Perjantai 6.12.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja." Matt. 20:26-27

Arkun päästä nähtyä

8.10.2014 06:51 | Pekka Tuomikoski
Rohkaisen poikia tekemään läksyt ja ottamaan välipalan. Laitan kotioven kiinni ja hyppään autoon. Se on kuin aikakone, joka vie minut reilussa puolessa tunnissa 1700-luvun kirkkoon ja ikuisten asioiden äärelle. Matkalla mieli tyyntyy ja kaikki tuntuu selkeältä.

Virren loputtua kävelen arkun päähän. Olen keskustellut omaisten kanssa ja minulle on muodostunut kuva vainajan elämästä. Tarjoan omaisille Jumalan sanaa ja rukousta sekä vähän puhetta lohdutukseksi. Tunnen heitä kohtaan lämpimiä ajatuksia. On kova paikka saatella rakas läheinen haudan lepoon. Jo kukkalaitteen laskeminen voi olla vaikeaa. Hankaliakaan tunteita ei tarvitse hävetä.

En ole kohdannut yhtään ihmistä, jonka elämä ei jollakin tavoin olisi minua koskettanut. Jokaisen elämä on yhtä arvokas.

Näillä kulmilla on veisattu satoja vuosia. Jo ennen Suomen itsenäisyyttä. On eletty Ruotsin ja Venäjän vallan alla. Uusia ihmisiä on syntynyt, uusia aikoja tullut, sukupolvet ovat seuranneet toisiaan. Jokaiseen elämään on yleensä ehtinyt mahtua sekä iloa että surua. Veisuu ei ole loppunut missään vaiheessa. Melkoisen monta sukupolvea on mennyt hautaan.

Omaiset saattelevat vuorollaan jokaisen haudan lepoon. Paitsi. Tämän sanan olemme joutuneet ottamaan käyttöön vasta viime aikoina: Paitsi – jos pois nukkuneella ei ole ollutkaan omaisia. Tämän ajan valitettava ilmiö on yksinäisyys. Sukujuurten katkeamisen lisäksi valitettavan moni lähellämme oleva ihminen on unohtunut myös kyläläisiltä, tuttavilta, työkavereilta… Onneksi on sentään Hän joka muistaa nimeltä meistä aivan jokaisen.

Mietteliäänä kävelemme haudalta muistotilaisuuteen. Puheensorina täyttää huoneen. Ruokailun jälkeen luemme adresseja ja laulamme. Kanttori johtaa laulua. Puhun vielä lyhyesti. Kyläläiset tai tuttavat muistelevat vainajaa.

Aikakoneen kyydissä ajelen kotiin. Väsyttää, mutta tuntuu mukavalta palata kotiin. Ehdin vielä nähdä lapsia, ja yhdessä tarkistamme jotain hankalaa tehtävää. Melkoisen monta tehtävää meillä jokaisella ehtii olla täällä tehtävänä – toistemme rinnalla. 
 

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Toim. Kaisa Ikonen

Herra siunatkoon sinua, SRK:n Suviseurat Muhoksella

Muhoksen Suviseurat 2019 yksissä kansissa: monipuolinen neliväriteos palaa suviseurajärjestelyihin sekä erilaisiin suviseuratunnelmiin.

24 €

Armostas kaikesta kiitoksen kannan

Jaakko Linjaman säveltämää musiikkia – puhuttelevaa ja harvoin kuultua.
Äänite sisältää hengellistä laulumusiikkia ja kuoromusiikkia sekä soitinsävellyksiä uruille, viululle ja pianolle.

25 €

Ari-Pekka Palola

Myrskyjen keskellä

SRK:n historian kolmas osa kuvaa vaiherikasta ajanjaksoa 1962–1980.

48 €

Salla Sivula
Kansi: Silja-Maria Wihersaari

Ketunpojat ja kätköviesti

Kuka on päässyt Ketunpoikien jäljille, ja mitä hän heistä tahtoo? Entä kuka on salaperäinen Anna, joka laittaa viestejä Iidalle? Ketunpojat saavat arvoituksen toisensa jälkeen ratkaistavaksi, kunnes kätköseikkailu saa ratkaisunsa.

15 €

Toim.: Jouni Hintikka ja Kirsti Nurkkala

Erityisen läheisinä

Kirja erilaisuudesta, elämän ainutlaatuisuudesta ja rikkaudesta: teoksessa puheenvuoron saavat erityislapset, heidän läheisensä sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.

25 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi