Maanantai 18.3.2019
"
Herra, sinä olet laupias, muista minua, osoita ikiaikaista hyvyyttäsi. Ps. 25:6

​Kysytään ja kuullaan

14.2.2015 06:02 | Raili Lampela
”Mitä sinulle kuuluu?” kysyn usein, kun tapaan tuttavani pitkästä aikaa. Näin kysytään myös minulta. ”No, ei mitään ihmeempää”, vastaan useimmiten. Joskus kuitenkin haluaisin kertoa, mikä minua askarruttaa tai millaisia huolia minulla tai mitä mukavaa minulle on tapahtunut. Oletan, että kysymys on vain muodollinen. Tai tuskin kysyjä on kiinnostunut minun asioistani. Kunhan jotain kysyy kohteliaisuudesta.

Mutta olen kiitollinen näistä kysyjistä. Niistä lukuisista ystävistä, jotka kuuntelevat ja haluavat myötäelää myös minun elämääni. He haluavat jakaa ilojani, huoliani ja murheitani. Aina ei tarvita edes sanoja.  Jo ystävällinen hymy ja katse voimaannuttaa ja kirkastaa päiväni.

Olin eräässä luottamustoimeeni liittyvässä koulutustilaisuudessa. Kouluttaja tiivisti ihmisten väliseen kanssakäymiseen hyvin sopivan ohjeen: kysy – kuuntele – kuule. Jäin miettimään osuvaa kolmen sanan yhdistelmää. Kyllähän minä kysyn ja kuuntelenkin. Mutta kuulenko minä? Onko minulla aikaa kuulla ja tahtoa ymmärtää toista niin, että hän kokee todella tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi.
 
Olin matkalla. Meitä oli kolmisenkymmentä erilaista, eri-ikäistä ja erilaisissa elämäntilanteissa elävää aikuista. Yhteisissä kokoontumisissa keskustelimme erään kerran toisen ihmisen kohtaamisesta ja huomioimisesta. Mieleeni jäi erään nuoren äidin puheenvuoro, jonka mukaan hänestä oli jotenkin helpompi huomata ja kohdata lähimmäinen, jolla ei niin sanotusti mene hyvin. Ajattelin, että onpa ihana, että on tällaisia ihmisiä. Useimmiten lienee niin, että mielellään huomioimme ihmisen, joka menestyy, näkyy ja kuuluu.

Aikamme korostaa yksilöllisyyttä ja arvostaa ihmistä, joka on vahva ja pärjää omillaan. Mutta olisi tärkeää huomata, että moni voi huonosti, syrjäytyy tai kokee inhimillistä kärsimystä. Erityisesti vaikeassa tilanteessa oleva lähimmäinen kaipaa rinnalla kulkijaa, joka kysyy, kuuntelee ja ennen kaikkea kuulee, ymmärtää ja tukee.

Raamatun sanat (Gal. 6:2), ”Kantakaa toistenne taakkoja, niin te toteutatte Kristuksen lain”, antavat kultaisen ohjeen kanssakäymiseemme. Kunpa meiltä itse kultakin löytyisi kuulevia korvia ja herkkyyttä vaistota lähimmäisen huolet ja avun tarve – ja kunpa lähellämme olisi ihmisiä, joilta voimme pyytää tukea. 

Vanhemmat

Uudemmat

Raili Lampela

Olen 63-vuotias siikajokinen itsellinen naisihminen. Elämäntyöni olen tehnyt koulumaailmassa yläkoulu- ja lukioikäisten kanssa ensin äidinkielen lehtorina ja sittemmin rehtorina.

Tällä hetkellä elämääni rytmittävät ja kalenteriani täyttävät lukuisat yhteiskunnalliset luottamustoimet. Päätöksenteossa mukana oleminen on avannut toisenlaisen mielenkiintoisen maailman uusine asioineen ja verkostoineen. Matkustaminen, lukeminen, liikunta ja käsityöt kuuluvat harrastuksiini.

Olen vastannut myöntävästi pyyntöön aloittaa Päivämiehen blogistina. Vaikka olen kirjoittanut paljon erilaisia tekstejä, blogin kirjoittaminen on minulle uutta.

Lukijani, haluan blogissani kertoa omista kokemuksistani, ajatuksistani ja oivalluksistanikin. Voit antaa palautetta email-osoitteeseeni raili.lampela02@gmail.com.

Raili Lampela

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi