Perjantai 24.5.2019
"
Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa! Ps. 98:4-5

Välillä meri tyyntyy

5.7.2014 07:26 | Pekka Lassila
Neljännen retkipäivän iltana tuuli tyyntyi. Laskeva aurinko peilautui nopeasti silenevästä Suomenlahden pinnasta. Meloimme kajakeilla Venäjän rajalta kohti Maarianhaminaa. Kolme ja puoli päivää olimme taistelleet navakassa vastatuulessa, ja matka eteni vain tauoista tinkimällä ja yöunta lyhentämällä.


 
Muistan ensimmäisen retkipäivän vastaan vyöryvän, kajakin kantta huuhtovan aallokon. Tavoitimme avoimella merellä pienen lintuluodon, jonka suojaan jäimme hetkeksi levähtämään. Oli lintujen pesintäaika, eikä luodolle saanut nousta. Jatkoimme vastatuuleen. Vajaan tunnin melonnan jälkeen Matias huusi aallokon seasta, että älä katso taakse. Katsoin. Olimme edenneet luodolta tuskin viittäsataa metriä.
 
Olen asunut vävypoikani kanssa pienessä teltassa yhteensä kuukauden ajan eripituisilla melontaretkillä. Olemme syöneet samasta kattilasta, taittaneet pitkiä päivämatkoja, olleet väsyneitä, myrskyssä, sumussa ja eksyksissä ja olleet täysin toisistamme riippuvaisia. Pitkällä, fyysisesti raskaalla matkalla on retkitoveriin voitava luottaa täydellisesti.
 
Yhteistyö ja toveruus eivät aina suju saumattomasti. On tilanteita, joissa välimatka kasvaa, kumpikin tarvitsee omaa aikaa ja tilaa. Aina ei tarvitse puhua. On myös tilanteita, joissa sanotut ja sanomattomat sanat vaivaavat. Mieli pahoittuu ja happanee, kunnes mykkyys avataan. Vain erimielisyyksien selvittäminen ja sopiminen palauttavat ilon ja yksituumaisuuden.

Vaativalla matkalla on tärkeää, että päämäärä tiedetään ja tavoitteeseen sitoudutaan. Vaikka päämäärä olisi selvä, voi reitistä, nopeudesta, taukojen paikoista tai ajoista olla poikkeavia ajatuksia. Jos näitä näkemyksiä ei avoimesti käsitellä, on matkalla odotettavissa pitkiä hiljaisia jaksoja, äreyttä ja epäluottamusta, pahaa mieltä.
 
Ensimmäinen yhteinen retkemme vei Päijänteen läpi Jyväskylästä Lahteen. Laskimme kajakit veteen yliopiston rannasta. Poikkesin heti ensimetrien jälkeen reitiltä valokuvaamaan järvenselällä suihkuttavaa suihkulähdettä. Jälkeenpäin Matias kertoi miettineensä, kuinkahan kauan retki kestää, jos poikkean valokuvaamaan jokaisen kiinnostavan kohteen.

Kamera kulkee mukana kaikilla retkilläni. Suviseuroissa julkistettiin SRK:n ajankohtaiskirja ”Kristityn vapaus. Kirjan kansikuvassa – joka on myös tämän tekstin alussa – Matias meloo edellä, minä jättäydyn jälkeen valokuvaamaan tyyntyvää, retken neljännen päivän iltaa itäisellä Suomenlahdella. Aurinko kultaa tyyntyvän meren pinnan, meno on kevyttä, kuin meloisi myötämäkeen.

Merellä elämä kutistuu yksinkertaisiin perusasioihin. Selkeä tavoite, fyysinen työ, lepo, ruoka ja uni. Arjen työt, huolet ja taakat jäävät taka-alalle, jopa unohtuvat hetkeksi. 

Uskonelämäni meriretkiä ovat suviseurat ja muut suuret kesäseurat, kristillisyytemme julkaisut retkeni merikarttoja. Arjen huolet, taakat ja murheet etääntyvät muutamaksi päiväksi, sydän levähtää, päämäärä ja oikea reitti kirkastuvat. 


Olavi Voittonen julkisti vuosikirjan ”Kristityn vapaus” Pyhäjoen suviseurojen avajaisissa.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi