Sunnuntai 18.11.2018
"
"Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan, eivät taivaan enkelit eikä edes Poika, sen tietää vain Isä. Niin kuin kävi Nooan päivinä, niin on käyvä silloinkin, kun Ihmisen Poika tulee." Matt. 24:36-37

Arkun päästä nähtyä

8.10.2014 06:51 | Pekka Tuomikoski
Rohkaisen poikia tekemään läksyt ja ottamaan välipalan. Laitan kotioven kiinni ja hyppään autoon. Se on kuin aikakone, joka vie minut reilussa puolessa tunnissa 1700-luvun kirkkoon ja ikuisten asioiden äärelle. Matkalla mieli tyyntyy ja kaikki tuntuu selkeältä.

Virren loputtua kävelen arkun päähän. Olen keskustellut omaisten kanssa ja minulle on muodostunut kuva vainajan elämästä. Tarjoan omaisille Jumalan sanaa ja rukousta sekä vähän puhetta lohdutukseksi. Tunnen heitä kohtaan lämpimiä ajatuksia. On kova paikka saatella rakas läheinen haudan lepoon. Jo kukkalaitteen laskeminen voi olla vaikeaa. Hankaliakaan tunteita ei tarvitse hävetä.

En ole kohdannut yhtään ihmistä, jonka elämä ei jollakin tavoin olisi minua koskettanut. Jokaisen elämä on yhtä arvokas.

Näillä kulmilla on veisattu satoja vuosia. Jo ennen Suomen itsenäisyyttä. On eletty Ruotsin ja Venäjän vallan alla. Uusia ihmisiä on syntynyt, uusia aikoja tullut, sukupolvet ovat seuranneet toisiaan. Jokaiseen elämään on yleensä ehtinyt mahtua sekä iloa että surua. Veisuu ei ole loppunut missään vaiheessa. Melkoisen monta sukupolvea on mennyt hautaan.

Omaiset saattelevat vuorollaan jokaisen haudan lepoon. Paitsi. Tämän sanan olemme joutuneet ottamaan käyttöön vasta viime aikoina: Paitsi – jos pois nukkuneella ei ole ollutkaan omaisia. Tämän ajan valitettava ilmiö on yksinäisyys. Sukujuurten katkeamisen lisäksi valitettavan moni lähellämme oleva ihminen on unohtunut myös kyläläisiltä, tuttavilta, työkavereilta… Onneksi on sentään Hän joka muistaa nimeltä meistä aivan jokaisen.

Mietteliäänä kävelemme haudalta muistotilaisuuteen. Puheensorina täyttää huoneen. Ruokailun jälkeen luemme adresseja ja laulamme. Kanttori johtaa laulua. Puhun vielä lyhyesti. Kyläläiset tai tuttavat muistelevat vainajaa.

Aikakoneen kyydissä ajelen kotiin. Väsyttää, mutta tuntuu mukavalta palata kotiin. Ehdin vielä nähdä lapsia, ja yhdessä tarkistamme jotain hankalaa tehtävää. Melkoisen monta tehtävää meillä jokaisella ehtii olla täällä tehtävänä – toistemme rinnalla. 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi