Maanantai 15.7.2019
"
Minä luotan sinun armoosi, saan iloita sinun avustasi. Ps. 13:6

​Kysytään ja kuullaan

14.2.2015 06:02 | Raili Lampela
”Mitä sinulle kuuluu?” kysyn usein, kun tapaan tuttavani pitkästä aikaa. Näin kysytään myös minulta. ”No, ei mitään ihmeempää”, vastaan useimmiten. Joskus kuitenkin haluaisin kertoa, mikä minua askarruttaa tai millaisia huolia minulla tai mitä mukavaa minulle on tapahtunut. Oletan, että kysymys on vain muodollinen. Tai tuskin kysyjä on kiinnostunut minun asioistani. Kunhan jotain kysyy kohteliaisuudesta.

Mutta olen kiitollinen näistä kysyjistä. Niistä lukuisista ystävistä, jotka kuuntelevat ja haluavat myötäelää myös minun elämääni. He haluavat jakaa ilojani, huoliani ja murheitani. Aina ei tarvita edes sanoja.  Jo ystävällinen hymy ja katse voimaannuttaa ja kirkastaa päiväni.

Olin eräässä luottamustoimeeni liittyvässä koulutustilaisuudessa. Kouluttaja tiivisti ihmisten väliseen kanssakäymiseen hyvin sopivan ohjeen: kysy – kuuntele – kuule. Jäin miettimään osuvaa kolmen sanan yhdistelmää. Kyllähän minä kysyn ja kuuntelenkin. Mutta kuulenko minä? Onko minulla aikaa kuulla ja tahtoa ymmärtää toista niin, että hän kokee todella tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi.
 
Olin matkalla. Meitä oli kolmisenkymmentä erilaista, eri-ikäistä ja erilaisissa elämäntilanteissa elävää aikuista. Yhteisissä kokoontumisissa keskustelimme erään kerran toisen ihmisen kohtaamisesta ja huomioimisesta. Mieleeni jäi erään nuoren äidin puheenvuoro, jonka mukaan hänestä oli jotenkin helpompi huomata ja kohdata lähimmäinen, jolla ei niin sanotusti mene hyvin. Ajattelin, että onpa ihana, että on tällaisia ihmisiä. Useimmiten lienee niin, että mielellään huomioimme ihmisen, joka menestyy, näkyy ja kuuluu.

Aikamme korostaa yksilöllisyyttä ja arvostaa ihmistä, joka on vahva ja pärjää omillaan. Mutta olisi tärkeää huomata, että moni voi huonosti, syrjäytyy tai kokee inhimillistä kärsimystä. Erityisesti vaikeassa tilanteessa oleva lähimmäinen kaipaa rinnalla kulkijaa, joka kysyy, kuuntelee ja ennen kaikkea kuulee, ymmärtää ja tukee.

Raamatun sanat (Gal. 6:2), ”Kantakaa toistenne taakkoja, niin te toteutatte Kristuksen lain”, antavat kultaisen ohjeen kanssakäymiseemme. Kunpa meiltä itse kultakin löytyisi kuulevia korvia ja herkkyyttä vaistota lähimmäisen huolet ja avun tarve – ja kunpa lähellämme olisi ihmisiä, joilta voimme pyytää tukea. 

Vanhemmat

Uudemmat

Raili Lampela

Olen 63-vuotias siikajokinen itsellinen naisihminen. Elämäntyöni olen tehnyt koulumaailmassa yläkoulu- ja lukioikäisten kanssa ensin äidinkielen lehtorina ja sittemmin rehtorina.

Tällä hetkellä elämääni rytmittävät ja kalenteriani täyttävät lukuisat yhteiskunnalliset luottamustoimet. Päätöksenteossa mukana oleminen on avannut toisenlaisen mielenkiintoisen maailman uusine asioineen ja verkostoineen. Matkustaminen, lukeminen, liikunta ja käsityöt kuuluvat harrastuksiini.

Olen vastannut myöntävästi pyyntöön aloittaa Päivämiehen blogistina. Vaikka olen kirjoittanut paljon erilaisia tekstejä, blogin kirjoittaminen on minulle uutta.

Lukijani, haluan blogissani kertoa omista kokemuksistani, ajatuksistani ja oivalluksistanikin. Voit antaa palautetta email-osoitteeseeni raili.lampela02@gmail.com.

Raili Lampela

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi