Lauantai 19.10.2019
"
Pahan poluille en jalallani astu, minä tahdon totella sinun sanaasi. Sinun säädöksesi antavat minulle ymmärrystä. Sen tähden minä vihaan kaikkia valheen teitä! Ps. 119:101,104

​Missä vietät joulusi?

5.1.2015 06:26 | Raili Lampela
Näin minulta on usein  joulun alla kysytty, varsinkin sen jälkeen, kun vanhempani olivat siirtyneet ikijouluun. Miten minun, sisarusparven ainoan perheettömän joulu sujuu?

Kysymys ei ole tuntunut minusta vaikealta, päinvastoin jopa hyvältä. Kysyjä taitaa olla aidosti kiinnostunut joulunvietostani, olen ajatellut. Vastauksessani on ollut kuitenkin lievää todistelemisen makua. Ei kai kysyjä luule, että perheettömän joulu olisi jotenkin säälittävä.

– Odotan, että saan jouluna hiljentyä ja rauhoittua syksyn työrupeaman jälkeen, vastasin viimeksi kysyjälle.

Joulunalusaika koulussa oli hektistä ja kiireistä. Moni asia piti saada päätökseen ennen lukuvuoden loppua. Vieläkin muistan sen helpotuksen tunteen, kun joulujuhla oli päättynyt, todistukset jaettu, viimeinen koulubussi poistunut pihasta ja henkilökunta lähtenyt hyvää joulua toivotellen lomille. Jouluun oli pari kolme päivää. Nyt olisi minun jouluvalmistelujeni aika.

– Aattoa vietän siskoni perheessä, lisäsin.

Lasten ohjelmat jouluevankeliumeineen, jouluateria ja joulupukin vierailu kuuluivat illan ohjelmaan. Joulun tunnelma valtasi silloin viimeistään minutkin.

Elämääni on ehtinyt sisältyä lukuisia erilaisia jouluaattoja. Jouluaterialla istujat ovat vaihtuneet, moni on poissa, ja uusia on tullut tilalle. Mutta jouluevankeliumin sanat koskettavat samalla tavalla. ”Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra.”

Palatessani aattoiltana perhejoulusta kävin kynttilöiden valaisemalla hautausmaalla. Näkymä oli kaunis ja herkistävä. Pysähdyin läheisten haudalla. Kiitin hiljaa siitä, että he ovat olleet osa elämääni. Oli hyvä tulla kotiin, avata lahjapaketit ja hiljentyä kuuntelemaan radion jouluohjelmia. Ja aloittaa sen itselleni lahjaksi ostamani uutuuskirjan lukeminen. Oli jouluyön rauha ja hiljaisuus.

– Jouluillan perinteisiini kuuluu vierailu iäkkään enoni luona, kerroin edelleen kysyjälle.

Sukumme vanhimman tarinat ja muistelut lapsuuteni kotikylän elämästä ja ihmisistä ovat osa minunkin menneisyyttäni. Olen kiitollinen suvusta, ystävistä ja elämänlahjasta.

Koen, että sydämen usko antaa todellisen joulurauhan ja avaa jouluyön tapahtumien merkityksen. Usko tuo elämääni levollisuutta. Uuden vuoden alkaessa voin luottaa Jumalan turvalliseen johdatukseen.
 

Uudemmat

Raili Lampela

Olen 63-vuotias siikajokinen itsellinen naisihminen. Elämäntyöni olen tehnyt koulumaailmassa yläkoulu- ja lukioikäisten kanssa ensin äidinkielen lehtorina ja sittemmin rehtorina.

Tällä hetkellä elämääni rytmittävät ja kalenteriani täyttävät lukuisat yhteiskunnalliset luottamustoimet. Päätöksenteossa mukana oleminen on avannut toisenlaisen mielenkiintoisen maailman uusine asioineen ja verkostoineen. Matkustaminen, lukeminen, liikunta ja käsityöt kuuluvat harrastuksiini.

Olen vastannut myöntävästi pyyntöön aloittaa Päivämiehen blogistina. Vaikka olen kirjoittanut paljon erilaisia tekstejä, blogin kirjoittaminen on minulle uutta.

Lukijani, haluan blogissani kertoa omista kokemuksistani, ajatuksistani ja oivalluksistanikin. Voit antaa palautetta email-osoitteeseeni raili.lampela02@gmail.com.

Raili Lampela

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi