Perjantai 24.5.2019
"
Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa! Ps. 98:4-5

Anna meille jokapäiväinen leipämme

11.4.2015 06:54 | Pekka Tuomikoski
Leipä on yleinen ruoka eri puolilla maailmaa. Jopa niin yleinen, että Jeesuksen opettamassa rukouksessa puhuttiin ”jokapäiväisestä leivästä”. Kaupan jauhohyllyllä riittää vaihtoehtoja – samoin leipäosastolla. Äskettäin kuulin, että kauppojen ”tuoreleipä” saattaa olla noin vuoden ajan pakastetusta leivästä paistettua. Kannattaa siis olla tarkkana. ”Tuore” ei aina ole tänään tehtyä.

Muistan kuinka Helli-mummo 80-luvulla leipoi meillä leipää kotimme leivinuunissa – kuusamolaisella reseptillä. Kyllä tuore rieska sitten oli hyvää! Suoraan uunista otetun rieskan päälle levitettiin oikeaa voita, joka suli nopeasti. Suupielet rasvassa ohutta rieskaa syötiin velipojan kanssa kilpaa. Ja leipää riitti… Kumma kyllä, kilot eivät kertyneet nuorelle pojalle yhtä nopeasti kuin keski-ikäiselle perheenisälle. Mistähän se johtuu? Vaikka päällä oli joskus juustoakin.

Suomessakin on havahduttu leipäjonoihin ja vähäosaisten lisääntyneeseen avuntarpeeseen. Kaikki ei olekaan niin hyvin, mihin vielä 80-luvun pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa tuudittauduttiin. Hyvä ei riitäkään ikuisesti. Väestö vanhenee, valtion kulurakenne kasvaa. Eläkkeet eivät riitä. Suomalaiset ovat joutuneet jakamaan niukkuutta. Tuntuu, että suoranainen köyhyysahdistus on kasvussa.

Näin pääsiäisviikolla on hyvä muistella, kuinka Jeesuksella oli tapana murtaa leipää opetuslasten kanssa. Sitä hän teki myös ehtoollisella. ”Tämä on minun ruumiini, teidän edestänne annettu.” Jeesus mursi leipää tavallisellakin aterialla. Emmauksentien kertomuksesta muistamme, kuinka opetuslapset havahtuivat tunnistamaan Jeesuksen tälle tunnusomaisesta tavasta, leivän murtamisesta. Se on Herra! Opetuslasten sydämissä läikähti ilo ja kiitollisuus. Mestarimme elää!

Murtaessaan leipää Jeesus – monien eri raamatunkohtien mukaan – myös katsoi taivaaseen ja kiitti. Näin kävi myös pojan tuodessa Jeesukselle viisi leipää ja kaksi kalaa. Jeesus tahtoi pyytää siunausta sille ruoalle, joka on taivaasta lähtöisin. Leipä ei siis ole itsestäänselvyys.

Nykyisinkin saisimme useammin rukoilla ruokarukouksen: ”Siunaa Jeesus ruokamme, ole aina luonamme. Aamen.” Kouluista tämä kaunis tapa on valitettavasti väistymässä.  Joskus käytetään erilaisia ruokaloruja rukouksen sijasta. Niissä saatetaan kertoa ruoan arvostamisen ja kunnioituksen tärkeydestä. Tällainen puhe on arvokasta, mutta Jumalan ”siivoaminen” pois puheista on tietoinen arvovalinta. Mennäänkö tässä liiankin neutraaliin ja hajuttomaan suuntaan? Onko ”pienimmän yhteisen nimittäjän” tavoittelu mennyt jo liian pitkälle?

Lapsiperheiden ja myös monien yksinelävien elämässä jokapäiväinen leipä voi olla hyvinkin tiukassa. Lama-aika koettelee perheitä. Työttömyys lisääntyy. Tietotekniikan ja mobiilidatan kulut ovat kasvussa. Harrastevälineetkin maksaisivat maltaita. Kaiken kaikkiaan tekniikan kehityksen myötä hyvinvointi ei aina ole lisääntynyt toivotulla tavalla. Tekniikan kehitys on myös vienyt työpaikkoja. Tuntuu, että arvotkin ovat koventuneet ja ajankäyttö mennyt uusiksi. Olemmeko liikaa kiinni tekniikassa ja onko se ihmisten välisestä kanssakäymisestä pois? Onko moni hyvä asia sittenkin ilmainen?

Leivän leipominen ja sen syöminen yhdessä on yhdistänyt menneitä sukupolvia. Sitä voisi joskus itsekin kokeilla. Joka tapauksessa olisi tärkeää, että lapset ja vähän vanhemmatkin ymmärtäisivät, kuinka arvokasta on, että saamme jokapäiväisen leipämme – ja että hanasta tulee puhdasta vettä.

pekka.tuomikoski@pp.nic.fi

Vanhemmat

Uudemmat

Pekka Tuomikoski

Olen perheenisä Limingasta.

Pekka Tuomikoski

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi