Torstai 21.11.2019
"
Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Ps. 130:6

Etuoikeutettuna kirkon työssä

2.6.2014 06:51 | Pekka Tuomikoski
Aurinkoisella omakotitalon pihalla pienten poikien rintamasuunta kääntyy minua kohti. ”Onko mukavaa olla pappi?” uskaltautuu yksi heistä kysymään. Myönnän näin olevan. Mennä kolistelen peremmälle kastekotiin.
 
Olen totutellut koko tämän kevään uuteen rooliini kappalaisena. Minulla on ollut jälleen – pienen tauon jälkeen – runsaasti jumalanpalveluksia, hautauksia ja kastejuhlia sekä tietysti rippikoulutyötä. Onpa seassa ollut muutama vihkiminenkin. Kärjistetysti sanottuna työni on ollut ”yhtä juhlaa”.
 
Mukaan mahtuu paljon erilaisia kohtaamisia. On ollut antoisaa ja palkitsevaa saada olla mukana ihmiselämän taitekohdissa. Ehkä eniten tarpeellinen olen luultavasti ollut surun murtamien ihmisten luona. He ovat kaivanneet Raamatun sanomaa ja lohdutusta, mutta ennen kaikkea keskustelua ja hyväksyntää. Kuollutta ihmistä ei kukaan voi korvata, mutta heikot sanoitusyritykset ihmisten välillä – puheet rakkaasta poisnukkuneesta – ovat aivan kuin säilyttäneet hänet vielä pienen hetken keskuudessamme.
 
Ajalla on rajansa. Onneksi moni rohkaistuu ajattelemaan myös iankaikkisuutta.
 
Kirkon jäsenluvut ja niiden kehitys eivät kerro koko totuutta ”kansankirkkomme” tilasta. Moni asia on ennallaan. Edelleen kaivataan turvallisia jumalanpalveluksia arkipyhiin ja suurempiin juhliin. Edelleen tilataan kastepappia ja mennään kirkossa naimisiin. Harva jättää väliin kristillisen hautaan siunaamisen saatellessaan läheistään haudan lepoon. Seurakunnan tarjoamille palveluille on ollut kysyntää – ainakin näin voin päätellä omaa työkalenteriani tarkastellessani. Myös muun muassa lastenohjaajia, nuorisotyöntekijöitä, kanttoreita ja diakoneja tarvitaan.
 
Ikä on toivottavasti tuonut minulle sopivaa suhteellisuudentajua evääksi työhöni. Ensimmäisen pappisjaksoni alkaessa olin vähän yli parikymppinen. Nyt kun 40 ikävuotta on kohta täynnä, elän uutta alkua papin virassa. Vaikutelma on sellainen, että tätä työtä voisi tehdä kauemminkin. On etuoikeutettua olla kirkon työssä palvelutehtävässä – ihmisten rinnalla kulkijana ja pyhien hetkien toimittajana. Onneksi on olemassa kirkkokäsikirja. Ylhäältä päin annettujen ohjeiden mukaan mennään – sanan varsinaisessa merkityksessä! Toisaalta työtä tehdään omalla persoonalla ja niillä eväillä, joita kullekin on annettu.
 
Tekisi mieli yllyttää kaikkia alalle aikovia tarttumaan rohkeasti pääsykoekirjoihin ja pyrkimään teologiseen tiedekuntaan. Kannattaa kuitenkin ensin harkita asiaa ja keskustella asiasta läheisten kanssa. Kutsumuksesi voi kirkastua pikkuhiljaa – mikä se sitten lieneekin. Minä haaveilin pienenä kaivinkonekuljettajan tehtävästä. En kuitenkaan koskaan ollut niin kätevä käsistäni, että minua olisi huolittu tuohon ”tosimiesten hommaan”.

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi