Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

Välillä meri tyyntyy

5.7.2014 07:26 | Pekka Lassila
Neljännen retkipäivän iltana tuuli tyyntyi. Laskeva aurinko peilautui nopeasti silenevästä Suomenlahden pinnasta. Meloimme kajakeilla Venäjän rajalta kohti Maarianhaminaa. Kolme ja puoli päivää olimme taistelleet navakassa vastatuulessa, ja matka eteni vain tauoista tinkimällä ja yöunta lyhentämällä.


 
Muistan ensimmäisen retkipäivän vastaan vyöryvän, kajakin kantta huuhtovan aallokon. Tavoitimme avoimella merellä pienen lintuluodon, jonka suojaan jäimme hetkeksi levähtämään. Oli lintujen pesintäaika, eikä luodolle saanut nousta. Jatkoimme vastatuuleen. Vajaan tunnin melonnan jälkeen Matias huusi aallokon seasta, että älä katso taakse. Katsoin. Olimme edenneet luodolta tuskin viittäsataa metriä.
 
Olen asunut vävypoikani kanssa pienessä teltassa yhteensä kuukauden ajan eripituisilla melontaretkillä. Olemme syöneet samasta kattilasta, taittaneet pitkiä päivämatkoja, olleet väsyneitä, myrskyssä, sumussa ja eksyksissä ja olleet täysin toisistamme riippuvaisia. Pitkällä, fyysisesti raskaalla matkalla on retkitoveriin voitava luottaa täydellisesti.
 
Yhteistyö ja toveruus eivät aina suju saumattomasti. On tilanteita, joissa välimatka kasvaa, kumpikin tarvitsee omaa aikaa ja tilaa. Aina ei tarvitse puhua. On myös tilanteita, joissa sanotut ja sanomattomat sanat vaivaavat. Mieli pahoittuu ja happanee, kunnes mykkyys avataan. Vain erimielisyyksien selvittäminen ja sopiminen palauttavat ilon ja yksituumaisuuden.

Vaativalla matkalla on tärkeää, että päämäärä tiedetään ja tavoitteeseen sitoudutaan. Vaikka päämäärä olisi selvä, voi reitistä, nopeudesta, taukojen paikoista tai ajoista olla poikkeavia ajatuksia. Jos näitä näkemyksiä ei avoimesti käsitellä, on matkalla odotettavissa pitkiä hiljaisia jaksoja, äreyttä ja epäluottamusta, pahaa mieltä.
 
Ensimmäinen yhteinen retkemme vei Päijänteen läpi Jyväskylästä Lahteen. Laskimme kajakit veteen yliopiston rannasta. Poikkesin heti ensimetrien jälkeen reitiltä valokuvaamaan järvenselällä suihkuttavaa suihkulähdettä. Jälkeenpäin Matias kertoi miettineensä, kuinkahan kauan retki kestää, jos poikkean valokuvaamaan jokaisen kiinnostavan kohteen.

Kamera kulkee mukana kaikilla retkilläni. Suviseuroissa julkistettiin SRK:n ajankohtaiskirja ”Kristityn vapaus. Kirjan kansikuvassa – joka on myös tämän tekstin alussa – Matias meloo edellä, minä jättäydyn jälkeen valokuvaamaan tyyntyvää, retken neljännen päivän iltaa itäisellä Suomenlahdella. Aurinko kultaa tyyntyvän meren pinnan, meno on kevyttä, kuin meloisi myötämäkeen.

Merellä elämä kutistuu yksinkertaisiin perusasioihin. Selkeä tavoite, fyysinen työ, lepo, ruoka ja uni. Arjen työt, huolet ja taakat jäävät taka-alalle, jopa unohtuvat hetkeksi. 

Uskonelämäni meriretkiä ovat suviseurat ja muut suuret kesäseurat, kristillisyytemme julkaisut retkeni merikarttoja. Arjen huolet, taakat ja murheet etääntyvät muutamaksi päiväksi, sydän levähtää, päämäärä ja oikea reitti kirkastuvat. 


Olavi Voittonen julkisti vuosikirjan ”Kristityn vapaus” Pyhäjoen suviseurojen avajaisissa.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi