Keskiviikko 20.2.2019
"
Tiedättehän, että vaikka juoksukilpailussa kaikki juoksevat, vain yksi saa palkinnon. Juoskaa siis niin, että voitatte sen! 1 Kor. 9:24

​Joulukortti lämmittää mieltä

10.12.2014 06:53 | Pekka Lassila
– Miksi meillä ei enää oteta joulun alla joulukorttikuvaa, kysyi teini-ikään ehtinyt toiseksi nuorin lapsemme vuosia sitten.
– En ollut koskaan joulukorttikuvassa enkelinä. 
– Et ehtinyt monessa joulukorttikuvassa ollakaan, kun vanhemmat lapset eivät enää halunneet kuvaan, vastasin.
– Mutta mikä ettei. Mieti sopiva idea, niin tehdään vielä kerran joulukorttikuva, sellainen, missä on enkeli.
 
Joulukortteja on mukava saada ja lähettää, vaikka Facebook- ja WhatsApp-aikana tervehdyksen voi toimittaa reaaliajassa ilmaiseksi. Saapuneita joulukortteja selaillessa muistaa korttien lähettäjiä ja yhteisiä hetkiä heidän kanssaan. Muistelemme poisnukkunutta lähimmäistä, jonka kortti jää tänä jouluna saapumatta. Yllätymme iloisesti, kun saamme kortin jostain, mistä emme osanneet odottaa.
 
Joulukorttikuvan ottaminen kuului perheemme itsenäisyyspäivän viettoon, mutta toisinaan se jäi viimeiseen mahdolliseen iltaan. Ennen digitaalikuvien aikaa filmi vietiin kehitykseen seuraavana arkipäivänä ja filmistä vedostettiin paperikuvat. Paperikuvista valittiin sopiva kuva, josta teetettiin nippu joulukortteja. Joulun alla korttien toimitusaika oli useita päiviä.
 
Kun lapset olivat pieniä, mietimme heidän kanssaan joulukorttikuvan aihetta hyvissä ajoin syksyllä. Jo ensimmäisten lumien sataessa lapset alkoivat varata tiettyjä rooleja tai tehtäviä kuvassa. Kuvan aihe muotoutui valittujen roolien mukaan. Sellaisina jouluina, kun perheessä oli vauva, joulukuvaelma seimineen ja paimenineen oli itsestäänselvyys.
 
Jouluna 1987 joulukortin kuvaaminen jäi viimeiseen mahdolliseen iltaan, ja kortit piti juoksuttaa pääpostiin ykkösluokan merkein liimattuina sulkemisaikaan. Lasten turvaistuin vuorattiin valkoisella lakanalla Jeesus-tytön seimeksi. Paimenten sauvat leikattiin ruskeasta aaltopahvilaatikosta. Olohuoneen seinälle teipattiin leveä musta pahvi yötaivaaksi.

Kuvan tunnelma oli hartaan vakava. Jouluyön Joosef tunsi samaa neuvottomuutta kuin kuka tahansa synnytystä läheltä seurannut mies, ja ensimmäisen jouluyön ihmeelliset tapahtumat hämmensivät. Joulukorttikuvan Joosefia huoletti Betlehemin tähti – katosta ohuella langalla riippuva, rätisevä tähtisadetikku.
 

  
Toiseksi viimeisin itse tehty joulukorttikuva syntyi digitaaliajan alussa. Murkkuikäiset eivät enää halunneet istua saunatakkeineen tonttulakki otsalla valokuvassa. Jokainen piirsi oman kuvansa paperille, kuvat skannattiin ja liitettiin grafiikkaohjelmassa piirrettyyn pohjakuvaan. Seuraavana vuonna ulkoistimme joulukorttituotannon ja siirryimme ostopalveluun.
 

 
Mutta vielä tehtiin jokin vuosi sitten yksi joulukortti kahden nuorimman kanssa. Päähenkilön tuli olla enkeli, ja kuopus suostui olemaan tonttu. Mietimme ja mietimme, mutta ideaa ei vain löytynyt. Joulu läheni, eikä lumesta ollut tietoakaan. Sääennuste kertoi laajan vesisadealueen lähenevän. Enkeli, tonttu, musta maa ja vesisade, siinäpä kaikki joulukortin ainekset.
 

 
Sateisessa säässä tonttu on kastellut jalkansa. Äidin vihkipukuun pukeutunut enkeli rientää auttamaan ja kaataa veden pois tontun saappaasta. Joulukuusi latvatähtineen valaisee sateista iltahetkeä. ”Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto.”
 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi