Torstai 15.11.2018
"
Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä. Job 19:25

Sauna kuin reset-painike

6.3.2014 10:40 | Pekka Tuomikoski
En voi väittää olevani äänekäs saunan puolestapuhuja. Vaikka käynkin aina välillä kotikulman ukkojen kanssa saunailloissa, edustaa saunominen minulle ennen kaikkea kotoista rauhoittumista arjen kiireiden keskeltä. Saunassa koko keho ja mieli lepää täydellisesti – jos vain annan itselleni aikaa ja tilaa rauhoittua.
 
Minulle on useinkin käynyt siten, että yllätän itseni ajattelemasta saunomisen aikana tai sen jälkeen joitakin todella tuoreita ja uraa uurtavia ajatuksia. Joskus on täytynyt ottaa muistio käteen ja kirjoittaa tuoreet ideat heti ylös, jotteivät ne katoa yhtä nopeasti kuin ilmaantuivat.
 
Olen kehitellyt tästä kaikesta teorian, joka on vahvistanut myönteistä suhtautumistani saunaan. Teoria menee suurin piirtein näin: Saunassa ihminen voi todella painaa elämänsä reset-painiketta ja katkaista viikkoaan vaikka useammankin kerran. Kun pehmittää kehoaan makeissa löylyissä, myös mieli löytää paremmin tasapainon ja ajatukset lähtevät harhailemaan positiivisella, luovalla tavalla. Olennaista on se, että saunassa ei saa olla minkäänlaisia suorituspaineita.
 
Kaikille suomalaisille voin suositella ahkeraa saunomista ikään ja sukupuoleen sekä siviilisäätyyn katsomatta. Yleensä aina saunomisesta saa hyvän mielen. Joku voi kuitenkin myös ahdistua saunomisesta. Varsinkin jos omaan menneisyyteen liittyy pelottavia saunamuistoja. Uskon, että tällainen on kuitenkin hyvin poikkeuksellista.
 
Yleensä sauna edustaa suomalaisille levollista olotilaa. Urho Kekkonen totesi erään kerran saunasta näin: ”Saunassa minä rentoudun fyysisesti ja henkisesti. Saunan leppoisa ilmapiiri synnyttää helposti sovintomieltä. Elämä ilman saunaa tuntuu minusta mahdottomalta.”
 
Olen sauna-asiassa UKK:n kanssa täsmälleen samaa mieltä. Sauna edistää hyväntahtoisuutta ja rakentaa rauhaa ihmisten välillä. Ja kyse ei nyt ole mistään saunaideologisesta tulkinnasta tai ikiaikaisen saunan sotkemisesta poliittisiin kuvioihin. Minusta UKK oli oivaltanut saunan perimmäisen olemuksen aivan pohjamutia myöten.
 
Ei siis muuta kuin lissää löylyä!

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi