Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

​Ei leikata keisarilta

6.9.2014 07:20 | Pekka Lassila
Ministeri järjesteli siviilitoimensa palkkatulot niin, että välttyi maksamasta palkastaan veroja. Hän perusteli menettelyä sillä, että käytäntö on hänen toimialallaan yleinen, työnantajia oli useita ja että yhtiömuotoinen keikkatyö oli elämäntilanteeseen sopiva. Ministerin menettelyä paheksuttiin yleisesti, jopa eroa tehtävästä väläyteltiin. Tämän jälkeen hän kertoi, ettei enää menettelisi samalla tavalla, vaikka järjestely ei olekaan lainvastainen.

Päivän sanomalehdessä pohditaan ministerin saaman veroedun suuruutta ja epäillään, kertoiko ministeri koko totuutta saamastaan hyödystä. Saman lehden palvelusivuilla opastetaan, miten perintö tulisi jakaa lapsille tai lapsenlapsille niin, että verotus jäisi mahdollisimman pieneksi. 

Onko oikeampaa välttää laillisin keinoin perintövero kuin palkkavero? Onko kunniallisempaa yhtiöittää palkkatyönsä ja maksaa kevyempää pääomatuloveroa tai välttää vero kokonaan yhtiöiden ketjuttamisella kuin tehdä työ täysin harmaan talouden markkinoilla? On tehtäviä, joissa verosuunnittelu on mahdollista ja tehtäviä, joissa voi syyllistyä vain veronkiertoon.

Progressiivinen ansiotulon verotus nousee korkeaksi, jos palkkatuloa karttuu paljon. Verosuunnittelua pidetään yritysmaailmassa ja hyvin ansaitsevien piirissä kunniallisena, tavoiteltavana taitona. Muistan ulkomaalaisen suuryhtiön toimitusjohtajan kerran ihmetelleen, kuinka paljon meillä käytetään voimavaroja verotuksen minimoimiseen kun sama energia tulisi suunnata myynnin ja tuloksen kasvattamiseen.

Luulen, että suuryhtiön toimitusjohtaja oli oikeilla jäljillä. Olisiko viisaampaa keskittyä siihen, mitä meillä on ja mitä ehkä tulee, kuin siihen, mitä meiltä on otettu pois? Jos me kaikki suunnittelisimme verotuksemme lähestulkoon nollaksi, kuka ylläpitäisi terveydenhuoltoa, kuka koululaitosta, kuka huolehtisi vanhuksista, kuka lapsista, kuka ylläpitäisi järjestystä, kuka pitäisi yhteiskunnan toiminnassa?

Sain elää kasvavan lapsiperheen elämää yhteiskunnallisesti hyvään aikaan. Eri elämänvaiheissa yhteiskunta tarjosi meille mm. opintotukea, asumistukea, sotilasavustusta, äitiysavustuksia, lapsilisää, kotihoidontukea, kotihoidontuen kuntakohtaista lisäosaa, vanhempainrahaa, kodinhoitopalveluja, hoitotukea, asuntolainan korkotukea ja sairauspäivärahaa. Viime kuussa kunta ilmoitti avustavansa pienellä summalla yksityistä tiehoitokuntaamme. 

Sain viimeksi valmistuneen verotuksen perusteella muutaman satasen jälkiveroja. Puoliso sai reilummin palautuksia eli jäämme kokonaisuutena mukavasti saamapuolelle. Paljon merkittävämpää, kuin joulun alla tilille ilmestyvä veronpalautus, on kaikki se yhteiskunnan välillinen ja välitön tuki, mitä olemme saaneet osaksemme vuosikymmenten aikana. 

Eiköhän anneta tasavallalle se, minkä Jeesus kehotti keisarin aikana keisarille antamaan. 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi