Tiistai 20.8.2019
"
Älä unohda laupeutta, älä uskollisuutta - kiedo ne kaulaasi, kirjoita sydämesi tauluun, niin saat rakkautta ja kiitosta sekä Jumalalta että ihmisiltä. Sananl. 3:3-4

​Minunnäköinen elämä

20.3.2015 06:37 | Raili Lampela
Olin leirillä. Nelisenkymmentä eri-ikäistä ja erilaisissa elämäntilanteissa elävää naista oli kokoontunut viikonlopuksi leirikeskukseen omannäköinen elämä -teeman ympärille keskustelemaan ja virkistäytymään. 

Mikä minua on auttanut kestämään paineita? Mikä on minun elämäntyylini? Mikä minulle on tärkeää? Siinä kysymyksiä, joihin yritin leiriohjaajien jakamassa pienryhmässä löytää omakohtaisia vastauksia. Viiden minuutin ajan peilasin mielessäni omaa elämääni ja piirsin mielikuvaa, miltä minunnäköinen elämä näyttää.

Pohdinnan jälkeen itse kukin ryhmän jäsen avasi elämänsä polkuja, valoja ja varjoja, joita matkan varrella oli kokenut. Usealla oli pysyvä rinnalla kulkija, oma aviopuoliso ja lapset. Sitten oli minun kanssani niitä, jotka ovat tehneet valintojaan ja rakentaneet omannäköistä elämäänsä itsenäisesti, ilman puolisoa ja lapsia. Keskustelussa eteeni avautui ja piirtyi kuusi hyvin erinäköistä, eri vaiheista ja kiemuraisistakin poluista koostunutta elämäntarinaa. Myönteinen elämänasenne ja hurtti huumorikin kuulosti auttaneen monen arkea ja selviytymistä elämän karikoista.

Lapsuuskodistani minuun lienee tarttunut ”eteenpäin elävän mieli” -asenne ja luottamus, että asioilla on taipumus järjestyä, kun yrittää ja sinnittelee. Kiireisiin ja hektisiin työvuosiini sisältyi aikanaan monenlaisia haasteita, jatkuvia muutospaineita ja vaikeitakin asioita. Esimiehenä kysymysten kanssa olin aika ajoin totaalisesti yksin ja solmussa. Näissä tilanteissa selviytymistä helpotti positiivisuus ja luottamus, että kyllä asioihin ratkaisu löytyy, kunhan ei hätäile. Kokemukseni on, että myönteinen elämänasenne on ollut kaikissa elämänvaiheissani tärkeä voimavara. Se on auttanut jaksamaan ja antanut toivon näköaloja silloinkin, kun elämässäni on ollut murhetta ja huolta.

Ystävät ja läheiset ovat olleet ja ovat yhä elämäni tukipilareita. Olen viime päivinä saanut kokea useita tähtihetkiä. Tuttavaperheen äiti viestitti keskellä päivää: ”Oletko kotona? Pientä tuuletusta pää kaipaa.” ”Tervetuloa”, vastasin. Yhteinen kahvihetki keskusteluineen virkisti ja avasi kummankin tietä eteenpäin. Joitakin päiviä sitten vietin iltaa kahden ystäväpariskunnan kanssa. Keskustellessamme koin, että meillä on jotain yhteistä, minä yksineläjä, he lapsettomia perhekeskeisen yhteisön keskellä. Tällaiset kohtaamiset avartavat näkemään elämää hiukan laajemmin.  

Naisten yhteinen viikonloppuleiri oli minulle rikas kokemus. Vaikka jokaisella leiriläisellä oli omat elämänvaiheensa ja omat tarinansa, meitä kaikkia yhdisti sama omakohtainen usko ja luottamus Jumalan johdatukseen. Ei ole sattumaa, että minä asun yksin, juuri tällä paikkakunnalla ja että elämääni ovat kuuluneet juuri nämä vaiheet. 

Kiitollisena elämän lahjasta ja tästä leirikokemuksesta palasin kotiini. Elämään juuri minunnäköistä elämääni.
 

Vanhemmat

Uudemmat

Raili Lampela

Olen 63-vuotias siikajokinen itsellinen naisihminen. Elämäntyöni olen tehnyt koulumaailmassa yläkoulu- ja lukioikäisten kanssa ensin äidinkielen lehtorina ja sittemmin rehtorina.

Tällä hetkellä elämääni rytmittävät ja kalenteriani täyttävät lukuisat yhteiskunnalliset luottamustoimet. Päätöksenteossa mukana oleminen on avannut toisenlaisen mielenkiintoisen maailman uusine asioineen ja verkostoineen. Matkustaminen, lukeminen, liikunta ja käsityöt kuuluvat harrastuksiini.

Olen vastannut myöntävästi pyyntöön aloittaa Päivämiehen blogistina. Vaikka olen kirjoittanut paljon erilaisia tekstejä, blogin kirjoittaminen on minulle uutta.

Lukijani, haluan blogissani kertoa omista kokemuksistani, ajatuksistani ja oivalluksistanikin. Voit antaa palautetta email-osoitteeseeni raili.lampela02@gmail.com.

Raili Lampela

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi