Torstai 20.9.2018
"
Tuonelan kohdusta minä huudan apua, ja sinä, Herra, kuulet ääneni. Joona 2:3

Pinnallinen arviointi haavoittaa, arvostava suhtautuminen tuo turvaa

30.9.2014 06:38 | Ranuan kristillinen kansanopisto
Olen ollut opistossa nyt yli kuukauden. Ajatellessani elämäntilannettani ennen opistoa olen todella kiitollinen, koen, että minut on johdatettu juuri oikeaan paikkaan.

Olen "erilainen" ihminen. Tuntuu hassulta ilmaista tämä päivänselvä asia, ja opistossa olen saanut nopeasti ymmärtää, ettei erilaisuus välttämättä olekaan ongelma. Toisin oli kotipaikkakunnallani, jossa erilaisuuttani oudoksuttiin. Harrastukseni, mielenkiinnon kohteeni ja ilmeisesti ulkonäkönikään eivät vastanneet ikätovereideni elämäntyyliä. Uskovaistenkin nuorten keskuudessa valtaa alaa ulkonäkökeskeisyys, ja tuon kulttuurin keskellä elin muutamia vuosia.

Itsestäni saamani palaute ja myös kommentit muista nostattivat hiljalleen pelkoa ja epäilyksiä, riitänkö minä ja onko vain ajan kysymys, että jään yksin. Iltakylissä käydessäni olin monesti epävarma, kuulunko joukkoon. Olin hiljaa enkä uskaltanut puhua juuri sanaakaan. Joskus uskalsin, painittuani ensin huonon itsetuntoni kanssa ja hetkellisesti voitettuani sen. Hyväksyntää saadakseni aloin valitettavasti itsekin toistaa samaa kulttuuria ja arvostella ihmisiä ulkonäön perusteella. Minusta tuli pinnallisella tasolla valikoiva. Samalla loin itselleni yhä suurempia paineita siitä, että minun täytyi mennä muiden nuorten trendien mukana.

Vähitellen olin ajautumassa huonoon suuntaan uskonelämänkin kannalta. Ajalliset asiat olivat mielessäni päällimmäisinä. En ollut iloinen samalla tavalla kuin ennen. Koin stressiä ja olin usein alakuloinen. Olin tietysti väsynyt töiden jälkeen mutta myös haluton lähtemään muiden seuraan, ja siksi jäin paljon kotiin omiin oloihini. Uskoon liittyvät epäilykset nostivat päätään, enkä uskaltanut keskustella niistä kenenkään kanssa. Viime kesän loppuvaiheilla tajusin, että minun oli pakko muuttaa elämäntilannettani. Päätin pyrkiä opistoon, ja onnekseni mahduin joukkoon.

Lähdin hakemaan opistosta vahvistusta uskolleni ja uusia ystäviä. Opistovuotemme teema ”Erilaisina yhdessä” puhuttelee minua voimakkaasti, sillä juuri erilaisuus on ollut minulle ja varmasti monelle muullekin kipeä asia. Huomaan kuitenkin välillä edelleen arvioivani ihmisiä ulkoisen olemuksen perusteella. Samalla koen usein olevani itse riittämätön, täälläkin. Jännittyneisyyteni ei välttämättä näy kasvoista, vaan se ilmenee hiljaisuutena.Olen saattanut tahtomattani harrastaa porukoitumista, sillä olen tutustunut muutamiin ihmisiin paremmin kuin toisiin ja vietän paljon aikaa heidän kanssaan. Tunnen olevani turvassa heidän seurassaan. Toivon muiden ymmärtävän, että uusiin ihmisiin tutustuminen on minulle edelleen vaikeaa. Tarvitsen aikaa, sillä ajatuksissani on vielä taistelu sitä kulttuuria vastaan, jonka ehdin omaksua. Taistelussani minua auttaa se, ettei täällä vallitse sama kulttuuri. Täällä ovat monet rohkeasti tuoneet oman erilaisuutensa esille. Täällä ei tarvitse ”näyttää hyvältä” tai pyrkiä olemaan muuta kuin on. Täällä me olemme – erilaisina yhdessä.

Postauksen lähetti Matti

Juliste: Matti, Martta ja Kasper

Vanhemmat

Uudemmat

Ranuan kristillinen kansanopisto

Ranuan kristillinen kansanopisto sijaitsee Ranuanjärven rannalla noin kahden kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Opistossa opiskelee vuosittain noin 120 opiskelijaa viidellä eri linjalla. Pääosa opiskelijoista on 16–20-vuotiaita. Lyhytkurssilaisia on noin 3000. Tervetuloa joukkoomme opiskelemaan ja virkistymään! Lisätietoa opistosta www.rakro.fi

Päivämies-verkkolehden opistoblogia kirjoittavat sekä opiskelijat että henkilökunta.

Ranuan kristillinen kansanopisto

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi