Keskiviikko 17.7.2019
"
Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle. Room. 14:8

​Ei leikata keisarilta

6.9.2014 07:20 | Pekka Lassila
Ministeri järjesteli siviilitoimensa palkkatulot niin, että välttyi maksamasta palkastaan veroja. Hän perusteli menettelyä sillä, että käytäntö on hänen toimialallaan yleinen, työnantajia oli useita ja että yhtiömuotoinen keikkatyö oli elämäntilanteeseen sopiva. Ministerin menettelyä paheksuttiin yleisesti, jopa eroa tehtävästä väläyteltiin. Tämän jälkeen hän kertoi, ettei enää menettelisi samalla tavalla, vaikka järjestely ei olekaan lainvastainen.

Päivän sanomalehdessä pohditaan ministerin saaman veroedun suuruutta ja epäillään, kertoiko ministeri koko totuutta saamastaan hyödystä. Saman lehden palvelusivuilla opastetaan, miten perintö tulisi jakaa lapsille tai lapsenlapsille niin, että verotus jäisi mahdollisimman pieneksi. 

Onko oikeampaa välttää laillisin keinoin perintövero kuin palkkavero? Onko kunniallisempaa yhtiöittää palkkatyönsä ja maksaa kevyempää pääomatuloveroa tai välttää vero kokonaan yhtiöiden ketjuttamisella kuin tehdä työ täysin harmaan talouden markkinoilla? On tehtäviä, joissa verosuunnittelu on mahdollista ja tehtäviä, joissa voi syyllistyä vain veronkiertoon.

Progressiivinen ansiotulon verotus nousee korkeaksi, jos palkkatuloa karttuu paljon. Verosuunnittelua pidetään yritysmaailmassa ja hyvin ansaitsevien piirissä kunniallisena, tavoiteltavana taitona. Muistan ulkomaalaisen suuryhtiön toimitusjohtajan kerran ihmetelleen, kuinka paljon meillä käytetään voimavaroja verotuksen minimoimiseen kun sama energia tulisi suunnata myynnin ja tuloksen kasvattamiseen.

Luulen, että suuryhtiön toimitusjohtaja oli oikeilla jäljillä. Olisiko viisaampaa keskittyä siihen, mitä meillä on ja mitä ehkä tulee, kuin siihen, mitä meiltä on otettu pois? Jos me kaikki suunnittelisimme verotuksemme lähestulkoon nollaksi, kuka ylläpitäisi terveydenhuoltoa, kuka koululaitosta, kuka huolehtisi vanhuksista, kuka lapsista, kuka ylläpitäisi järjestystä, kuka pitäisi yhteiskunnan toiminnassa?

Sain elää kasvavan lapsiperheen elämää yhteiskunnallisesti hyvään aikaan. Eri elämänvaiheissa yhteiskunta tarjosi meille mm. opintotukea, asumistukea, sotilasavustusta, äitiysavustuksia, lapsilisää, kotihoidontukea, kotihoidontuen kuntakohtaista lisäosaa, vanhempainrahaa, kodinhoitopalveluja, hoitotukea, asuntolainan korkotukea ja sairauspäivärahaa. Viime kuussa kunta ilmoitti avustavansa pienellä summalla yksityistä tiehoitokuntaamme. 

Sain viimeksi valmistuneen verotuksen perusteella muutaman satasen jälkiveroja. Puoliso sai reilummin palautuksia eli jäämme kokonaisuutena mukavasti saamapuolelle. Paljon merkittävämpää, kuin joulun alla tilille ilmestyvä veronpalautus, on kaikki se yhteiskunnan välillinen ja välitön tuki, mitä olemme saaneet osaksemme vuosikymmenten aikana. 

Eiköhän anneta tasavallalle se, minkä Jeesus kehotti keisarin aikana keisarille antamaan. 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi