Perjantai 26.4.2019
"
Herra, minun Jumalani, kukaan ei ole sinun vertaisesi! Sinä olet tehnyt suuria tekoja, sinä ajattelet meidän parastamme. Ps. 40:6

Sata jalkapalloa – ja paljon muutakin mukavaa

13.4.2014 17:54 | Pekka Tuomikoski
Kuvittele mielessäsi siisti, hyvin hoidettu jalkapallokenttä. Sellainen täysimittainen, jonka leveys on 75 metriä. Seisot itse keskiviivan kohdalla. Edessäsi on täydet 100 kappaletta jalkapalloja, sivurajalle aseteltuna. Tehtävänäsi on kuljettaa pallot kentän toiselle puolelle mahdollisimman nopeasti siten, että pallot pysyvät kentällä, eivätkä mene rajojen ylitse. Aseta lopuksi pallot tarkasti viivalle kentän toiselle puolelle. Miten kauan aikaa kului?

Tällainen mielikuva minulle nousee usein ajatuksiini pohdiskellessani ruuhkavuosia eläviä ikätovereitani ja itseäni. Perheellisen keski-ikäisen ihmisen aika on usein kortilla. Millään ei ehdi revetä aivan kaikkeen mihin kokisi kutsumusta. Ei, vaikka asia olisi kuinka tärkeä tahansa.

Joudumme jatkuvasti priorisoimaan ajankäyttöämme. Opin kerran isältäni Tuomolta hyvän konstin: Kannattaa kirjoittaa juoksevia asioita ”priorisointilistaan” esimerkiksi Word-tiedostoon. Tärkein asia kirjataan ensimmäiseksi, toinen sitten, kolmanneksi tärkein seuraavaksi, ja niin edelleen. Viikon aikana joku asioista voidaan poistaa, kun taas joidenkin asioiden järjestys voi vaihtua totaalisesti.

Laajentaisin tuon yllä olevan priorisointilistan koskemaan muutakin elämää kuin vain arkista työntekoa ja juoksevia tehtäviämme. Sen voisi valjastaa eräänlaiseksi elämän mind mapiksi ja kirjoitella listaa aivan omaksi huvikseen. Ajatukset jäsentyvät mielessämme. Meillä kullakin on erilainen tapa hahmottaa ympäröivää todellisuutta.

Minulla on niin paljon juoksevia asioita, että saatan kirjoitella niitä hätäpäissään muistiin vielä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silloin tulee rauhallinen mieli. Kirjoitetut asiat myös jäävät ”muistiin” paremmin kuin pelkät ajatukset. Ulkoluvussakin kirjoittaminen on vanha tuttu konsti. Jopa kielten sanat tarttuvat tätä kautta paremmin aivosoluihimme.

Läheisten merkitystä priorisointiasteikossa ei voida ylikorostaa. On hienoa, jos omalle perheelle ja ystäville löytyy aikaa. Kiireetöntä aikaa. Sitä saa oikein erikseen rukoillakin.

Toisaalta ihminen tarvitsee myös yksinäisyyttä ja oman elämän jäsentämistä. Ulkoilmaa. Luontoa. Hiljaisuutta. Akkujen lataamista.

Sinä olet arvokas. Jokainen ihminen on arvokas. Minäkin olen arvokas. Jos kaikista ihmisistä piirrettäisiin vuorovaikutuskaavio, kykenisimmekö piirtämään itsemme jonnekin muualle kuin aivan keskelle? Meille jokaiselle on annettu vain se oma näkökulmamme. Siihen meillä on tyytyminen.

Mutta ruoki Sinä taivaan Isä tätä minun näkökulmaani omallasi. Auta jäsentämään oma paikkani Sinun huikeassa maailmassasi. Aamen. 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi