Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

​Toinen osaa purkaa, toinen käynnistää

8.2.2015 06:34 | Pekka Lassila
Vaikka en viihdy sekasotkussa, valokuvien, kuittien ja asiapapereiden järjestelmällinen arkistointi ei ole vahvuuteni. Pidän tiedostomuotoisista asiakirjoista, koska ne voi kansioida kovalevylle. Vaikkei tiedostojen looginen nimeäminenkään aina niin helppoa ole.
 
Etsin sivuverokorttiani. Nostelen leveästä lipaston laatikosta maksettujen laskujen nippuja, vanhoja veroilmoituksia, kaupparekisterin papereita, avattuja kirjekuoria ja pulleita muovitaskuja menneiltä vuosilta. Lajittelen papereita pöydille tarkasti määriteltyihin sektoreihin. Verotus, työasiat, terveys, tiehoitokunta, kunta, muut asiakirjat, sekalaiset ja poltettavat. Sekalaisten kasa kasvaa nopeasti, poltettavat hitaammin, muut pinot jäävät muutamaan liuskaan.
 
Sekalaisten kasa leviää ja ryöstäytyy pöydältä lattialle. Avoimesta kirjekuoresta leviää nippu mustavalkoisia valokuvia. Niitä on aikoinaan käytetty SRK:n julkaisuissa. Paperiset, mustavalkoiset valokuvat tuntuvat digitaaliseen maailmaan juurtuneen kädessä nostalgisilta, mukavilta esineiltä.
 


Postikorttikokoisessa kuvassa mies ja nainen irrottelevat keskittyneesti nauloja laudoista. Taustalla näkyy peltoa. Maassa on läjä naulaisia lautoja. Miehellä on Pika-Teho-lakki päässä, kukikas vaaleapohjainen kauluspaita ja suorat housut. Nainen on pukeutunut suurikukkaiseen leninkiin, villatakkiin, huiviin ja työrukkasiin.
 
Otin kuvan kesällä 1979 heinäkuun alun valoisana iltayönä Kemijoen itäpuolella Ala-Paakkolan pellolla. Laudat oli ajettu Rautiosaaren suviseurakentältä seuraavia suviseuroja odottamaan. Suuri osa työikäisistä oli seurakentällä reipastahtisessa purkutyössä, verkkaisempiin vastaanottotalkoisiin kertyi joukko vanhempaa väkeä ja lapsia.

Enää ei suviseuratalkoissa irroteta ja oiota nauloja. Nyt tarvitaan toisenlaista tekemistä niin suviseuroissa kuin paikallisen rauhanyhdistyksen toiminnassakin. Valmistelimme edellisessä asuinpaikassamme suuria myyjäisiä, joissa yhtenä arpavoittona oli skootteri. Ennen myyjäisvieraiden saapumista piti varmistaa, että skootteri lähtee käyntiin.
 
Laite oli meille vieras emmekä tienneet, voiko sitä käynnistää ilman akkuvirtaa. Skootteria tutkivia poikia ei tarvinnut apuun houkutella. Vanhin istui ohjaamaan ja nuoremmat työnsivät. Kierros rauhanyhdistyksen lähikaduilla sai koneen käymään ja seuraavat kymmenen latasivat akkua.
 
Yhteisen hyvän eteen kannattaa käyttää omaa osaamistaan ja lahjojaan. Joku osaa rakentaa ja toinen purkaa, joku ymmärtää skootterin tekniikasta ja toinen jaksaa työntää. Ja onneksi on niitäkin, joilla kuvat, kuitit ja asiapaperit pysyvät järjestyksessä.

 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi