Keskiviikko 24.7.2019
"
Minut armahdettiin, jotta Kristus Jeesus juuri minussa osoittaisi, kuinka suuri hänen kärsivällisyytensä on. 1 Tim. 1:16

Kun erilaiset katsomukset kohtaavat

6.11.2014 06:02 | Pekka Lassila
Värikkääseen tuulipukuun pukeutunut nainen tutkii keskittyneesti pienen pohjoisen kunnan kirjakaupan onnittelukorttitelinettä. Lopulta nainen löytää etsimänsä, astelee kassalle ja kysyy kirjakauppiaalta:

– Onkohan tämä uskovaiselle sopiva?

Kirjakauppias tutkii viisikymmenvuotiaalle tarkoitettua piirrettyä korttia, jossa väitetään päivänsankarin vaikuttavan reilusti ikäistään nuoremmalta.

– Kyllä tämän voi antaa. Ei minusta tässä ole mitään sopimatonta.
– Kun en mitenkään haluaisi loukata. Kun minä olen tämmöinen kevytmielinen ja syntinen. Siitä se on monesti sanonut, kun asun susiparina. Viisitoista vuotta jo asunut.

Vilkaisen korttia ohimennen enkä minäkään huomaa siinä mitään loukkaavaa. En tiedä, minkälaisen uskon tunnustajalle kortti on menossa, mutta tilanne pysäyttää.  Itsensä syntiseksi tunnustava nainen haluaa toivottaa onnea uskovaisena tuntemalleen ystävälle niin, ettei loukkaisi tämän uskonnollisia tunteita.
 
Mieleeni nousee eräs tilanne lapsuudestani. Isäni rannekello pysähtyi. Lapsuudenkotini naapurissa asuva kelloseppä puhdisti koneiston ja sai kellon taas käymään. Isä tarjosi maksua, mutta kelloseppä ei halunnut palkkiota hyvältä naapurilta. Isä antoi kuitenkin pienen setelin, että kelloseppä kävisi kahvilla.
 
Päiviä myöhemmin isä muisti, että kelloseppä tunnustaa sellaista uskoa, jossa kahvinjuontia pidetään syntinä. Asia alkoi vaivata isän mieltä: loukkaantuikohan kelloseppä. Miltä minusta tuntuisi, jos minulle tarjottaisiin rahaa, että kävisin kaljalla, isäni pohti.
 
Vaikka isäni oli ahkera korjaamaan taitamattomuuksiaan, kellosepän kahviraha-asia taisi jäädä hoitamatta. Arvelen näin käyneen, koska isän täyttäessä viisikymmentä vuotta kelloseppä ojensi isälleni ystävällisten onnittelusanojen saattelemana uskonsuuntansa amerikkalaista alkuperää olevan perusteoksen.
 
Kirja päätyi juhlan jälkeen olohuoneen kaappiin äitini Knittax-neulekoneen saksan- ja ruotsinkielisten käyttöohjekirjojen väliin. Sieltä kirja vuosikymmenien kuluttua löytyi, kun kotitaloani tyhjennettiin isäni poismenon jälkeen. Luulen, etteivät kirjaa muut lukeneet kuin minä joskus alusta jonkin matkaa, mutta ei kirjaa poiskaan heitetty. Se oli kelloseppänaapurimme pyhä kirja.
 
Raamattu neuvoo elämään sovussa kaikkien kanssa, mikäli se meistä riippuu. On taito keskustella ystävällisesti ja rakentavasti, vaikka ei olisi keskustelukumppanin kanssa samaa mieltä. Vielä vaativampi taito on keskustella elämän peruskysymyksistä rakentavasti läheisen ystävän, puolison, oman lapsen tai vanhemman kanssa, kun hän on valinnut elämäänsä hyvin erilaisen arvomaailman.
 
Kunpa muistaisimme, kuinka Hyvä Paimen kutsuu ja hoivaa lampaitaan. Kunpa Hyvän paimenen ääni saisi ohjata elämäämme silloinkin, kun rajojaan etsivän karitsan uhmatessa mielemme kuohuu tunneskaalan pärskeillä suuttumuksesta pettymykseen ja suruun, toivosta epätoivoon ja huoleen, pelkoon ja ahdistukseen. 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi