Maanantai 22.7.2019
"
Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman. Jes. 52:7

Kuljenko ohi – kohautanko olkapäitä?

13.8.2014 06:55 | Pekka Tuomikoski
Pienet lapset ovat aitoja ryhmäolentoja. Ei tarvitse kauaakaan leikkiä, kun huomaa, miten nopeasti he matkivat toinen toistansa. Tästä hyvä esimerkki on vaikkapa Yksi pieni elefantti marssi näin -leikkilaulu. On helppoa liittyä jonon jatkoksi ja tehdä samoin kuin kaikki muutkin. Kaikilla on yhdessä hauskaa. Ilo kumpuaa!
 
Maailmassa on paljon valtioita, joissa ihmisiä lajitellaan syntyperänsä, kansallisuutensa, uskonnollisuutensa tai poliittisten mielipiteidensä vuoksi. Kaikki eivät pääse ”samaan jonoon” ja ”samoja leikkejä leikkimään”. Jopa väärästä sanasta voidaan tuomita vankeuteen, kuolemaan tai maanpakoon. On yhteiskuntia, joissa ei saa vapaasti olla mitä mieltä tahansa. YK:n perusoikeudet eivät toteudu läheskään kaikkialla. Mielipiteenvapautta ei mielestäni länsimaissa osata tarpeeksi arvostaa. Miten monessa maassa asiat ovatkaan huonosti!
 
Millaiseksi maailma muuttuisi, jos kaikki oikeasti välittäisivät lähimmäisensä hyvinvoinnista? Jos aikuisten oikeasti pyrkisimme näkemään omilla silmillämme vierellämme olevan hädän tai keskusteluntarpeen? Jos kaikki kansanjohtajat suostuisivat dialogiin ja huomioisivat erilaiset kansalaisensa?
 
On varmaan kaikkein helpointa aloittaa omasta kotipesästä. Tai vaikeinta. En tiedä.
 
Nuoret voivat toisinaan hyvinkin ”mieltä osoittavalla tavalla” ilmaista sen, että he tarvitsisivat apua. Entä jos en seuraavalla kerralla loukkaantuisikaan typerästä käyttäytymisestä, vaan jaksaisin loppuun asti selvittää, mistä kenkä puristaa?
 
On kuitenkin vaikeaa nähdä sydämeen. Ulkokuori pettää hyvin usein. Niin on sekä nuorten että aikuisten kanssa. Projisoimme niin helposti toisiin ihmisiin tai jopa ihmisryhmiin omaa pahaa oloamme. Tahtoisimme olla mukavia ja rakastavia. Tahtoisimme, että meitä rakastetaan ja meidät hyväksytään. Jos näin ei tapahdu, saatamme muuttua äksyileviksi kiukunpesiksi. Pyrimme häiriökäyttäytymisellä saamaan kontaktia muihin ihmisiin. Etkö huomaa minua! Joskus taas jätämme toiset huomioimatta, ohitamme kiusallisen tuntuiset kontaktit. Kävelemme vain ohi.
 
Matka show’n varastajasta toisen huomioijaksi vaatii kärsivällisyyttä ja iskunkestävyyttä. Oman minän pistäminen syrjään ja toisen kuuntelu on todellista elämän oppikoulua. Ainakin minun tarvitsee sitä harjoitella – ja paljon. Joillakin ihmisillä huomiointi tulee kuin luuytimestä. Joillekin sen sijaan tarvitsee jopa muistuttaa ”terveestä itsekkyydestä”. Älä anna toisten käyttää sinua kynnysmattona, olen kuullut sanottavan. Jokainen ihminen on Jumalan luomus, jokainen on yhtä arvokas.
 
Onko niin, että me ihmiset vain harvoin osaamme olla laupiaita samarialaisia lähimmäisillemme? Raamattu kuitenkin ohjeistaa rakastamaan lähimmäistä ja antaa myös hyviä esikuvia – ylimpänä itse Herra Jeesus. Ihminen on vajaamittainen, mikä ei silti mielestäni vapauta yrittämästä ja kilvoittelemasta. Suunta on selvillä ja ohjekirja käden ulottuvilla.
 
Jumala. Tahdon tänäänkin rakastaa Sinua yli kaiken ja lähimmäistäni niin kuin itseäni. En vain mitenkään yllä siihen. Anna Sinä voimaa ja kuljeta edes oikeaan suuntaan. Vauhdista ei ole niin väliä, sillä olethan luvannut antaa aikaa hitaimmallekin lampaallesi. Älä jätä minua laumastasi jälkeen. Pidä minut edes äänenkantaman päässä. Aamen.
 
pekka.tuomikoski@evl.fi

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi