Torstai 23.5.2019
"
Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Joh. 13:34

Sauna kuin reset-painike

6.3.2014 10:40 | Pekka Tuomikoski
En voi väittää olevani äänekäs saunan puolestapuhuja. Vaikka käynkin aina välillä kotikulman ukkojen kanssa saunailloissa, edustaa saunominen minulle ennen kaikkea kotoista rauhoittumista arjen kiireiden keskeltä. Saunassa koko keho ja mieli lepää täydellisesti – jos vain annan itselleni aikaa ja tilaa rauhoittua.
 
Minulle on useinkin käynyt siten, että yllätän itseni ajattelemasta saunomisen aikana tai sen jälkeen joitakin todella tuoreita ja uraa uurtavia ajatuksia. Joskus on täytynyt ottaa muistio käteen ja kirjoittaa tuoreet ideat heti ylös, jotteivät ne katoa yhtä nopeasti kuin ilmaantuivat.
 
Olen kehitellyt tästä kaikesta teorian, joka on vahvistanut myönteistä suhtautumistani saunaan. Teoria menee suurin piirtein näin: Saunassa ihminen voi todella painaa elämänsä reset-painiketta ja katkaista viikkoaan vaikka useammankin kerran. Kun pehmittää kehoaan makeissa löylyissä, myös mieli löytää paremmin tasapainon ja ajatukset lähtevät harhailemaan positiivisella, luovalla tavalla. Olennaista on se, että saunassa ei saa olla minkäänlaisia suorituspaineita.
 
Kaikille suomalaisille voin suositella ahkeraa saunomista ikään ja sukupuoleen sekä siviilisäätyyn katsomatta. Yleensä aina saunomisesta saa hyvän mielen. Joku voi kuitenkin myös ahdistua saunomisesta. Varsinkin jos omaan menneisyyteen liittyy pelottavia saunamuistoja. Uskon, että tällainen on kuitenkin hyvin poikkeuksellista.
 
Yleensä sauna edustaa suomalaisille levollista olotilaa. Urho Kekkonen totesi erään kerran saunasta näin: ”Saunassa minä rentoudun fyysisesti ja henkisesti. Saunan leppoisa ilmapiiri synnyttää helposti sovintomieltä. Elämä ilman saunaa tuntuu minusta mahdottomalta.”
 
Olen sauna-asiassa UKK:n kanssa täsmälleen samaa mieltä. Sauna edistää hyväntahtoisuutta ja rakentaa rauhaa ihmisten välillä. Ja kyse ei nyt ole mistään saunaideologisesta tulkinnasta tai ikiaikaisen saunan sotkemisesta poliittisiin kuvioihin. Minusta UKK oli oivaltanut saunan perimmäisen olemuksen aivan pohjamutia myöten.
 
Ei siis muuta kuin lissää löylyä!

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi