Perjantai 24.5.2019
"
Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa! Ps. 98:4-5

​Missä vietät joulusi?

5.1.2015 06:26 | Raili Lampela
Näin minulta on usein  joulun alla kysytty, varsinkin sen jälkeen, kun vanhempani olivat siirtyneet ikijouluun. Miten minun, sisarusparven ainoan perheettömän joulu sujuu?

Kysymys ei ole tuntunut minusta vaikealta, päinvastoin jopa hyvältä. Kysyjä taitaa olla aidosti kiinnostunut joulunvietostani, olen ajatellut. Vastauksessani on ollut kuitenkin lievää todistelemisen makua. Ei kai kysyjä luule, että perheettömän joulu olisi jotenkin säälittävä.

– Odotan, että saan jouluna hiljentyä ja rauhoittua syksyn työrupeaman jälkeen, vastasin viimeksi kysyjälle.

Joulunalusaika koulussa oli hektistä ja kiireistä. Moni asia piti saada päätökseen ennen lukuvuoden loppua. Vieläkin muistan sen helpotuksen tunteen, kun joulujuhla oli päättynyt, todistukset jaettu, viimeinen koulubussi poistunut pihasta ja henkilökunta lähtenyt hyvää joulua toivotellen lomille. Jouluun oli pari kolme päivää. Nyt olisi minun jouluvalmistelujeni aika.

– Aattoa vietän siskoni perheessä, lisäsin.

Lasten ohjelmat jouluevankeliumeineen, jouluateria ja joulupukin vierailu kuuluivat illan ohjelmaan. Joulun tunnelma valtasi silloin viimeistään minutkin.

Elämääni on ehtinyt sisältyä lukuisia erilaisia jouluaattoja. Jouluaterialla istujat ovat vaihtuneet, moni on poissa, ja uusia on tullut tilalle. Mutta jouluevankeliumin sanat koskettavat samalla tavalla. ”Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra.”

Palatessani aattoiltana perhejoulusta kävin kynttilöiden valaisemalla hautausmaalla. Näkymä oli kaunis ja herkistävä. Pysähdyin läheisten haudalla. Kiitin hiljaa siitä, että he ovat olleet osa elämääni. Oli hyvä tulla kotiin, avata lahjapaketit ja hiljentyä kuuntelemaan radion jouluohjelmia. Ja aloittaa sen itselleni lahjaksi ostamani uutuuskirjan lukeminen. Oli jouluyön rauha ja hiljaisuus.

– Jouluillan perinteisiini kuuluu vierailu iäkkään enoni luona, kerroin edelleen kysyjälle.

Sukumme vanhimman tarinat ja muistelut lapsuuteni kotikylän elämästä ja ihmisistä ovat osa minunkin menneisyyttäni. Olen kiitollinen suvusta, ystävistä ja elämänlahjasta.

Koen, että sydämen usko antaa todellisen joulurauhan ja avaa jouluyön tapahtumien merkityksen. Usko tuo elämääni levollisuutta. Uuden vuoden alkaessa voin luottaa Jumalan turvalliseen johdatukseen.
 

Uudemmat

Raili Lampela

Olen 63-vuotias siikajokinen itsellinen naisihminen. Elämäntyöni olen tehnyt koulumaailmassa yläkoulu- ja lukioikäisten kanssa ensin äidinkielen lehtorina ja sittemmin rehtorina.

Tällä hetkellä elämääni rytmittävät ja kalenteriani täyttävät lukuisat yhteiskunnalliset luottamustoimet. Päätöksenteossa mukana oleminen on avannut toisenlaisen mielenkiintoisen maailman uusine asioineen ja verkostoineen. Matkustaminen, lukeminen, liikunta ja käsityöt kuuluvat harrastuksiini.

Olen vastannut myöntävästi pyyntöön aloittaa Päivämiehen blogistina. Vaikka olen kirjoittanut paljon erilaisia tekstejä, blogin kirjoittaminen on minulle uutta.

Lukijani, haluan blogissani kertoa omista kokemuksistani, ajatuksistani ja oivalluksistanikin. Voit antaa palautetta email-osoitteeseeni raili.lampela02@gmail.com.

Raili Lampela

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi