Keskiviikko 17.7.2019
"
Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle. Room. 14:8

​Ystävä tietämättään

7.1.2015 06:59 | Pekka Lassila
Ajoimme perjantai-iltana muuttokuorman vieraan suurkaupungin opiskelija-asuntoon. Lauantai kului siivotessa ja asuntoa sisustaessa. Sunnuntaiaamuna, kun olimme vielä vuoteessa, soi ovikello. Meille entuudestaan tuntematon eläkeikäinen täti astui ovesta sisään, toivotti meidät tervetulleiksi paikkakunnalle ja istui vieraanamme koko päivän, kunnes illalla hyvästelimme bussipysäkillä seuramatkan jälkeen. Emme olleetkaan yksin suuressa kaupungissa.
 
Kävelin pitkin lentokoneen käytävää ja etsin sopivaa istuinpaikkaa reilun tunnin kestävälle lennolle. Olin työmatkalla ja palaisin illalla takaisin kotiin. Koneen keskivaiheilla tuttu perheenisä kiinnitti turvavyötä ikkunapaikalla. Tervehdimme. Viereinen istuin oli vapaana, ja asetuin siihen.
 
Puhuimme meneillään olevista työasioistamme. Hyväntuulinen tuttava kertoi vaihtaneensa työpaikkaa, mutta palanneensa saman tien  takaisin entiseen tehtäväänsä. Ihmettelin, mikä sai mielen niin pian muuttumaan, eikö työpaikka vastannut odotuksia.
 
– Se oli kyllä kiinnostava tehtävä. Olisin mielelläni siellä työskennellyt, tuttava kertoi hymyillen.
– Ensimmäisinä päivinä minun piti täyttää henkilötietolomake. Siinä kysyttiin myös perheestä ja harrastuksista. Lapsia varten oli varattu kaksi saraketta. Kirjoitin loput kahdeksan lomakkeen kääntöpuolelle. Seuraavana päivänä kuulin, etten oikein sovi yrityksen profiiliin.
– No jopa! Mitä sitten tapahtui?
– Palasin entiseen työpaikkaani. Ottivat mielellään takaisin. Siellä voin olla vapaasti oma itseni.

Olin kasvavan perheen nuori isä, työurani oli alussa. Mietin usein tulevaisuutta ja toimeentuloa, mietin Jumalan tarkoitusta ja suunnitelmaa perheemme elämään. Miten säilytän uskoni ja luottamukseni Jumalaan ympäristön paineessa. En tuntenut itseäni vahvaksi. Tulevaisuus pelotti. Ja nyt vieressäni istuva vanhempi perheenisä kertoi leppoisasti vaikean kuuloisesta tilanteestaan kuin olisi unohtanut solmion kotiinsa tai asentanut vaipan lapselle väärin päin. Kuin pikkujutusta.

Pari vuotta sitten jäin yllättäen työttömäksi, ja huoli tulevaisuudesta painoi raskaasti mieltäni. Kirjoitin elämäntilanteestani kertovassa tekstissä ystävästä, joka tuossa tilanteessa vei minut retkelle talviseen saaristoon ja kuinka retki virkisti mieltäni ja käynnisti uuden vaiheen työelämässäni.
 
– Enpä tiennyt, että se retki oli sinulle niin merkittävä, ystävä ihmetteli, kun myöhemmin oli lukenut kirjoitukseni.
– Minullakin oli silloin vähän työtä. Mehän vaan käveltiin siellä pakkasessa ja lumessa.

Todellinen ystävä on sellainen lähimmäinen, joka pyyteettömästi ja jopa tietämättään tukee, nostaa ja kantaa. Todellinen ystävä on kuin lentokoneessa istunut perheenisä. Hän hämmästyi, kun vuosikymmeniä myöhemmin kerroin hänen omalla tarinallaan minua vahvistaneen. Tai kuin mies, joka vei minut mukaansa saaristoon talviselle mökintarkistusmatkalle. Tai kuin täti, joka näytti meille lämpimän kodin suuressa kaupungissa. 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi