Perjantai 18.1.2019
"
Minä olen löytänyt palvelijani Daavidin ja voidellut hänet pyhällä öljylläni. Minun voimani vahvistaa häntä ja käteni on hänen tukenaan. Ps. 89:21-22

​Missä vietät joulusi?

5.1.2015 06:26 | Raili Lampela
Näin minulta on usein  joulun alla kysytty, varsinkin sen jälkeen, kun vanhempani olivat siirtyneet ikijouluun. Miten minun, sisarusparven ainoan perheettömän joulu sujuu?

Kysymys ei ole tuntunut minusta vaikealta, päinvastoin jopa hyvältä. Kysyjä taitaa olla aidosti kiinnostunut joulunvietostani, olen ajatellut. Vastauksessani on ollut kuitenkin lievää todistelemisen makua. Ei kai kysyjä luule, että perheettömän joulu olisi jotenkin säälittävä.

– Odotan, että saan jouluna hiljentyä ja rauhoittua syksyn työrupeaman jälkeen, vastasin viimeksi kysyjälle.

Joulunalusaika koulussa oli hektistä ja kiireistä. Moni asia piti saada päätökseen ennen lukuvuoden loppua. Vieläkin muistan sen helpotuksen tunteen, kun joulujuhla oli päättynyt, todistukset jaettu, viimeinen koulubussi poistunut pihasta ja henkilökunta lähtenyt hyvää joulua toivotellen lomille. Jouluun oli pari kolme päivää. Nyt olisi minun jouluvalmistelujeni aika.

– Aattoa vietän siskoni perheessä, lisäsin.

Lasten ohjelmat jouluevankeliumeineen, jouluateria ja joulupukin vierailu kuuluivat illan ohjelmaan. Joulun tunnelma valtasi silloin viimeistään minutkin.

Elämääni on ehtinyt sisältyä lukuisia erilaisia jouluaattoja. Jouluaterialla istujat ovat vaihtuneet, moni on poissa, ja uusia on tullut tilalle. Mutta jouluevankeliumin sanat koskettavat samalla tavalla. ”Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra.”

Palatessani aattoiltana perhejoulusta kävin kynttilöiden valaisemalla hautausmaalla. Näkymä oli kaunis ja herkistävä. Pysähdyin läheisten haudalla. Kiitin hiljaa siitä, että he ovat olleet osa elämääni. Oli hyvä tulla kotiin, avata lahjapaketit ja hiljentyä kuuntelemaan radion jouluohjelmia. Ja aloittaa sen itselleni lahjaksi ostamani uutuuskirjan lukeminen. Oli jouluyön rauha ja hiljaisuus.

– Jouluillan perinteisiini kuuluu vierailu iäkkään enoni luona, kerroin edelleen kysyjälle.

Sukumme vanhimman tarinat ja muistelut lapsuuteni kotikylän elämästä ja ihmisistä ovat osa minunkin menneisyyttäni. Olen kiitollinen suvusta, ystävistä ja elämänlahjasta.

Koen, että sydämen usko antaa todellisen joulurauhan ja avaa jouluyön tapahtumien merkityksen. Usko tuo elämääni levollisuutta. Uuden vuoden alkaessa voin luottaa Jumalan turvalliseen johdatukseen.
 

Uudemmat

Raili Lampela

Olen 63-vuotias siikajokinen itsellinen naisihminen. Elämäntyöni olen tehnyt koulumaailmassa yläkoulu- ja lukioikäisten kanssa ensin äidinkielen lehtorina ja sittemmin rehtorina.

Tällä hetkellä elämääni rytmittävät ja kalenteriani täyttävät lukuisat yhteiskunnalliset luottamustoimet. Päätöksenteossa mukana oleminen on avannut toisenlaisen mielenkiintoisen maailman uusine asioineen ja verkostoineen. Matkustaminen, lukeminen, liikunta ja käsityöt kuuluvat harrastuksiini.

Olen vastannut myöntävästi pyyntöön aloittaa Päivämiehen blogistina. Vaikka olen kirjoittanut paljon erilaisia tekstejä, blogin kirjoittaminen on minulle uutta.

Lukijani, haluan blogissani kertoa omista kokemuksistani, ajatuksistani ja oivalluksistanikin. Voit antaa palautetta email-osoitteeseeni raili.lampela02@gmail.com.

Raili Lampela

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi