Torstai 17.1.2019
"
Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin! Joh. 1:29

​Toinen osaa purkaa, toinen käynnistää

8.2.2015 06:34 | Pekka Lassila
Vaikka en viihdy sekasotkussa, valokuvien, kuittien ja asiapapereiden järjestelmällinen arkistointi ei ole vahvuuteni. Pidän tiedostomuotoisista asiakirjoista, koska ne voi kansioida kovalevylle. Vaikkei tiedostojen looginen nimeäminenkään aina niin helppoa ole.
 
Etsin sivuverokorttiani. Nostelen leveästä lipaston laatikosta maksettujen laskujen nippuja, vanhoja veroilmoituksia, kaupparekisterin papereita, avattuja kirjekuoria ja pulleita muovitaskuja menneiltä vuosilta. Lajittelen papereita pöydille tarkasti määriteltyihin sektoreihin. Verotus, työasiat, terveys, tiehoitokunta, kunta, muut asiakirjat, sekalaiset ja poltettavat. Sekalaisten kasa kasvaa nopeasti, poltettavat hitaammin, muut pinot jäävät muutamaan liuskaan.
 
Sekalaisten kasa leviää ja ryöstäytyy pöydältä lattialle. Avoimesta kirjekuoresta leviää nippu mustavalkoisia valokuvia. Niitä on aikoinaan käytetty SRK:n julkaisuissa. Paperiset, mustavalkoiset valokuvat tuntuvat digitaaliseen maailmaan juurtuneen kädessä nostalgisilta, mukavilta esineiltä.
 


Postikorttikokoisessa kuvassa mies ja nainen irrottelevat keskittyneesti nauloja laudoista. Taustalla näkyy peltoa. Maassa on läjä naulaisia lautoja. Miehellä on Pika-Teho-lakki päässä, kukikas vaaleapohjainen kauluspaita ja suorat housut. Nainen on pukeutunut suurikukkaiseen leninkiin, villatakkiin, huiviin ja työrukkasiin.
 
Otin kuvan kesällä 1979 heinäkuun alun valoisana iltayönä Kemijoen itäpuolella Ala-Paakkolan pellolla. Laudat oli ajettu Rautiosaaren suviseurakentältä seuraavia suviseuroja odottamaan. Suuri osa työikäisistä oli seurakentällä reipastahtisessa purkutyössä, verkkaisempiin vastaanottotalkoisiin kertyi joukko vanhempaa väkeä ja lapsia.

Enää ei suviseuratalkoissa irroteta ja oiota nauloja. Nyt tarvitaan toisenlaista tekemistä niin suviseuroissa kuin paikallisen rauhanyhdistyksen toiminnassakin. Valmistelimme edellisessä asuinpaikassamme suuria myyjäisiä, joissa yhtenä arpavoittona oli skootteri. Ennen myyjäisvieraiden saapumista piti varmistaa, että skootteri lähtee käyntiin.
 
Laite oli meille vieras emmekä tienneet, voiko sitä käynnistää ilman akkuvirtaa. Skootteria tutkivia poikia ei tarvinnut apuun houkutella. Vanhin istui ohjaamaan ja nuoremmat työnsivät. Kierros rauhanyhdistyksen lähikaduilla sai koneen käymään ja seuraavat kymmenen latasivat akkua.
 
Yhteisen hyvän eteen kannattaa käyttää omaa osaamistaan ja lahjojaan. Joku osaa rakentaa ja toinen purkaa, joku ymmärtää skootterin tekniikasta ja toinen jaksaa työntää. Ja onneksi on niitäkin, joilla kuvat, kuitit ja asiapaperit pysyvät järjestyksessä.

 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Lassila

Opiskeluaikana aloitimme vaimoni kanssa tyhjästä. Nyt meillä on kahdeksan aikuista lasta, vävyjä, miniöitä ja lastenlapsia ja olemme jälleen kahden. Vapaa-aikana matkustelemme kotimaassa ja ulkomailla. Viihdyn vesillä ja luonnossa. Luen mielelläni kaunokirjallisuutta, historiaa ja tarinoita. Työskentelen kuvaajana, kirjoittajana sekä kouluttajana media-alalla ja viestinnän parissa. 

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, lukeminen ei. Jos tekstini herätti ajatuksen tai mielikuvan, jonka haluat jakaa kanssani, osoitteeni on pekka.lassila@me.com

 

Pekka Lassila

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi