Tiistai 25.9.2018
"
Herra sanoo: "Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa." Jes. 1:16

Sauna kuin reset-painike

6.3.2014 10:40 | Pekka Tuomikoski
En voi väittää olevani äänekäs saunan puolestapuhuja. Vaikka käynkin aina välillä kotikulman ukkojen kanssa saunailloissa, edustaa saunominen minulle ennen kaikkea kotoista rauhoittumista arjen kiireiden keskeltä. Saunassa koko keho ja mieli lepää täydellisesti – jos vain annan itselleni aikaa ja tilaa rauhoittua.
 
Minulle on useinkin käynyt siten, että yllätän itseni ajattelemasta saunomisen aikana tai sen jälkeen joitakin todella tuoreita ja uraa uurtavia ajatuksia. Joskus on täytynyt ottaa muistio käteen ja kirjoittaa tuoreet ideat heti ylös, jotteivät ne katoa yhtä nopeasti kuin ilmaantuivat.
 
Olen kehitellyt tästä kaikesta teorian, joka on vahvistanut myönteistä suhtautumistani saunaan. Teoria menee suurin piirtein näin: Saunassa ihminen voi todella painaa elämänsä reset-painiketta ja katkaista viikkoaan vaikka useammankin kerran. Kun pehmittää kehoaan makeissa löylyissä, myös mieli löytää paremmin tasapainon ja ajatukset lähtevät harhailemaan positiivisella, luovalla tavalla. Olennaista on se, että saunassa ei saa olla minkäänlaisia suorituspaineita.
 
Kaikille suomalaisille voin suositella ahkeraa saunomista ikään ja sukupuoleen sekä siviilisäätyyn katsomatta. Yleensä aina saunomisesta saa hyvän mielen. Joku voi kuitenkin myös ahdistua saunomisesta. Varsinkin jos omaan menneisyyteen liittyy pelottavia saunamuistoja. Uskon, että tällainen on kuitenkin hyvin poikkeuksellista.
 
Yleensä sauna edustaa suomalaisille levollista olotilaa. Urho Kekkonen totesi erään kerran saunasta näin: ”Saunassa minä rentoudun fyysisesti ja henkisesti. Saunan leppoisa ilmapiiri synnyttää helposti sovintomieltä. Elämä ilman saunaa tuntuu minusta mahdottomalta.”
 
Olen sauna-asiassa UKK:n kanssa täsmälleen samaa mieltä. Sauna edistää hyväntahtoisuutta ja rakentaa rauhaa ihmisten välillä. Ja kyse ei nyt ole mistään saunaideologisesta tulkinnasta tai ikiaikaisen saunan sotkemisesta poliittisiin kuvioihin. Minusta UKK oli oivaltanut saunan perimmäisen olemuksen aivan pohjamutia myöten.
 
Ei siis muuta kuin lissää löylyä!

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi