Lauantai 25.5.2019
"
Jeesus sanoi: "Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva." Joh. 16:13

​Joulukortti lämmittää mieltä

10.12.2014 06:53 | Pekka Lassila
– Miksi meillä ei enää oteta joulun alla joulukorttikuvaa, kysyi teini-ikään ehtinyt toiseksi nuorin lapsemme vuosia sitten.
– En ollut koskaan joulukorttikuvassa enkelinä. 
– Et ehtinyt monessa joulukorttikuvassa ollakaan, kun vanhemmat lapset eivät enää halunneet kuvaan, vastasin.
– Mutta mikä ettei. Mieti sopiva idea, niin tehdään vielä kerran joulukorttikuva, sellainen, missä on enkeli.
 
Joulukortteja on mukava saada ja lähettää, vaikka Facebook- ja WhatsApp-aikana tervehdyksen voi toimittaa reaaliajassa ilmaiseksi. Saapuneita joulukortteja selaillessa muistaa korttien lähettäjiä ja yhteisiä hetkiä heidän kanssaan. Muistelemme poisnukkunutta lähimmäistä, jonka kortti jää tänä jouluna saapumatta. Yllätymme iloisesti, kun saamme kortin jostain, mistä emme osanneet odottaa.
 
Joulukorttikuvan ottaminen kuului perheemme itsenäisyyspäivän viettoon, mutta toisinaan se jäi viimeiseen mahdolliseen iltaan. Ennen digitaalikuvien aikaa filmi vietiin kehitykseen seuraavana arkipäivänä ja filmistä vedostettiin paperikuvat. Paperikuvista valittiin sopiva kuva, josta teetettiin nippu joulukortteja. Joulun alla korttien toimitusaika oli useita päiviä.
 
Kun lapset olivat pieniä, mietimme heidän kanssaan joulukorttikuvan aihetta hyvissä ajoin syksyllä. Jo ensimmäisten lumien sataessa lapset alkoivat varata tiettyjä rooleja tai tehtäviä kuvassa. Kuvan aihe muotoutui valittujen roolien mukaan. Sellaisina jouluina, kun perheessä oli vauva, joulukuvaelma seimineen ja paimenineen oli itsestäänselvyys.
 
Jouluna 1987 joulukortin kuvaaminen jäi viimeiseen mahdolliseen iltaan, ja kortit piti juoksuttaa pääpostiin ykkösluokan merkein liimattuina sulkemisaikaan. Lasten turvaistuin vuorattiin valkoisella lakanalla Jeesus-tytön seimeksi. Paimenten sauvat leikattiin ruskeasta aaltopahvilaatikosta. Olohuoneen seinälle teipattiin leveä musta pahvi yötaivaaksi.

Kuvan tunnelma oli hartaan vakava. Jouluyön Joosef tunsi samaa neuvottomuutta kuin kuka tahansa synnytystä läheltä seurannut mies, ja ensimmäisen jouluyön ihmeelliset tapahtumat hämmensivät. Joulukorttikuvan Joosefia huoletti Betlehemin tähti – katosta ohuella langalla riippuva, rätisevä tähtisadetikku.
 

  
Toiseksi viimeisin itse tehty joulukorttikuva syntyi digitaaliajan alussa. Murkkuikäiset eivät enää halunneet istua saunatakkeineen tonttulakki otsalla valokuvassa. Jokainen piirsi oman kuvansa paperille, kuvat skannattiin ja liitettiin grafiikkaohjelmassa piirrettyyn pohjakuvaan. Seuraavana vuonna ulkoistimme joulukorttituotannon ja siirryimme ostopalveluun.
 

 
Mutta vielä tehtiin jokin vuosi sitten yksi joulukortti kahden nuorimman kanssa. Päähenkilön tuli olla enkeli, ja kuopus suostui olemaan tonttu. Mietimme ja mietimme, mutta ideaa ei vain löytynyt. Joulu läheni, eikä lumesta ollut tietoakaan. Sääennuste kertoi laajan vesisadealueen lähenevän. Enkeli, tonttu, musta maa ja vesisade, siinäpä kaikki joulukortin ainekset.
 

 
Sateisessa säässä tonttu on kastellut jalkansa. Äidin vihkipukuun pukeutunut enkeli rientää auttamaan ja kaataa veden pois tontun saappaasta. Joulukuusi latvatähtineen valaisee sateista iltahetkeä. ”Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto.”
 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi