Torstai 20.9.2018
"
Tuonelan kohdusta minä huudan apua, ja sinä, Herra, kuulet ääneni. Joona 2:3

Sata jalkapalloa – ja paljon muutakin mukavaa

13.4.2014 17:54 | Pekka Tuomikoski
Kuvittele mielessäsi siisti, hyvin hoidettu jalkapallokenttä. Sellainen täysimittainen, jonka leveys on 75 metriä. Seisot itse keskiviivan kohdalla. Edessäsi on täydet 100 kappaletta jalkapalloja, sivurajalle aseteltuna. Tehtävänäsi on kuljettaa pallot kentän toiselle puolelle mahdollisimman nopeasti siten, että pallot pysyvät kentällä, eivätkä mene rajojen ylitse. Aseta lopuksi pallot tarkasti viivalle kentän toiselle puolelle. Miten kauan aikaa kului?

Tällainen mielikuva minulle nousee usein ajatuksiini pohdiskellessani ruuhkavuosia eläviä ikätovereitani ja itseäni. Perheellisen keski-ikäisen ihmisen aika on usein kortilla. Millään ei ehdi revetä aivan kaikkeen mihin kokisi kutsumusta. Ei, vaikka asia olisi kuinka tärkeä tahansa.

Joudumme jatkuvasti priorisoimaan ajankäyttöämme. Opin kerran isältäni Tuomolta hyvän konstin: Kannattaa kirjoittaa juoksevia asioita ”priorisointilistaan” esimerkiksi Word-tiedostoon. Tärkein asia kirjataan ensimmäiseksi, toinen sitten, kolmanneksi tärkein seuraavaksi, ja niin edelleen. Viikon aikana joku asioista voidaan poistaa, kun taas joidenkin asioiden järjestys voi vaihtua totaalisesti.

Laajentaisin tuon yllä olevan priorisointilistan koskemaan muutakin elämää kuin vain arkista työntekoa ja juoksevia tehtäviämme. Sen voisi valjastaa eräänlaiseksi elämän mind mapiksi ja kirjoitella listaa aivan omaksi huvikseen. Ajatukset jäsentyvät mielessämme. Meillä kullakin on erilainen tapa hahmottaa ympäröivää todellisuutta.

Minulla on niin paljon juoksevia asioita, että saatan kirjoitella niitä hätäpäissään muistiin vielä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silloin tulee rauhallinen mieli. Kirjoitetut asiat myös jäävät ”muistiin” paremmin kuin pelkät ajatukset. Ulkoluvussakin kirjoittaminen on vanha tuttu konsti. Jopa kielten sanat tarttuvat tätä kautta paremmin aivosoluihimme.

Läheisten merkitystä priorisointiasteikossa ei voida ylikorostaa. On hienoa, jos omalle perheelle ja ystäville löytyy aikaa. Kiireetöntä aikaa. Sitä saa oikein erikseen rukoillakin.

Toisaalta ihminen tarvitsee myös yksinäisyyttä ja oman elämän jäsentämistä. Ulkoilmaa. Luontoa. Hiljaisuutta. Akkujen lataamista.

Sinä olet arvokas. Jokainen ihminen on arvokas. Minäkin olen arvokas. Jos kaikista ihmisistä piirrettäisiin vuorovaikutuskaavio, kykenisimmekö piirtämään itsemme jonnekin muualle kuin aivan keskelle? Meille jokaiselle on annettu vain se oma näkökulmamme. Siihen meillä on tyytyminen.

Mutta ruoki Sinä taivaan Isä tätä minun näkökulmaani omallasi. Auta jäsentämään oma paikkani Sinun huikeassa maailmassasi. Aamen. 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi