Tiistai 13.11.2018
"
Tomu palaa maahan, josta se on tullut. Henki palaa Jumalan luo, joka on sen antanut. Saarn. 12:7

​Minunnäköinen elämä

20.3.2015 06:37 | Raili Lampela
Olin leirillä. Nelisenkymmentä eri-ikäistä ja erilaisissa elämäntilanteissa elävää naista oli kokoontunut viikonlopuksi leirikeskukseen omannäköinen elämä -teeman ympärille keskustelemaan ja virkistäytymään. 

Mikä minua on auttanut kestämään paineita? Mikä on minun elämäntyylini? Mikä minulle on tärkeää? Siinä kysymyksiä, joihin yritin leiriohjaajien jakamassa pienryhmässä löytää omakohtaisia vastauksia. Viiden minuutin ajan peilasin mielessäni omaa elämääni ja piirsin mielikuvaa, miltä minunnäköinen elämä näyttää.

Pohdinnan jälkeen itse kukin ryhmän jäsen avasi elämänsä polkuja, valoja ja varjoja, joita matkan varrella oli kokenut. Usealla oli pysyvä rinnalla kulkija, oma aviopuoliso ja lapset. Sitten oli minun kanssani niitä, jotka ovat tehneet valintojaan ja rakentaneet omannäköistä elämäänsä itsenäisesti, ilman puolisoa ja lapsia. Keskustelussa eteeni avautui ja piirtyi kuusi hyvin erinäköistä, eri vaiheista ja kiemuraisistakin poluista koostunutta elämäntarinaa. Myönteinen elämänasenne ja hurtti huumorikin kuulosti auttaneen monen arkea ja selviytymistä elämän karikoista.

Lapsuuskodistani minuun lienee tarttunut ”eteenpäin elävän mieli” -asenne ja luottamus, että asioilla on taipumus järjestyä, kun yrittää ja sinnittelee. Kiireisiin ja hektisiin työvuosiini sisältyi aikanaan monenlaisia haasteita, jatkuvia muutospaineita ja vaikeitakin asioita. Esimiehenä kysymysten kanssa olin aika ajoin totaalisesti yksin ja solmussa. Näissä tilanteissa selviytymistä helpotti positiivisuus ja luottamus, että kyllä asioihin ratkaisu löytyy, kunhan ei hätäile. Kokemukseni on, että myönteinen elämänasenne on ollut kaikissa elämänvaiheissani tärkeä voimavara. Se on auttanut jaksamaan ja antanut toivon näköaloja silloinkin, kun elämässäni on ollut murhetta ja huolta.

Ystävät ja läheiset ovat olleet ja ovat yhä elämäni tukipilareita. Olen viime päivinä saanut kokea useita tähtihetkiä. Tuttavaperheen äiti viestitti keskellä päivää: ”Oletko kotona? Pientä tuuletusta pää kaipaa.” ”Tervetuloa”, vastasin. Yhteinen kahvihetki keskusteluineen virkisti ja avasi kummankin tietä eteenpäin. Joitakin päiviä sitten vietin iltaa kahden ystäväpariskunnan kanssa. Keskustellessamme koin, että meillä on jotain yhteistä, minä yksineläjä, he lapsettomia perhekeskeisen yhteisön keskellä. Tällaiset kohtaamiset avartavat näkemään elämää hiukan laajemmin.  

Naisten yhteinen viikonloppuleiri oli minulle rikas kokemus. Vaikka jokaisella leiriläisellä oli omat elämänvaiheensa ja omat tarinansa, meitä kaikkia yhdisti sama omakohtainen usko ja luottamus Jumalan johdatukseen. Ei ole sattumaa, että minä asun yksin, juuri tällä paikkakunnalla ja että elämääni ovat kuuluneet juuri nämä vaiheet. 

Kiitollisena elämän lahjasta ja tästä leirikokemuksesta palasin kotiini. Elämään juuri minunnäköistä elämääni.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Raili Lampela

Olen 63-vuotias siikajokinen itsellinen naisihminen. Elämäntyöni olen tehnyt koulumaailmassa yläkoulu- ja lukioikäisten kanssa ensin äidinkielen lehtorina ja sittemmin rehtorina.

Tällä hetkellä elämääni rytmittävät ja kalenteriani täyttävät lukuisat yhteiskunnalliset luottamustoimet. Päätöksenteossa mukana oleminen on avannut toisenlaisen mielenkiintoisen maailman uusine asioineen ja verkostoineen. Matkustaminen, lukeminen, liikunta ja käsityöt kuuluvat harrastuksiini.

Olen vastannut myöntävästi pyyntöön aloittaa Päivämiehen blogistina. Vaikka olen kirjoittanut paljon erilaisia tekstejä, blogin kirjoittaminen on minulle uutta.

Lukijani, haluan blogissani kertoa omista kokemuksistani, ajatuksistani ja oivalluksistanikin. Voit antaa palautetta email-osoitteeseeni raili.lampela02@gmail.com.

Raili Lampela

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi