Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

Kun erilaiset katsomukset kohtaavat

6.11.2014 06:02 | Pekka Lassila
Värikkääseen tuulipukuun pukeutunut nainen tutkii keskittyneesti pienen pohjoisen kunnan kirjakaupan onnittelukorttitelinettä. Lopulta nainen löytää etsimänsä, astelee kassalle ja kysyy kirjakauppiaalta:

– Onkohan tämä uskovaiselle sopiva?

Kirjakauppias tutkii viisikymmenvuotiaalle tarkoitettua piirrettyä korttia, jossa väitetään päivänsankarin vaikuttavan reilusti ikäistään nuoremmalta.

– Kyllä tämän voi antaa. Ei minusta tässä ole mitään sopimatonta.
– Kun en mitenkään haluaisi loukata. Kun minä olen tämmöinen kevytmielinen ja syntinen. Siitä se on monesti sanonut, kun asun susiparina. Viisitoista vuotta jo asunut.

Vilkaisen korttia ohimennen enkä minäkään huomaa siinä mitään loukkaavaa. En tiedä, minkälaisen uskon tunnustajalle kortti on menossa, mutta tilanne pysäyttää.  Itsensä syntiseksi tunnustava nainen haluaa toivottaa onnea uskovaisena tuntemalleen ystävälle niin, ettei loukkaisi tämän uskonnollisia tunteita.
 
Mieleeni nousee eräs tilanne lapsuudestani. Isäni rannekello pysähtyi. Lapsuudenkotini naapurissa asuva kelloseppä puhdisti koneiston ja sai kellon taas käymään. Isä tarjosi maksua, mutta kelloseppä ei halunnut palkkiota hyvältä naapurilta. Isä antoi kuitenkin pienen setelin, että kelloseppä kävisi kahvilla.
 
Päiviä myöhemmin isä muisti, että kelloseppä tunnustaa sellaista uskoa, jossa kahvinjuontia pidetään syntinä. Asia alkoi vaivata isän mieltä: loukkaantuikohan kelloseppä. Miltä minusta tuntuisi, jos minulle tarjottaisiin rahaa, että kävisin kaljalla, isäni pohti.
 
Vaikka isäni oli ahkera korjaamaan taitamattomuuksiaan, kellosepän kahviraha-asia taisi jäädä hoitamatta. Arvelen näin käyneen, koska isän täyttäessä viisikymmentä vuotta kelloseppä ojensi isälleni ystävällisten onnittelusanojen saattelemana uskonsuuntansa amerikkalaista alkuperää olevan perusteoksen.
 
Kirja päätyi juhlan jälkeen olohuoneen kaappiin äitini Knittax-neulekoneen saksan- ja ruotsinkielisten käyttöohjekirjojen väliin. Sieltä kirja vuosikymmenien kuluttua löytyi, kun kotitaloani tyhjennettiin isäni poismenon jälkeen. Luulen, etteivät kirjaa muut lukeneet kuin minä joskus alusta jonkin matkaa, mutta ei kirjaa poiskaan heitetty. Se oli kelloseppänaapurimme pyhä kirja.
 
Raamattu neuvoo elämään sovussa kaikkien kanssa, mikäli se meistä riippuu. On taito keskustella ystävällisesti ja rakentavasti, vaikka ei olisi keskustelukumppanin kanssa samaa mieltä. Vielä vaativampi taito on keskustella elämän peruskysymyksistä rakentavasti läheisen ystävän, puolison, oman lapsen tai vanhemman kanssa, kun hän on valinnut elämäänsä hyvin erilaisen arvomaailman.
 
Kunpa muistaisimme, kuinka Hyvä Paimen kutsuu ja hoivaa lampaitaan. Kunpa Hyvän paimenen ääni saisi ohjata elämäämme silloinkin, kun rajojaan etsivän karitsan uhmatessa mielemme kuohuu tunneskaalan pärskeillä suuttumuksesta pettymykseen ja suruun, toivosta epätoivoon ja huoleen, pelkoon ja ahdistukseen. 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi