Torstai 27.6.2019
"
Kun herään unesta, sinun läsnäolosi ravitsee minut. Ps. 17:15

​Ulkoistetut aivot

6.2.2015 06:28 | Pekka Tuomikoski
Kovalevy on pitänyt pahaa ääntä jo muutaman päivän ajan. Eräällä kerralla, kun tietokone on jäänyt pidemmäksi aikaa valmiustilaan, huomaan työpöydän ääreen palatessani epäilyttävän näyn: ruutu on jumittunut tasaisen tummaksi, eikä tietokone reagoi käskyihin. Käynnistän koneen uudelleen. Käyttöjärjestelmä ei lähde päälle! Onko vuosien työ valunut hukkaan? Mitä tapahtuu tiedostoilleni?

Koetan vanhaa hyväksi havaittua konstia – F8-näppäintä. Onnekseni eteen tulee menu, jota käyttämällä pääsen käsiksi tiedostoihini – jopa käyttöjärjestelmä suvaitsee avautua. Parin päivän aikana kopioin tärkeäksi katsomiani tiedostoja kovalla kiireellä muistitikuille. Sain pelastettua tärkeimmät!

Huomaan tiettyä ahdistusta itsessäni ajatellessani mahdollisesti menetettyjä tiedostoja. Olenko ulkoistanut aivoni tietokoneelle? Onko ”osa minua” kadonnut kovalevylle – olenhan uskonut ajatukseni tietokoneen tekstinkäsittelyohjelmalle ja luottanut siihen? Pettääkö luottamus?

Kone sammuilee oudosti, ja äkilliset sammumiset tihenevät. Kovalevy taitaa olla lopullisesti hajoamassa. Tätä mieltä on myös eräs tietokoneliikkeen ekspertti kuultuaan tilanneselostuksen. Täytyykö kovalevy vaihtaa? Sovimme tästä, ja aion pelastaa loputkin tiedostot.

Nykykoneet ovat kuitenkin melkoisen viisaita. Saan kuin ihmeen kaupalla korjattua käyttöjärjestelmän valitsemalla oikeat valinnat uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Menetän muutaman asennetun ohjelman, mutta tiedostot säilyvät. Kone ei enää sammuile! Olisiko sittenkin kyseessä ollut vain käyttöjärjestelmän ongelma? Jospa kovalevy onkin säilynyt ehjänä, eikä sitä tarvitsekaan vaihtaa… Asentelen tyytyväisenä uudelleen samat ohjelmat, jotka hävisivät tietokoneen itsensä suorittamassa korjauksessa.

Olen sitä mieltä, että liian paljon meistä kaikista ulkoistetaan tableteille, tietokoneille ja älykännyköille. Liian paljon on ruutuaikaa ja liian vähän kasvokkain kohtaamista. Olemmeko kadottamassa osan minuuttamme kovalevyille, teknisille laitteille ja sosiaaliselle medialle – vai ovatko nämä vain tarpeellisia lisäresursseja toiminnallemme?

Joskus kuulee myös ulkoistamiseen liittyvää kritiikkiä kristinuskoa kohtaan: joku saattaa ajatella, että uskova ihminen ulkoistaa ajattelunsa uskonnollisille auktoriteeteille. Oikein ymmärrettynä asian ydin löytyy mielestäni janan toisesta päästä: Ihminen vapautuu luottamasta liikaa omiin rajallisiin voimiinsa. Uskon kautta saamme käyttöömme ”taivaan Isän ehjän, täyden ja ikuisen kovalevyn”, vanhurskauden puvun, jossa ei ole pienintäkään naarmua tai heikkoutta. Vaikka uskova ihminenkin on itsessään syntinen, hän on uskon tähden Jumalalle kelpaava.

Siihen saamme luottaa. Mutta täällä ajassa joudumme vielä pitkään kipuilemaan hajoavien kovalevyjen sekamelskassa. Niihin ei siis kannata panna kaikkea toivoaan, vaan vain arjen kannalta välttämättömät asiat. Kerran tiedämme kaiken, eikä jäljelle jää mitään kysymyksiä. ”Profetoiminen vaikenee, kielillä puhuminen lakkaa, tieto käy turhaksi. Tietämisemme on näet vajavaista ja profetoimisemme on vajavaista, mutta kun täydellinen tulee, vajavainen katoaa.” (1. Kor. 13.)
 
P.S. Pari päivää alkuperäisen kirjoituksen jälkeen kone toimii kohtalaisesti, mutta sammuilee vielä harvakseltaan…

pekka.tuomikoski@pp.nic.fi

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi