Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

​Rakkikoiran tehtävä

10.10.2014 06:24 | Pekka Lassila
Kierrän bioliuotusmenetelmää soveltavan kaivosyhtiön laajaa tuotantoaluetta yhtiön edustajan kanssa. Kaivosalueelta ympäristöön valuvan veden laatu herättää huolta. Ajamme kaivosalueen laidalla olevan vesialtaan tuntumaan. Altaan keskellä vedessä on kaivinkone, pensaikon takana rannalla joitakin rakenteita. Haluan kertoa ja näyttää lukijoille, kuinka vesiä alueella käsitellään. En saa mennä lähempää katsomaan, vaikka pyydän. Herää epäilys, onko alueella lainkaan kunnollista vedenpuhdistamoa.
 
Asemakaavalautakunnassa käsiteltiin laajaa vastustusta saanutta kaavahanketta. Kaavaehdotus tavoitteli ympäristön asutusta tehokkaampaa rakentamista maisemallisesti arvokkaalle alueelle. Kaavan laatija oli merkinnyt esittelykuviin rakennusten enimmäiskoot kerrosneliöinä ja jättänyt tonttien koot ja tehokkuusluvut merkitsemättä. Todellinen, muuta ympäristöä suurempi rakennustehokkuus jäi yleisöltä huomaamatta.
 
Suviseuroihin lähtiessä asuntovaunun jääkaappi ei jäähdy. Kaappi pitää irrottaa, poltin puhdistaa ja asentaa kaappi takaisin. Vaunussa tuntuu heikko kaasun haju. Jääkaapin kaasuputken liitin on voinut asennuksessa vaurioitua tai jäädä vuotamaan. Kaasujärjestelmä pitää joka tapauksessa koeponnistaa, vaikkei hajua tuntuisi.
 
Median tehtävä on koeponnistajan tehtävä – kyseenalaistaa päätöksiä, olla kriittinen totuttujen käytäntöjen suhteen, nostaa asioita yleiseen keskusteluun. Kaivosalueen kierroksen isäntäni saattoi pitää minua ikävänä, kun halusin nähdä ja valokuvata joka ikisen vesilammikon, vaikka hän oli valmistautunut esittelemään toimivaa tuotantoa.
 
Viestinnän laadun ja sisällön merkitys kasvaa, mitä enemmän tietoa on tarjolla. Ensimmäinen mielikuva on usein vahvin. Julkisuudessa syylliseksi mainittu jää helposti julkisuudessa syylliseksi, vaikka myöhemmin toisin osoitettaisiin. Hyvän ensivaikutelman eteen ollaan valmiita tekemään töitä. Median perimmäinen tehtävä on katsoa ja näyttää, mitä on ensivaikutelman takana. 
 
Kotipaikkakunnallani paljastui vuosia sitten vale-eläinlääkäri, joka oli satunnaisesti hoitanut omistamansa eläinlääkäriaseman joitakin potilaita. Samoihin aikoihin vanha kettuterrierimme kuoli kasvaimen poiston jälkeisiin komplikaatioihin. Mikä mielikuva täysin erillisistä tositapahtumista tuleekaan, jos kerron, että naapurustossa paljastui vale-eläinlääkäri ja koiramme haudattiin pihan perälle?
 
Toimittajalla on vastuunsa, jota ohjaavat lait sananvapaudesta ja yksityisyydensuojasta sekä journalistin ohjeet. Ihan mitä tahansa ei voi kirjoittaa ja näyttää. Mielivaltaisesti asioita ei voi yhdistää. Hyvä journalistinen tapa on kiistanalaisissa asioissa antaa ääni tasavertaisesti kaikille osapuolille.
 
Toimittajilla on keskimäärin hyvät työnsä kerryttämät yleistiedot ja laaja kokemuspiiri. Toimittaja katselee maailmaa kriittisin, joskus kyynisinkin silmin. Ei kyseenalaistaminen ole ilkeyttä, vaikka voi tarkoitushakuista ollakin, kun tarkoituksena on etsiä totuutta. Toimittaja on kuin rakkikoira, joka räksyttää niin hyville kuin pahoille.
 
Sosiaalisen median käyttäjän on tärkeää tunnistaa, mistä lähteistä ja mihin faktoihin kerrotut asiat perustuvat. Myös hiipuvan liiketoiminnan kanssa kamppailevan ja hyviä myyntilukuja tavoittelevan median totuutta ja uutispainotuksia on hyvä arvioida kriittisesti, kyseenalaistaa. Sitä sanotaan medialukutaidoksi.
   

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi