Lauantai 19.10.2019
"
Pahan poluille en jalallani astu, minä tahdon totella sinun sanaasi. Sinun säädöksesi antavat minulle ymmärrystä. Sen tähden minä vihaan kaikkia valheen teitä! Ps. 119:101,104

Sata jalkapalloa – ja paljon muutakin mukavaa

13.4.2014 17:54 | Pekka Tuomikoski
Kuvittele mielessäsi siisti, hyvin hoidettu jalkapallokenttä. Sellainen täysimittainen, jonka leveys on 75 metriä. Seisot itse keskiviivan kohdalla. Edessäsi on täydet 100 kappaletta jalkapalloja, sivurajalle aseteltuna. Tehtävänäsi on kuljettaa pallot kentän toiselle puolelle mahdollisimman nopeasti siten, että pallot pysyvät kentällä, eivätkä mene rajojen ylitse. Aseta lopuksi pallot tarkasti viivalle kentän toiselle puolelle. Miten kauan aikaa kului?

Tällainen mielikuva minulle nousee usein ajatuksiini pohdiskellessani ruuhkavuosia eläviä ikätovereitani ja itseäni. Perheellisen keski-ikäisen ihmisen aika on usein kortilla. Millään ei ehdi revetä aivan kaikkeen mihin kokisi kutsumusta. Ei, vaikka asia olisi kuinka tärkeä tahansa.

Joudumme jatkuvasti priorisoimaan ajankäyttöämme. Opin kerran isältäni Tuomolta hyvän konstin: Kannattaa kirjoittaa juoksevia asioita ”priorisointilistaan” esimerkiksi Word-tiedostoon. Tärkein asia kirjataan ensimmäiseksi, toinen sitten, kolmanneksi tärkein seuraavaksi, ja niin edelleen. Viikon aikana joku asioista voidaan poistaa, kun taas joidenkin asioiden järjestys voi vaihtua totaalisesti.

Laajentaisin tuon yllä olevan priorisointilistan koskemaan muutakin elämää kuin vain arkista työntekoa ja juoksevia tehtäviämme. Sen voisi valjastaa eräänlaiseksi elämän mind mapiksi ja kirjoitella listaa aivan omaksi huvikseen. Ajatukset jäsentyvät mielessämme. Meillä kullakin on erilainen tapa hahmottaa ympäröivää todellisuutta.

Minulla on niin paljon juoksevia asioita, että saatan kirjoitella niitä hätäpäissään muistiin vielä juuri ennen nukkumaanmenoa. Silloin tulee rauhallinen mieli. Kirjoitetut asiat myös jäävät ”muistiin” paremmin kuin pelkät ajatukset. Ulkoluvussakin kirjoittaminen on vanha tuttu konsti. Jopa kielten sanat tarttuvat tätä kautta paremmin aivosoluihimme.

Läheisten merkitystä priorisointiasteikossa ei voida ylikorostaa. On hienoa, jos omalle perheelle ja ystäville löytyy aikaa. Kiireetöntä aikaa. Sitä saa oikein erikseen rukoillakin.

Toisaalta ihminen tarvitsee myös yksinäisyyttä ja oman elämän jäsentämistä. Ulkoilmaa. Luontoa. Hiljaisuutta. Akkujen lataamista.

Sinä olet arvokas. Jokainen ihminen on arvokas. Minäkin olen arvokas. Jos kaikista ihmisistä piirrettäisiin vuorovaikutuskaavio, kykenisimmekö piirtämään itsemme jonnekin muualle kuin aivan keskelle? Meille jokaiselle on annettu vain se oma näkökulmamme. Siihen meillä on tyytyminen.

Mutta ruoki Sinä taivaan Isä tätä minun näkökulmaani omallasi. Auta jäsentämään oma paikkani Sinun huikeassa maailmassasi. Aamen. 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi