Maanantai 14.10.2019
"
Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani. Ps. 119:105

​Tunnetko sateisen tien?

2.11.2014 06:33 | Ranuan kristillinen kansanopisto
Muutama vuosi takaperin en olisi voinut uskoa, että abivuotenani, syksyn ylioppilaskirjoitusrumban sijaan, löytäisin itseni opiston käytävältä leikkimästä elefanttimarssia. Kunnianhimoinen, koulunumeroiden valossa hyvin menestyvä yläkoululainen ajatteli: "Opistovuosi on ihan huikee jollekin toiselle, mutta minun juttu se ei ole." Lukion tavoitteellisuus ja tiukka opiskelutahti kuulostivat sopivammilta. Suhtauduin hieman huvittuneesti hehkuttamiseen ja ylistyssanoihin, joilla opistoa kuvailtiin. Ja suhtaudun edelleen.
 
"Viisikymmentäneljä pientä elefanttia marssi näin, aurinkoista tietä eteenpäin..."
 
Kuitenkin. Minun täytyy myöntää, että nyt syyslomaa viettävänä opistolaisena minua hymyilyttää, kun ajattelen opistoystäviä tai opettajia. Toisinaan tekisi melkein mieli käyttää samaisia ylistyssanoja, muutenkin kuin huumorilla. Olen onnellinen, kun herään opistolla sunnuntaiaamuna silmät sikkurassa, kävelen valoisaan keittiöön ja kuulen Vivaldin Talven soivan kämppikseni radiosta. Olen onnellinen, että minulla on paikka, johon tunnen kuuluvani. Paikka, jossa voin kasvaa ihmisenä, omana itsenäni. Olen onnellinen sateen kostuttamasta aurinkoisesta tiestä.
 
Päivä, jolloin ei ole aurinkoa, ei ole päivä. Aiemmin minun elämässäni oli aika, jolloin aurinko tuntui olevan kadoksissa. Se aika riisui minulta kunnianhimoisia kuvitelmia, pakotti minua katsomaan elämääni toisin. Yhtäkkiä minun elämäni ei ollutkaan lukiokurssien ahmimista, huolellista, pitkäjänteistä kirjoituksiin valmistautumista ja täydellisyyden tavoittelua. Se oli hetkistä selviytymistä: "Näytä, Jeesus, tie ja suunta, polku jolle uskallan."
 
Oli minun aikani marssia sateisella tiellä. Muistan marraskuisen illan, jolloin itkun partaalla väitin kavereilleni, että koettelemukset eivät varmasti kasvata. Tekevät vain kyyniseksi. Toiset ajattelivat toisin. Kaikki eivät tienneet sateisesta tiestäni, tuona iltana, jolloin olimme hautautuneet suureen punaiseen kulmasohvaan.
 
Tänään. Näppäimistön naputus sekoittuu tietokoneen hurinaan. Ajattelen, että koettelemukset kasvattavat, kun vain antaa niille mahdollisuuden ja jaksaa ymmärtää ne osana elämää. Ne kasvattavat, kun hymy ja kyyneleet sekoittuvat.
 
On hienoa, jos osaa asettaa itselleen tavoitteita ja sinnikkäästi pyrkiä niihin. Mutta olisikohan elämässä sittenkin jotakin muutakin tärkeää kuin koulunumerot, hyväpalkkainen ammatti ja menestyminen? Olisiko syytä katsoa peiliin, hymyillä itselleen ja todeta olevansa riittävä? Olisiko hyvä heijastaa samaa armollisuutta myös muita ihmisiä kohtaan?
 
On vaivalloista käsittää, miksi toisinaan on kuljettava sateista tietä. Miksi joudumme kulkemaan rämeikössä tai umpihangessa? On mahdotonta ymmärtää, miksi suunnitelmat murskaantuvat välillä hiekanjyvän kokoisiksi murusiksi. On vaikeaa vain luottaa, antaa Jumalan johdattaa.
 
Vaikka päiviä on monenlaisia, uskon, että tie vie eteenpäin. Sateinenkin tie. Opisto on pätkä minun tietäni. Ei ehkä tasainen pätkä, mutta arvokas.
 
Essi
 

Vanhemmat

Uudemmat

Ranuan kristillinen kansanopisto

Ranuan kristillinen kansanopisto sijaitsee Ranuanjärven rannalla noin kahden kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Opistossa opiskelee vuosittain noin 120 opiskelijaa viidellä eri linjalla. Pääosa opiskelijoista on 16–20-vuotiaita. Lyhytkurssilaisia on noin 3000. Tervetuloa joukkoomme opiskelemaan ja virkistymään! Lisätietoa opistosta www.rakro.fi

Päivämies-verkkolehden opistoblogia kirjoittavat sekä opiskelijat että henkilökunta.

Ranuan kristillinen kansanopisto

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi