Maanantai 23.9.2019
"
Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein. Ps. 92:2

Sauna kuin reset-painike

6.3.2014 10:40 | Pekka Tuomikoski
En voi väittää olevani äänekäs saunan puolestapuhuja. Vaikka käynkin aina välillä kotikulman ukkojen kanssa saunailloissa, edustaa saunominen minulle ennen kaikkea kotoista rauhoittumista arjen kiireiden keskeltä. Saunassa koko keho ja mieli lepää täydellisesti – jos vain annan itselleni aikaa ja tilaa rauhoittua.
 
Minulle on useinkin käynyt siten, että yllätän itseni ajattelemasta saunomisen aikana tai sen jälkeen joitakin todella tuoreita ja uraa uurtavia ajatuksia. Joskus on täytynyt ottaa muistio käteen ja kirjoittaa tuoreet ideat heti ylös, jotteivät ne katoa yhtä nopeasti kuin ilmaantuivat.
 
Olen kehitellyt tästä kaikesta teorian, joka on vahvistanut myönteistä suhtautumistani saunaan. Teoria menee suurin piirtein näin: Saunassa ihminen voi todella painaa elämänsä reset-painiketta ja katkaista viikkoaan vaikka useammankin kerran. Kun pehmittää kehoaan makeissa löylyissä, myös mieli löytää paremmin tasapainon ja ajatukset lähtevät harhailemaan positiivisella, luovalla tavalla. Olennaista on se, että saunassa ei saa olla minkäänlaisia suorituspaineita.
 
Kaikille suomalaisille voin suositella ahkeraa saunomista ikään ja sukupuoleen sekä siviilisäätyyn katsomatta. Yleensä aina saunomisesta saa hyvän mielen. Joku voi kuitenkin myös ahdistua saunomisesta. Varsinkin jos omaan menneisyyteen liittyy pelottavia saunamuistoja. Uskon, että tällainen on kuitenkin hyvin poikkeuksellista.
 
Yleensä sauna edustaa suomalaisille levollista olotilaa. Urho Kekkonen totesi erään kerran saunasta näin: ”Saunassa minä rentoudun fyysisesti ja henkisesti. Saunan leppoisa ilmapiiri synnyttää helposti sovintomieltä. Elämä ilman saunaa tuntuu minusta mahdottomalta.”
 
Olen sauna-asiassa UKK:n kanssa täsmälleen samaa mieltä. Sauna edistää hyväntahtoisuutta ja rakentaa rauhaa ihmisten välillä. Ja kyse ei nyt ole mistään saunaideologisesta tulkinnasta tai ikiaikaisen saunan sotkemisesta poliittisiin kuvioihin. Minusta UKK oli oivaltanut saunan perimmäisen olemuksen aivan pohjamutia myöten.
 
Ei siis muuta kuin lissää löylyä!

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi