Perjantai 24.5.2019
"
Maa, kohota Herralle riemuhuuto! Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Ylistäkää Herraa harpun sävelin, soittakaa ja laulakaa! Ps. 98:4-5

Kummikohtaamisia

13.4.2015 08:35 | Raili Lampela
Ihastelin jokin aika sitten parikymppisen nuoren pojan aitoa iloa siitä, kun hän oli päässyt kummiksi. Kummin tehtävän hän oli mielestäni oivaltanut hyvin. Hän ei halunnut olla niin sanottu tavarakummi, vaan kertoi pyrkivänsä olemaan kummilapsensa elämässä myös aidosti läsnä ja kulkemaan hänen rinnallaan.

Tuo tilanne sai minut tutkailemaan omaa kummiuttani. Minulle on uskottu kummin tehtävä vuosien varrella lukuisia kertoja. Ensimmäiset kummilapseni kasvattavat jo omia lapsiaan, ja nuorin on tällä hetkellä reipas eskarilainen. Mietin, olenko minä näille rakkaille ”lapsilleni” ollut jotain muutakin kuin vain niin sanottu tavarakummi. Olenko tukenut perhettä kummilapseni kristillisessä kasvatuksessa? Olenko ohjannut, lujittanut ystävyyttämme, osoittanut rakkautta ja sopivassa määrin myös lempeää lujuutta kasvun eri vaiheissa? Minkälaisen jäljen olen jättänyt heidän elämäänsä? En ehkä näissä yllä kovin korkeisiin kouluarvosanoihin. Mutta koen, että kummilapset ja heidän perheensä ovat tuoneet minulle paljon iloa ja elämänsisältöä.

Jokin aika sitten olin kahden kummilapseni juhlahetkessä. Kummityttöni, nyt jo neljän lapsen touhukas äiti, kutsui minut lapsensa kastejuhlaan. Koti oli laitettu juhlakuntoon. Juhlan päätähti, pikku prinsessa, valkoisessa kastemekossaan odotti toimituksen alkua. Täytyi oikein ihmetellä ajankulua. Tuntui, että siitähän oli vain hetki, kun kummityttöni itsekin oli pieni vauva. Pikku hiljaa oli ikää tullut lisää ja uudet elämänvaiheet. Nyt oli oma perhe ja oma koti. Elämä näytti olevan mallillaan. Kummitätikin oli kiitollinen tästä ja siitä, että sain olla Lidia Louna Ottelian kastejuhlassa.

Sain myös vastikään olla mukana jo aikuisikään ehtineen kummipoikani hääjuhlassa. Kaunis ja herkkä oli näky, kun kirkon käytävää asteli kohti alttaria morsian pitkässä valkoisessa puvussaan vierellään sulhanen, kummipoikani. Tämä tilanne olisi näiden ihmisten kohdalla voinut olla iän puolesta jo parisenkymmentä vuotta sitten. He olivat eläneet kuitenkin nuoruuden ja aikuisuuden vuosia kumpikin omia polkujaan kulkien. Kotiväen ja ystävien ohjelmista piirtyi kuva, että elämä oli ollut silloinkin sisältörikasta, oli ollut työtä, harrastuksia ja ystäviä. Nyt näiden kahden ihmisen tiet olivat kohdanneet, oli tutustuttu, ihastuttu ja rakastuttu. Iloa ja onnea minäkin tunsin, kun kummipoikani rinnalle oli siunattu oma aviopuoliso.

”Mennäänkö me ostamaan kesällä se koulureppu?” kysyi eskaria käyvä kummityttöni taannoin hiihtoretkellä. Niinhän minä olin luvannut. Kesällä onkin sitten tiedossa meidän yhteinen kaupunkireissu. Sitä ja varmasti monta muutakin mukavaa kummikohtaamista odotellessa.

Vanhemmat

Uudemmat

Raili Lampela

Olen 63-vuotias siikajokinen itsellinen naisihminen. Elämäntyöni olen tehnyt koulumaailmassa yläkoulu- ja lukioikäisten kanssa ensin äidinkielen lehtorina ja sittemmin rehtorina.

Tällä hetkellä elämääni rytmittävät ja kalenteriani täyttävät lukuisat yhteiskunnalliset luottamustoimet. Päätöksenteossa mukana oleminen on avannut toisenlaisen mielenkiintoisen maailman uusine asioineen ja verkostoineen. Matkustaminen, lukeminen, liikunta ja käsityöt kuuluvat harrastuksiini.

Olen vastannut myöntävästi pyyntöön aloittaa Päivämiehen blogistina. Vaikka olen kirjoittanut paljon erilaisia tekstejä, blogin kirjoittaminen on minulle uutta.

Lukijani, haluan blogissani kertoa omista kokemuksistani, ajatuksistani ja oivalluksistanikin. Voit antaa palautetta email-osoitteeseeni raili.lampela02@gmail.com.

Raili Lampela

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi