Keskiviikko 19.6.2019
"
Kuinka ääretön onkaan Jumalan rikkaus, kuinka syvä hänen viisautensa ja tietonsa! Kuinka tutkimattomat ovat hänen tuomionsa ja jäljittämättömät hänen tiensä! Room. 11:33

​Asuntovaunuelämää

4.6.2014 07:35 | Pekka Lassila
Asettelen silitettyjä paitojani matkailuvaunun vaatekaappiin. Kahdeksan kuukauden mittainen projektityö toisella puolella maata päättyy ennen juhannusta. Olen irtisanonut työasuntoni vuokrasopimuksen, ja asun pari viimeistä kesäviikkoa asuntovaunussani järven rannalla työpaikkakuntani maaseudulla. Nyt pakkaan vaunua kotona työmatkaa varten. Projektin päätyttyä palaan vaununi kanssa kotiin, pakkaamme vaunun uudelleen ja suuntaamme suviseuroihin. 

Ensimmäinen asuntovaunumme oli aikansa mittapuun mukaan suuri, siinä oli kaksi kerrospetiä ja neljä pyörää. Vilkkaimpina kesinä asuimme siinä neljä tai viisikin viikkoa yhteen menoon koko perhe ja toisinaan mukana oli koirakin. Samaan lomamatkaan mahtui tuhansien kilometrien lisäksi suviseurat ja kahdetkin maakunnalliset seurat. 

Vaunun ja pikkubussin pakkaaminen kymmenhenkisen perheen kuukauden asumista varten on taito- ja kärsivällisyyslaji. Vaunun kaikki kaapit ja kaappienpäällykset, vuoteiden alustilat ja väliköt täyttyivät vaatepinoista. Auton kaikki vapaat tilat penkkien alta ja sivustoilta otettiin hyötykäyttöön. Kaikkialla oli vaatteita, leluja, harrastusvälineitä, piirustuspaperia, värikyniä, lehtiä ja kirjoja. Yhtenä kesänä akvaarioon ilmestyi sakea parvi poikasia juuri ennen suviseuramatkaa ja poikaset pääsivät suviseuramatkalle kirkkaassa muovirasiassa matkailuvaunun yläkaapin päällä. 

Muistan kesän, kun pikkubussimme vesipumppu alkoi vuotaa suviseuraviikolla. Minun piti olla suviseurakentällä seitsemänsadan kilometrin päässä torstaina aamulla, enkä löytänyt mistään pikkubussin vesipumpulle korjaajaa. Suviseurapaikkakunnalta lohduteltiin puhelimessa, että kyllä me vielä pääsemme ajoissa seurakentälle. Ja niin kävi, että keskiviikkona yksi autoasentaja lupautui vaihtamaan vesipumpun työpäivänsä jälkeen ylityönä. 

Automme vesipumpun vaihto oli tavallista työläämpi, rakenne oli poikkeava ja moottoritila ahdas. Ilta kului. Kun lopulta iltamyöhällä peruuttelin bussin kotipihaan ääriään myöten pakatun asuntovaunun eteen, istuivat portailla rivissä kaikki kahdeksan lastamme nelivuotiaasta kuusitoistavuotiaaseen laukut ja eväät sylissään autoa ja minua odottamassa. 

Enää eivät asuntovaunun hyllyt ja vuoteiden alustat pursua ääriään myöten täysinä. Vaikka tämä vaunumme ei ole suuri, sen kaapit eivät täyty kattoon asti. Osa pyyhekoukkujen rivistä on tyhjänä, kaapissa vaatepuut kolisevat toisiaan vasten. Jalkapohjani ei tavoita lattialta Lego-palikkaa. Aurinko piirtää suuren kattoikkunan kautta läikän asuntovaunun lattialle ja saa kotoisan räsymaton raidat hehkumaan värikylläisinä. Tuuletan talven ilmaa ulos ikkunoista. Vaunun kaapeissa ja hyllyillä viipyy monien rukousten huokaus.

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi