Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Pinnallinen arviointi haavoittaa, arvostava suhtautuminen tuo turvaa

30.9.2014 06:38 | Ranuan kristillinen kansanopisto
Olen ollut opistossa nyt yli kuukauden. Ajatellessani elämäntilannettani ennen opistoa olen todella kiitollinen, koen, että minut on johdatettu juuri oikeaan paikkaan.

Olen "erilainen" ihminen. Tuntuu hassulta ilmaista tämä päivänselvä asia, ja opistossa olen saanut nopeasti ymmärtää, ettei erilaisuus välttämättä olekaan ongelma. Toisin oli kotipaikkakunnallani, jossa erilaisuuttani oudoksuttiin. Harrastukseni, mielenkiinnon kohteeni ja ilmeisesti ulkonäkönikään eivät vastanneet ikätovereideni elämäntyyliä. Uskovaistenkin nuorten keskuudessa valtaa alaa ulkonäkökeskeisyys, ja tuon kulttuurin keskellä elin muutamia vuosia.

Itsestäni saamani palaute ja myös kommentit muista nostattivat hiljalleen pelkoa ja epäilyksiä, riitänkö minä ja onko vain ajan kysymys, että jään yksin. Iltakylissä käydessäni olin monesti epävarma, kuulunko joukkoon. Olin hiljaa enkä uskaltanut puhua juuri sanaakaan. Joskus uskalsin, painittuani ensin huonon itsetuntoni kanssa ja hetkellisesti voitettuani sen. Hyväksyntää saadakseni aloin valitettavasti itsekin toistaa samaa kulttuuria ja arvostella ihmisiä ulkonäön perusteella. Minusta tuli pinnallisella tasolla valikoiva. Samalla loin itselleni yhä suurempia paineita siitä, että minun täytyi mennä muiden nuorten trendien mukana.

Vähitellen olin ajautumassa huonoon suuntaan uskonelämänkin kannalta. Ajalliset asiat olivat mielessäni päällimmäisinä. En ollut iloinen samalla tavalla kuin ennen. Koin stressiä ja olin usein alakuloinen. Olin tietysti väsynyt töiden jälkeen mutta myös haluton lähtemään muiden seuraan, ja siksi jäin paljon kotiin omiin oloihini. Uskoon liittyvät epäilykset nostivat päätään, enkä uskaltanut keskustella niistä kenenkään kanssa. Viime kesän loppuvaiheilla tajusin, että minun oli pakko muuttaa elämäntilannettani. Päätin pyrkiä opistoon, ja onnekseni mahduin joukkoon.

Lähdin hakemaan opistosta vahvistusta uskolleni ja uusia ystäviä. Opistovuotemme teema ”Erilaisina yhdessä” puhuttelee minua voimakkaasti, sillä juuri erilaisuus on ollut minulle ja varmasti monelle muullekin kipeä asia. Huomaan kuitenkin välillä edelleen arvioivani ihmisiä ulkoisen olemuksen perusteella. Samalla koen usein olevani itse riittämätön, täälläkin. Jännittyneisyyteni ei välttämättä näy kasvoista, vaan se ilmenee hiljaisuutena.Olen saattanut tahtomattani harrastaa porukoitumista, sillä olen tutustunut muutamiin ihmisiin paremmin kuin toisiin ja vietän paljon aikaa heidän kanssaan. Tunnen olevani turvassa heidän seurassaan. Toivon muiden ymmärtävän, että uusiin ihmisiin tutustuminen on minulle edelleen vaikeaa. Tarvitsen aikaa, sillä ajatuksissani on vielä taistelu sitä kulttuuria vastaan, jonka ehdin omaksua. Taistelussani minua auttaa se, ettei täällä vallitse sama kulttuuri. Täällä ovat monet rohkeasti tuoneet oman erilaisuutensa esille. Täällä ei tarvitse ”näyttää hyvältä” tai pyrkiä olemaan muuta kuin on. Täällä me olemme – erilaisina yhdessä.

Postauksen lähetti Matti

Juliste: Matti, Martta ja Kasper

Vanhemmat

Uudemmat

Ranuan kristillinen kansanopisto

Ranuan kristillinen kansanopisto sijaitsee Ranuanjärven rannalla noin kahden kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Opistossa opiskelee vuosittain noin 120 opiskelijaa viidellä eri linjalla. Pääosa opiskelijoista on 16–20-vuotiaita. Lyhytkurssilaisia on noin 3000. Tervetuloa joukkoomme opiskelemaan ja virkistymään! Lisätietoa opistosta www.rakro.fi

Päivämies-verkkolehden opistoblogia kirjoittavat sekä opiskelijat että henkilökunta.

Ranuan kristillinen kansanopisto

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi