Torstai 20.6.2019
"
Kiitetty olet sinä, Herra, meidän isiemme Jumala, ylistetty ja korkealle korotettu ikuisesti. Dan. 3:52 (apokr.)

Pinnallinen arviointi haavoittaa, arvostava suhtautuminen tuo turvaa

30.9.2014 06:38 | Ranuan kristillinen kansanopisto
Olen ollut opistossa nyt yli kuukauden. Ajatellessani elämäntilannettani ennen opistoa olen todella kiitollinen, koen, että minut on johdatettu juuri oikeaan paikkaan.

Olen "erilainen" ihminen. Tuntuu hassulta ilmaista tämä päivänselvä asia, ja opistossa olen saanut nopeasti ymmärtää, ettei erilaisuus välttämättä olekaan ongelma. Toisin oli kotipaikkakunnallani, jossa erilaisuuttani oudoksuttiin. Harrastukseni, mielenkiinnon kohteeni ja ilmeisesti ulkonäkönikään eivät vastanneet ikätovereideni elämäntyyliä. Uskovaistenkin nuorten keskuudessa valtaa alaa ulkonäkökeskeisyys, ja tuon kulttuurin keskellä elin muutamia vuosia.

Itsestäni saamani palaute ja myös kommentit muista nostattivat hiljalleen pelkoa ja epäilyksiä, riitänkö minä ja onko vain ajan kysymys, että jään yksin. Iltakylissä käydessäni olin monesti epävarma, kuulunko joukkoon. Olin hiljaa enkä uskaltanut puhua juuri sanaakaan. Joskus uskalsin, painittuani ensin huonon itsetuntoni kanssa ja hetkellisesti voitettuani sen. Hyväksyntää saadakseni aloin valitettavasti itsekin toistaa samaa kulttuuria ja arvostella ihmisiä ulkonäön perusteella. Minusta tuli pinnallisella tasolla valikoiva. Samalla loin itselleni yhä suurempia paineita siitä, että minun täytyi mennä muiden nuorten trendien mukana.

Vähitellen olin ajautumassa huonoon suuntaan uskonelämänkin kannalta. Ajalliset asiat olivat mielessäni päällimmäisinä. En ollut iloinen samalla tavalla kuin ennen. Koin stressiä ja olin usein alakuloinen. Olin tietysti väsynyt töiden jälkeen mutta myös haluton lähtemään muiden seuraan, ja siksi jäin paljon kotiin omiin oloihini. Uskoon liittyvät epäilykset nostivat päätään, enkä uskaltanut keskustella niistä kenenkään kanssa. Viime kesän loppuvaiheilla tajusin, että minun oli pakko muuttaa elämäntilannettani. Päätin pyrkiä opistoon, ja onnekseni mahduin joukkoon.

Lähdin hakemaan opistosta vahvistusta uskolleni ja uusia ystäviä. Opistovuotemme teema ”Erilaisina yhdessä” puhuttelee minua voimakkaasti, sillä juuri erilaisuus on ollut minulle ja varmasti monelle muullekin kipeä asia. Huomaan kuitenkin välillä edelleen arvioivani ihmisiä ulkoisen olemuksen perusteella. Samalla koen usein olevani itse riittämätön, täälläkin. Jännittyneisyyteni ei välttämättä näy kasvoista, vaan se ilmenee hiljaisuutena.Olen saattanut tahtomattani harrastaa porukoitumista, sillä olen tutustunut muutamiin ihmisiin paremmin kuin toisiin ja vietän paljon aikaa heidän kanssaan. Tunnen olevani turvassa heidän seurassaan. Toivon muiden ymmärtävän, että uusiin ihmisiin tutustuminen on minulle edelleen vaikeaa. Tarvitsen aikaa, sillä ajatuksissani on vielä taistelu sitä kulttuuria vastaan, jonka ehdin omaksua. Taistelussani minua auttaa se, ettei täällä vallitse sama kulttuuri. Täällä ovat monet rohkeasti tuoneet oman erilaisuutensa esille. Täällä ei tarvitse ”näyttää hyvältä” tai pyrkiä olemaan muuta kuin on. Täällä me olemme – erilaisina yhdessä.

Postauksen lähetti Matti

Juliste: Matti, Martta ja Kasper

Vanhemmat

Uudemmat

Ranuan kristillinen kansanopisto

Ranuan kristillinen kansanopisto sijaitsee Ranuanjärven rannalla noin kahden kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Opistossa opiskelee vuosittain noin 120 opiskelijaa viidellä eri linjalla. Pääosa opiskelijoista on 16–20-vuotiaita. Lyhytkurssilaisia on noin 3000. Tervetuloa joukkoomme opiskelemaan ja virkistymään! Lisätietoa opistosta www.rakro.fi

Päivämies-verkkolehden opistoblogia kirjoittavat sekä opiskelijat että henkilökunta.

Ranuan kristillinen kansanopisto

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi