Maanantai 19.8.2019
"
Herra, anna minulle ymmärrystä, tee sanasi mukaan! Ps. 119:169

Arkun päästä nähtyä

8.10.2014 06:51 | Pekka Tuomikoski
Rohkaisen poikia tekemään läksyt ja ottamaan välipalan. Laitan kotioven kiinni ja hyppään autoon. Se on kuin aikakone, joka vie minut reilussa puolessa tunnissa 1700-luvun kirkkoon ja ikuisten asioiden äärelle. Matkalla mieli tyyntyy ja kaikki tuntuu selkeältä.

Virren loputtua kävelen arkun päähän. Olen keskustellut omaisten kanssa ja minulle on muodostunut kuva vainajan elämästä. Tarjoan omaisille Jumalan sanaa ja rukousta sekä vähän puhetta lohdutukseksi. Tunnen heitä kohtaan lämpimiä ajatuksia. On kova paikka saatella rakas läheinen haudan lepoon. Jo kukkalaitteen laskeminen voi olla vaikeaa. Hankaliakaan tunteita ei tarvitse hävetä.

En ole kohdannut yhtään ihmistä, jonka elämä ei jollakin tavoin olisi minua koskettanut. Jokaisen elämä on yhtä arvokas.

Näillä kulmilla on veisattu satoja vuosia. Jo ennen Suomen itsenäisyyttä. On eletty Ruotsin ja Venäjän vallan alla. Uusia ihmisiä on syntynyt, uusia aikoja tullut, sukupolvet ovat seuranneet toisiaan. Jokaiseen elämään on yleensä ehtinyt mahtua sekä iloa että surua. Veisuu ei ole loppunut missään vaiheessa. Melkoisen monta sukupolvea on mennyt hautaan.

Omaiset saattelevat vuorollaan jokaisen haudan lepoon. Paitsi. Tämän sanan olemme joutuneet ottamaan käyttöön vasta viime aikoina: Paitsi – jos pois nukkuneella ei ole ollutkaan omaisia. Tämän ajan valitettava ilmiö on yksinäisyys. Sukujuurten katkeamisen lisäksi valitettavan moni lähellämme oleva ihminen on unohtunut myös kyläläisiltä, tuttavilta, työkavereilta… Onneksi on sentään Hän joka muistaa nimeltä meistä aivan jokaisen.

Mietteliäänä kävelemme haudalta muistotilaisuuteen. Puheensorina täyttää huoneen. Ruokailun jälkeen luemme adresseja ja laulamme. Kanttori johtaa laulua. Puhun vielä lyhyesti. Kyläläiset tai tuttavat muistelevat vainajaa.

Aikakoneen kyydissä ajelen kotiin. Väsyttää, mutta tuntuu mukavalta palata kotiin. Ehdin vielä nähdä lapsia, ja yhdessä tarkistamme jotain hankalaa tehtävää. Melkoisen monta tehtävää meillä jokaisella ehtii olla täällä tehtävänä – toistemme rinnalla. 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi