Maanantai 22.4.2019
"
Herra on todella noussut kuolleista! Luuk. 24:34

​Rakkikoiran tehtävä

10.10.2014 06:24 | Pekka Lassila
Kierrän bioliuotusmenetelmää soveltavan kaivosyhtiön laajaa tuotantoaluetta yhtiön edustajan kanssa. Kaivosalueelta ympäristöön valuvan veden laatu herättää huolta. Ajamme kaivosalueen laidalla olevan vesialtaan tuntumaan. Altaan keskellä vedessä on kaivinkone, pensaikon takana rannalla joitakin rakenteita. Haluan kertoa ja näyttää lukijoille, kuinka vesiä alueella käsitellään. En saa mennä lähempää katsomaan, vaikka pyydän. Herää epäilys, onko alueella lainkaan kunnollista vedenpuhdistamoa.
 
Asemakaavalautakunnassa käsiteltiin laajaa vastustusta saanutta kaavahanketta. Kaavaehdotus tavoitteli ympäristön asutusta tehokkaampaa rakentamista maisemallisesti arvokkaalle alueelle. Kaavan laatija oli merkinnyt esittelykuviin rakennusten enimmäiskoot kerrosneliöinä ja jättänyt tonttien koot ja tehokkuusluvut merkitsemättä. Todellinen, muuta ympäristöä suurempi rakennustehokkuus jäi yleisöltä huomaamatta.
 
Suviseuroihin lähtiessä asuntovaunun jääkaappi ei jäähdy. Kaappi pitää irrottaa, poltin puhdistaa ja asentaa kaappi takaisin. Vaunussa tuntuu heikko kaasun haju. Jääkaapin kaasuputken liitin on voinut asennuksessa vaurioitua tai jäädä vuotamaan. Kaasujärjestelmä pitää joka tapauksessa koeponnistaa, vaikkei hajua tuntuisi.
 
Median tehtävä on koeponnistajan tehtävä – kyseenalaistaa päätöksiä, olla kriittinen totuttujen käytäntöjen suhteen, nostaa asioita yleiseen keskusteluun. Kaivosalueen kierroksen isäntäni saattoi pitää minua ikävänä, kun halusin nähdä ja valokuvata joka ikisen vesilammikon, vaikka hän oli valmistautunut esittelemään toimivaa tuotantoa.
 
Viestinnän laadun ja sisällön merkitys kasvaa, mitä enemmän tietoa on tarjolla. Ensimmäinen mielikuva on usein vahvin. Julkisuudessa syylliseksi mainittu jää helposti julkisuudessa syylliseksi, vaikka myöhemmin toisin osoitettaisiin. Hyvän ensivaikutelman eteen ollaan valmiita tekemään töitä. Median perimmäinen tehtävä on katsoa ja näyttää, mitä on ensivaikutelman takana. 
 
Kotipaikkakunnallani paljastui vuosia sitten vale-eläinlääkäri, joka oli satunnaisesti hoitanut omistamansa eläinlääkäriaseman joitakin potilaita. Samoihin aikoihin vanha kettuterrierimme kuoli kasvaimen poiston jälkeisiin komplikaatioihin. Mikä mielikuva täysin erillisistä tositapahtumista tuleekaan, jos kerron, että naapurustossa paljastui vale-eläinlääkäri ja koiramme haudattiin pihan perälle?
 
Toimittajalla on vastuunsa, jota ohjaavat lait sananvapaudesta ja yksityisyydensuojasta sekä journalistin ohjeet. Ihan mitä tahansa ei voi kirjoittaa ja näyttää. Mielivaltaisesti asioita ei voi yhdistää. Hyvä journalistinen tapa on kiistanalaisissa asioissa antaa ääni tasavertaisesti kaikille osapuolille.
 
Toimittajilla on keskimäärin hyvät työnsä kerryttämät yleistiedot ja laaja kokemuspiiri. Toimittaja katselee maailmaa kriittisin, joskus kyynisinkin silmin. Ei kyseenalaistaminen ole ilkeyttä, vaikka voi tarkoitushakuista ollakin, kun tarkoituksena on etsiä totuutta. Toimittaja on kuin rakkikoira, joka räksyttää niin hyville kuin pahoille.
 
Sosiaalisen median käyttäjän on tärkeää tunnistaa, mistä lähteistä ja mihin faktoihin kerrotut asiat perustuvat. Myös hiipuvan liiketoiminnan kanssa kamppailevan ja hyviä myyntilukuja tavoittelevan median totuutta ja uutispainotuksia on hyvä arvioida kriittisesti, kyseenalaistaa. Sitä sanotaan medialukutaidoksi.
   

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi