Perjantai 6.12.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja." Matt. 20:26-27

​Tulkoon vaatimattomampi joulu!

20.11.2014 06:30 | Pekka Tuomikoski
Taas se tulee liian aikaisin: Ei voisi olla epäaidompaa joulun odotusta kuin astua kauppakeskukseen pimeästä marraskuisesta vesisateesta kuuntelemaan Jingle Bells -laulua ja katselemaan itseään heiluttelevaa konejoulupukkia! Siitä on todellinen joulun sanoma kaukana.
 
Helposti löydämme erilaisia perinteitä ja kuorrutusta sekä tapakulttuuria höystämään omaa joulunviettoamme.
 
Lapsiperheessä joulu menee yleensä vyöryen eteenpäin omaa tuttua rataansa. Olemme vaimoni kanssa keskustelleet, josko tänä jouluna erilaisen krääsän määrä voisi olla vähäisempää kuin aiemmin. Sen karsiminen antaisi tilaa rauhoittua ja hiljentyä joulun sanoman äärelle.
 
Mutta karsiminen voi olla joissakin perheissä käytännön pakkokin. Suurperheessä joulu on taloudellisesti koettelevaa aikaa, jos lahjapaineet ovat liian suuria. Siksikin olisi tärkeää keskustella myös lasten kanssa joulun todellisesta merkityksestä.
 
Mutta mikä on joulun todellinen sanoma, ja mitä se minulle merkitsee?
 
Läheisten kohtaaminen on tärkeää. Keskinäinen välittäminen ja myötätunto pitää jopa ihmiset hengissä. Yksinäisyyden kokemus tuntuu varmasti erityisen pahalta juuri jouluna. Sellaista en soisi kenellekään ihmiselle – pahimmillaan se voi olla jopa invalidisoivaa.
 
Toivoisin, että tulevana jouluna saisin itselleni pienen palan aitoa joulua: Seimen Lapsen syntymän ihmeen äärelle hiljentyminen, omat rakkaat läheiset. Hiljaisuus. Joulun rauha. Tutut raamatunkohdat. Joulusauna. Jouluyö. Kristikunnan kauneimmat joululaulut. Ajattelen, että tällaisia asioita kuuluu aitoon jouluun.
 
Hyvä lukija, laitan tähän loppuun erään minulle rakkaan joululaulun säkeistön muistuttamaan joulun todellisesta sanomasta, Vapahtajamme syntymäjuhlasta:
 
”Yli synnin maan kaikuu voimassaan seimen, ristin rakkauden sana; taivas kaartuu anteeksiantavana. Rauhan, valon lapsiksi Jeesus meidät vapahti.” (Sl 14, sanat: Niilo Rauhala.)
 
Toivon, että jaksan aina uskoa tuon sanoman todeksi omalle kohdalleni.

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Toim. Kaisa Ikonen

Herra siunatkoon sinua, SRK:n Suviseurat Muhoksella

Muhoksen Suviseurat 2019 yksissä kansissa: monipuolinen neliväriteos palaa suviseurajärjestelyihin sekä erilaisiin suviseuratunnelmiin.

24 €

Toim.: Jouni Hintikka ja Kirsti Nurkkala

Erityisen läheisinä

Kirja erilaisuudesta, elämän ainutlaatuisuudesta ja rikkaudesta: teoksessa puheenvuoron saavat erityislapset, heidän läheisensä sekä aiheen parissa työskentelevät ammattilaiset.

25 €

Armostas kaikesta kiitoksen kannan

Jaakko Linjaman säveltämää musiikkia – puhuttelevaa ja harvoin kuultua.
Äänite sisältää hengellistä laulumusiikkia ja kuoromusiikkia sekä soitinsävellyksiä uruille, viululle ja pianolle.

25 €

Ari-Pekka Palola

Myrskyjen keskellä

SRK:n historian kolmas osa kuvaa vaiherikasta ajanjaksoa 1962–1980.

48 €

Salla Sivula
Kansi: Silja-Maria Wihersaari

Ketunpojat ja kätköviesti

Kuka on päässyt Ketunpoikien jäljille, ja mitä hän heistä tahtoo? Entä kuka on salaperäinen Anna, joka laittaa viestejä Iidalle? Ketunpojat saavat arvoituksen toisensa jälkeen ratkaistavaksi, kunnes kätköseikkailu saa ratkaisunsa.

15 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi