerrospetiä ja neljä pyörää. Vilkkaimpina kesinä asuimme siinä neljä tai viisikin viikkoa yhteen menoon koko perhe ja toisinaan mukana oli koirakin. Samaan lomamatkaan mahtui tuhansien kilometrien lisäksi suviseurat ja kahdetkin maakunnalliset seurat. 

Vaunun ja pikkubussin pakkaaminen kymmenhenkisen perheen kuukauden asumista varten on taito- ja kärsivällisyyslaji. Vaunun kaikki kaapit ja kaappienpäällykset, vuoteiden alustilat ja väliköt täyttyivät vaatepinoista. Auton kaikki vapaat tilat penkkien alta ja sivustoilta otettiin hyötykäyttöön. Kaikkialla oli vaatteita, leluja, harrastusvälineitä, piirustuspaperia, värikyniä, lehtiä ja kirjoja. Yhtenä kesänä akvaarioon ilmestyi sakea parvi poikasia juuri ennen suviseuramatkaa ja poikaset pääsivät suviseuramatkalle kirkkaassa muovirasiassa matkailuvaunun yläkaapin päällä. 

Muistan kesän, kun pikkubussimme vesipumppu alkoi vuotaa suviseuraviikolla. Minun piti olla suviseurakentällä seitsemänsadan kilometrin päässä torstaina aamulla, enkä löytänyt mistään pikkubussin vesipumpulle korjaajaa. Suviseurapaikkakunnalta lohduteltiin puhelimessa, että kyllä me vielä pääsemme ajoissa seurakentälle. Ja niin kävi, että keskiviikkona yksi autoasentaja lupautui vaihtamaan vesipumpun työpäivänsä jälkeen ylityönä. 

Automme vesipumpun vaihto oli tavallista työläämpi, rakenne oli poikkeava ja moottoritila ahdas. Ilta kului. Kun lopulta iltamyöhällä peruuttelin bussin kotipihaan ääriään myöten pakatun asuntovaunun eteen, istuivat portailla rivissä kaikki kahdeksan lastamme nelivuotiaasta kuusitoistavuotiaaseen laukut ja eväät sylissään autoa ja minua odottamassa. 

Enää eivät asuntovaunun hyllyt ja vuoteiden alustat pursua ääriään myöten täysinä. Vaikka tämä vaunumme ei ole suuri, sen kaapit eivät täyty kattoon asti. Osa pyyhekoukkujen rivistä on tyhjänä, kaapissa vaatepuut kolisevat toisiaan vasten. Jalkapohjani ei tavoita lattialta Lego-palikkaa. Aurinko piirtää suuren kattoikkunan kautta läikän asuntovaunun lattialle ja saa kotoisan räsymaton raidat hehkumaan värikylläisinä. Tuuletan talven ilmaa ulos ikkunoista. Vaunun kaapeissa ja hyllyillä viipyy monien rukousten huokaus.

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Ari-Pekka Palola

Myrskyjen keskellä

SRK:n historian kolmas osa kuvaa vaiherikasta ajanjaksoa 1962–1980.

48 €

Toim. Kaisa Ikonen

Herra siunatkoon sinua, SRK:n Suviseurat Muhoksella

Muhoksen Suviseurat 2019 yksissä kansissa: monipuolinen neliväriteos palaa suviseurajärjestelyihin sekä erilaisiin suviseuratunnelmiin.

24 €

Toim.: Jouni Hintikka ja Kirsti Nurkkala

Erityisen läheisinä

Kirja erilaisuudesta, elämän ainutlaatuisuudesta ja rikkaudesta: teoksessa puheenvuoron saavat erityislapset, heidän läheisensä sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.

25 €

Salla Sivula
Kansi: Silja-Maria Wihersaari

Ketunpojat ja kätköviesti

Kuka on päässyt Ketunpoikien jäljille, ja mitä hän heistä tahtoo? Entä kuka on salaperäinen Anna, joka laittaa viestejä Iidalle? Ketunpojat saavat arvoituksen toisensa jälkeen ratkaistavaksi, kunnes kätköseikkailu saa ratkaisunsa.

15 €

Armostas kaikesta kiitoksen kannan

Jaakko Linjaman säveltämää musiikkia – puhuttelevaa ja harvoin kuultua.
Äänite sisältää hengellistä laulumusiikkia ja kuoromusiikkia sekä soitinsävellyksiä uruille, viululle ja pianolle.

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi