Maanantai 23.9.2019
"
Hyvä on kiittää Herraa, laulaa ylistystä sinun nimellesi, Korkein. Ps. 92:2

​Ulkoistetut aivot

6.2.2015 06:28 | Pekka Tuomikoski
Kovalevy on pitänyt pahaa ääntä jo muutaman päivän ajan. Eräällä kerralla, kun tietokone on jäänyt pidemmäksi aikaa valmiustilaan, huomaan työpöydän ääreen palatessani epäilyttävän näyn: ruutu on jumittunut tasaisen tummaksi, eikä tietokone reagoi käskyihin. Käynnistän koneen uudelleen. Käyttöjärjestelmä ei lähde päälle! Onko vuosien työ valunut hukkaan? Mitä tapahtuu tiedostoilleni?

Koetan vanhaa hyväksi havaittua konstia – F8-näppäintä. Onnekseni eteen tulee menu, jota käyttämällä pääsen käsiksi tiedostoihini – jopa käyttöjärjestelmä suvaitsee avautua. Parin päivän aikana kopioin tärkeäksi katsomiani tiedostoja kovalla kiireellä muistitikuille. Sain pelastettua tärkeimmät!

Huomaan tiettyä ahdistusta itsessäni ajatellessani mahdollisesti menetettyjä tiedostoja. Olenko ulkoistanut aivoni tietokoneelle? Onko ”osa minua” kadonnut kovalevylle – olenhan uskonut ajatukseni tietokoneen tekstinkäsittelyohjelmalle ja luottanut siihen? Pettääkö luottamus?

Kone sammuilee oudosti, ja äkilliset sammumiset tihenevät. Kovalevy taitaa olla lopullisesti hajoamassa. Tätä mieltä on myös eräs tietokoneliikkeen ekspertti kuultuaan tilanneselostuksen. Täytyykö kovalevy vaihtaa? Sovimme tästä, ja aion pelastaa loputkin tiedostot.

Nykykoneet ovat kuitenkin melkoisen viisaita. Saan kuin ihmeen kaupalla korjattua käyttöjärjestelmän valitsemalla oikeat valinnat uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Menetän muutaman asennetun ohjelman, mutta tiedostot säilyvät. Kone ei enää sammuile! Olisiko sittenkin kyseessä ollut vain käyttöjärjestelmän ongelma? Jospa kovalevy onkin säilynyt ehjänä, eikä sitä tarvitsekaan vaihtaa… Asentelen tyytyväisenä uudelleen samat ohjelmat, jotka hävisivät tietokoneen itsensä suorittamassa korjauksessa.

Olen sitä mieltä, että liian paljon meistä kaikista ulkoistetaan tableteille, tietokoneille ja älykännyköille. Liian paljon on ruutuaikaa ja liian vähän kasvokkain kohtaamista. Olemmeko kadottamassa osan minuuttamme kovalevyille, teknisille laitteille ja sosiaaliselle medialle – vai ovatko nämä vain tarpeellisia lisäresursseja toiminnallemme?

Joskus kuulee myös ulkoistamiseen liittyvää kritiikkiä kristinuskoa kohtaan: joku saattaa ajatella, että uskova ihminen ulkoistaa ajattelunsa uskonnollisille auktoriteeteille. Oikein ymmärrettynä asian ydin löytyy mielestäni janan toisesta päästä: Ihminen vapautuu luottamasta liikaa omiin rajallisiin voimiinsa. Uskon kautta saamme käyttöömme ”taivaan Isän ehjän, täyden ja ikuisen kovalevyn”, vanhurskauden puvun, jossa ei ole pienintäkään naarmua tai heikkoutta. Vaikka uskova ihminenkin on itsessään syntinen, hän on uskon tähden Jumalalle kelpaava.

Siihen saamme luottaa. Mutta täällä ajassa joudumme vielä pitkään kipuilemaan hajoavien kovalevyjen sekamelskassa. Niihin ei siis kannata panna kaikkea toivoaan, vaan vain arjen kannalta välttämättömät asiat. Kerran tiedämme kaiken, eikä jäljelle jää mitään kysymyksiä. ”Profetoiminen vaikenee, kielillä puhuminen lakkaa, tieto käy turhaksi. Tietämisemme on näet vajavaista ja profetoimisemme on vajavaista, mutta kun täydellinen tulee, vajavainen katoaa.” (1. Kor. 13.)
 
P.S. Pari päivää alkuperäisen kirjoituksen jälkeen kone toimii kohtalaisesti, mutta sammuilee vielä harvakseltaan…

pekka.tuomikoski@pp.nic.fi

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi