Lauantai 19.1.2019
"
Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne. Hepr. 13:7

Sata jalkapalloa – ja paljon muutakin mukavaa

13.4.2014 17:54 | Pekka Tuomikoski
Kuvittele mielessäsi siisti, hyvin hoidettu jalkapallokenttä. Sellainen täysimittainen, jonka leveys on 75 metriä. Seisot itse keskiviivan kohdalla. Edessäsi on täydet 100 kappaletta jalkapalloja, sivurajalle aseteltuna. Tehtävänäsi on kuljettaa pallot kentän toiselle puolelle mahdollisimman nopeasti siten, että pallot pysyvät kentällä, eivätkä mene rajojen ylitse. Aseta lopuksi pallot tarkasti viivalle kentän toiselle puolelle. Miten kauan aikaa kului?

Tällainen mielikuva minulle nousee usein ajatuksiini pohdiskellessani ruuhkavuosia eläviä ikätovereitani ja itseäni. Perheellisen keski-ikäisen ihmisen aika on usein kortilla. Millään ei ehdi revetä aivan kaikkeen mihin kokisi kutsumusta. Ei, vaikka asia olisi kuinka tärkeä tahansa.

Joudumme jatkuvasti priorisoimaan ajankäyttöämme. Opin kerran isältäni Tuomolta hyvän konstin: Kannattaa kirjoittaa juoksevia asioita ”priorisointilistaan” esimerkiksi Word-tiedostoon. Tärkein asia kirjataan ensimmäiseksi, toinen sitten, kolmanneksi tärkein seuraavaksi, ja niin edelleen. Viikon aikana joku asioista voidaan poistaa, kun taas joidenkin asioiden järjestys voi vaihtua totaalisesti.

Laajentaisin tuon yllä olevan priorisointilistan koskemaan muutakin elämää kuin vain arkista työntekoa ja juoksevia tehtäviämme. Sen voisi valjastaa eräänlaiseksi elämän mind mapiksi ja kirjoitella listaa aivan omaksi huvikseen. Ajatukset jäsentyvät mielessämme. Meillä kullakin on erilainen tapa hahmottaa ympäröivää todellisuutta.

Minulla on niin paljon juoksevia asioita, että saatan kirjoitella niitä hätäpäissään muistiin vielä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silloin tulee rauhallinen mieli. Kirjoitetut asiat myös jäävät ”muistiin” paremmin kuin pelkät ajatukset. Ulkoluvussakin kirjoittaminen on vanha tuttu konsti. Jopa kielten sanat tarttuvat tätä kautta paremmin aivosoluihimme.

Läheisten merkitystä priorisointiasteikossa ei voida ylikorostaa. On hienoa, jos omalle perheelle ja ystäville löytyy aikaa. Kiireetöntä aikaa. Sitä saa oikein erikseen rukoillakin.

Toisaalta ihminen tarvitsee myös yksinäisyyttä ja oman elämän jäsentämistä. Ulkoilmaa. Luontoa. Hiljaisuutta. Akkujen lataamista.

Sinä olet arvokas. Jokainen ihminen on arvokas. Minäkin olen arvokas. Jos kaikista ihmisistä piirrettäisiin vuorovaikutuskaavio, kykenisimmekö piirtämään itsemme jonnekin muualle kuin aivan keskelle? Meille jokaiselle on annettu vain se oma näkökulmamme. Siihen meillä on tyytyminen.

Mutta ruoki Sinä taivaan Isä tätä minun näkökulmaani omallasi. Auta jäsentämään oma paikkani Sinun huikeassa maailmassasi. Aamen. 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi