Torstai 21.2.2019
"
Kuinka suuri onkaan sinun hyvyytesi! Se on ehtymätön aarre niille, jotka sinua pelkäävät. Kaikkien nähden sinä annat apusi niille, jotka turvautuvat sinuun. Ps. 31:20

Pinnallinen arviointi haavoittaa, arvostava suhtautuminen tuo turvaa

30.9.2014 06:38 | Ranuan kristillinen kansanopisto
Olen ollut opistossa nyt yli kuukauden. Ajatellessani elämäntilannettani ennen opistoa olen todella kiitollinen, koen, että minut on johdatettu juuri oikeaan paikkaan.

Olen "erilainen" ihminen. Tuntuu hassulta ilmaista tämä päivänselvä asia, ja opistossa olen saanut nopeasti ymmärtää, ettei erilaisuus välttämättä olekaan ongelma. Toisin oli kotipaikkakunnallani, jossa erilaisuuttani oudoksuttiin. Harrastukseni, mielenkiinnon kohteeni ja ilmeisesti ulkonäkönikään eivät vastanneet ikätovereideni elämäntyyliä. Uskovaistenkin nuorten keskuudessa valtaa alaa ulkonäkökeskeisyys, ja tuon kulttuurin keskellä elin muutamia vuosia.

Itsestäni saamani palaute ja myös kommentit muista nostattivat hiljalleen pelkoa ja epäilyksiä, riitänkö minä ja onko vain ajan kysymys, että jään yksin. Iltakylissä käydessäni olin monesti epävarma, kuulunko joukkoon. Olin hiljaa enkä uskaltanut puhua juuri sanaakaan. Joskus uskalsin, painittuani ensin huonon itsetuntoni kanssa ja hetkellisesti voitettuani sen. Hyväksyntää saadakseni aloin valitettavasti itsekin toistaa samaa kulttuuria ja arvostella ihmisiä ulkonäön perusteella. Minusta tuli pinnallisella tasolla valikoiva. Samalla loin itselleni yhä suurempia paineita siitä, että minun täytyi mennä muiden nuorten trendien mukana.

Vähitellen olin ajautumassa huonoon suuntaan uskonelämänkin kannalta. Ajalliset asiat olivat mielessäni päällimmäisinä. En ollut iloinen samalla tavalla kuin ennen. Koin stressiä ja olin usein alakuloinen. Olin tietysti väsynyt töiden jälkeen mutta myös haluton lähtemään muiden seuraan, ja siksi jäin paljon kotiin omiin oloihini. Uskoon liittyvät epäilykset nostivat päätään, enkä uskaltanut keskustella niistä kenenkään kanssa. Viime kesän loppuvaiheilla tajusin, että minun oli pakko muuttaa elämäntilannettani. Päätin pyrkiä opistoon, ja onnekseni mahduin joukkoon.

Lähdin hakemaan opistosta vahvistusta uskolleni ja uusia ystäviä. Opistovuotemme teema ”Erilaisina yhdessä” puhuttelee minua voimakkaasti, sillä juuri erilaisuus on ollut minulle ja varmasti monelle muullekin kipeä asia. Huomaan kuitenkin välillä edelleen arvioivani ihmisiä ulkoisen olemuksen perusteella. Samalla koen usein olevani itse riittämätön, täälläkin. Jännittyneisyyteni ei välttämättä näy kasvoista, vaan se ilmenee hiljaisuutena.Olen saattanut tahtomattani harrastaa porukoitumista, sillä olen tutustunut muutamiin ihmisiin paremmin kuin toisiin ja vietän paljon aikaa heidän kanssaan. Tunnen olevani turvassa heidän seurassaan. Toivon muiden ymmärtävän, että uusiin ihmisiin tutustuminen on minulle edelleen vaikeaa. Tarvitsen aikaa, sillä ajatuksissani on vielä taistelu sitä kulttuuria vastaan, jonka ehdin omaksua. Taistelussani minua auttaa se, ettei täällä vallitse sama kulttuuri. Täällä ovat monet rohkeasti tuoneet oman erilaisuutensa esille. Täällä ei tarvitse ”näyttää hyvältä” tai pyrkiä olemaan muuta kuin on. Täällä me olemme – erilaisina yhdessä.

Postauksen lähetti Matti

Juliste: Matti, Martta ja Kasper

Vanhemmat

Uudemmat

Ranuan kristillinen kansanopisto

Ranuan kristillinen kansanopisto sijaitsee Ranuanjärven rannalla noin kahden kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Opistossa opiskelee vuosittain noin 120 opiskelijaa viidellä eri linjalla. Pääosa opiskelijoista on 16–20-vuotiaita. Lyhytkurssilaisia on noin 3000. Tervetuloa joukkoomme opiskelemaan ja virkistymään! Lisätietoa opistosta www.rakro.fi

Päivämies-verkkolehden opistoblogia kirjoittavat sekä opiskelijat että henkilökunta.

Ranuan kristillinen kansanopisto

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi