Perjantai 21.9.2018
"
Herra, neuvo minulle tiesi, että noudattaisin sinun totuuttasi. Ps. 86:11

Kummikohtaamisia

13.4.2015 08:35 | Raili Lampela
Ihastelin jokin aika sitten parikymppisen nuoren pojan aitoa iloa siitä, kun hän oli päässyt kummiksi. Kummin tehtävän hän oli mielestäni oivaltanut hyvin. Hän ei halunnut olla niin sanottu tavarakummi, vaan kertoi pyrkivänsä olemaan kummilapsensa elämässä myös aidosti läsnä ja kulkemaan hänen rinnallaan.

Tuo tilanne sai minut tutkailemaan omaa kummiuttani. Minulle on uskottu kummin tehtävä vuosien varrella lukuisia kertoja. Ensimmäiset kummilapseni kasvattavat jo omia lapsiaan, ja nuorin on tällä hetkellä reipas eskarilainen. Mietin, olenko minä näille rakkaille ”lapsilleni” ollut jotain muutakin kuin vain niin sanottu tavarakummi. Olenko tukenut perhettä kummilapseni kristillisessä kasvatuksessa? Olenko ohjannut, lujittanut ystävyyttämme, osoittanut rakkautta ja sopivassa määrin myös lempeää lujuutta kasvun eri vaiheissa? Minkälaisen jäljen olen jättänyt heidän elämäänsä? En ehkä näissä yllä kovin korkeisiin kouluarvosanoihin. Mutta koen, että kummilapset ja heidän perheensä ovat tuoneet minulle paljon iloa ja elämänsisältöä.

Jokin aika sitten olin kahden kummilapseni juhlahetkessä. Kummityttöni, nyt jo neljän lapsen touhukas äiti, kutsui minut lapsensa kastejuhlaan. Koti oli laitettu juhlakuntoon. Juhlan päätähti, pikku prinsessa, valkoisessa kastemekossaan odotti toimituksen alkua. Täytyi oikein ihmetellä ajankulua. Tuntui, että siitähän oli vain hetki, kun kummityttöni itsekin oli pieni vauva. Pikku hiljaa oli ikää tullut lisää ja uudet elämänvaiheet. Nyt oli oma perhe ja oma koti. Elämä näytti olevan mallillaan. Kummitätikin oli kiitollinen tästä ja siitä, että sain olla Lidia Louna Ottelian kastejuhlassa.

Sain myös vastikään olla mukana jo aikuisikään ehtineen kummipoikani hääjuhlassa. Kaunis ja herkkä oli näky, kun kirkon käytävää asteli kohti alttaria morsian pitkässä valkoisessa puvussaan vierellään sulhanen, kummipoikani. Tämä tilanne olisi näiden ihmisten kohdalla voinut olla iän puolesta jo parisenkymmentä vuotta sitten. He olivat eläneet kuitenkin nuoruuden ja aikuisuuden vuosia kumpikin omia polkujaan kulkien. Kotiväen ja ystävien ohjelmista piirtyi kuva, että elämä oli ollut silloinkin sisältörikasta, oli ollut työtä, harrastuksia ja ystäviä. Nyt näiden kahden ihmisen tiet olivat kohdanneet, oli tutustuttu, ihastuttu ja rakastuttu. Iloa ja onnea minäkin tunsin, kun kummipoikani rinnalle oli siunattu oma aviopuoliso.

”Mennäänkö me ostamaan kesällä se koulureppu?” kysyi eskaria käyvä kummityttöni taannoin hiihtoretkellä. Niinhän minä olin luvannut. Kesällä onkin sitten tiedossa meidän yhteinen kaupunkireissu. Sitä ja varmasti monta muutakin mukavaa kummikohtaamista odotellessa.

Vanhemmat

Uudemmat

Raili Lampela

Olen 63-vuotias siikajokinen itsellinen naisihminen. Elämäntyöni olen tehnyt koulumaailmassa yläkoulu- ja lukioikäisten kanssa ensin äidinkielen lehtorina ja sittemmin rehtorina.

Tällä hetkellä elämääni rytmittävät ja kalenteriani täyttävät lukuisat yhteiskunnalliset luottamustoimet. Päätöksenteossa mukana oleminen on avannut toisenlaisen mielenkiintoisen maailman uusine asioineen ja verkostoineen. Matkustaminen, lukeminen, liikunta ja käsityöt kuuluvat harrastuksiini.

Olen vastannut myöntävästi pyyntöön aloittaa Päivämiehen blogistina. Vaikka olen kirjoittanut paljon erilaisia tekstejä, blogin kirjoittaminen on minulle uutta.

Lukijani, haluan blogissani kertoa omista kokemuksistani, ajatuksistani ja oivalluksistanikin. Voit antaa palautetta email-osoitteeseeni raili.lampela02@gmail.com.

Raili Lampela

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi