Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

​Läsnä kaukana, poissa läheltä

30.11.2014 06:51 | Ranuan kristillinen kansanopisto
Istuin patjalla hämärässä huoneessa. Toisessa päässä huonetta näkyi kännykän ja tietokoneen näyttöjen kylmä valo. Oli hiljaista.
 
Mietin, että tähänkö tämä oli johtanut. Päätin, etten minä ainakaan ole tähän osallinen. Hain oman kännykkäni ja poistin jokaisen sosiaalisen median profiilini, mitä minulta löytyi.
 
Jostain kuului: ”Haha, kaikki on vaan kännykällä.” Ei se hauskaa ollut, ei sitä, mitä olin yökyläilyltä odottanut, mutta sanoin sen vasta seuraavana aamuna. Siitä alkoi monen viikon someton elämä ja selittelyt uusille tuttavuuksille: ”Ei, ei mulla oo Instagramia, eikä edes Facebookia.”
 
Jäin jutuista ulkopuolelle: kavereitten kanssa iltaa viettämässä, lähes jokainen  kännykkä kädessä, minä toimettomana. Välillä joku kysyi, voitaisiinko tehdä jotain. Juuri kukaan ei edes yrittänyt keksiä muuta ajankulua. Eikä kukaan myöskään innostunut yhdestäkään ideasta, joka vaatii sohvalta nousemista.
 
Olin lastenvahtina leikkipuistossa. Isä tuli tyttönsä kanssa leikkimään. Keinutin yhtä hoidokeistani, kun pikkutyttö vieressäni pyysi isäänsä auttamaan. Kännykkää näpräävä isä ei tullut; nostin lapsen keinuun, mutta hän ei osannut ottaa vauhtia. Lapsi pyysi isäänsä uudestaan, mutta tämä vain vilkaisi äkkiä: ”Osaat sää itekki.” Hyvin nolona isä viimein nousi penkiltään ja tuli keinuttamaan lastaan, kun huomasi minun tekevän sitä. Kännykkä ei silti poistunut kädestä.
 
Eniten kuitenkin pysäytti oma perhe. Perjantai-iltana istuin väsyneenä sohvalla, juuri opistolta palanneena. Joku kysyi nojatuolista: ”No miten siellä opistossa menee, vieläkö siellä on yhtä mukavaa?” Kerroin kuulumisiani aikani ja nostaessani katseeni huomasin, että toisen katse oli kännykässä. ”Ethän sää ees kuuntele!” ”Koko ajan.”
 
Ei. Ei toista kuunnella kännykkä kädessä. Eikä yhteistä aikaa vietetä niin, että ollaan koko perhe sohvalla ja jokaisella on kännykkä kädessään. Seuroissakin vähän väliä joku kuulijoista vilkaisee kännykkäänsä, onkohan uusia viestejä tullut. Se ei ole vain nuorten ongelma, siihen syyllistyvät monen ikäiset.
 
Puhelimessa on paljon hyviä asioita ja paljon huonoja. En pärjää ilman sitä, koska sillä pidän yhteyttä kauempana asuviin ystäviin ja perheeseeni. Sillä voi välittää kuvia elämästään, matkoista, lapsista, mistä tahansa. Sillä saa tietoa vaikkapa säästä ja aikatauluista. Kuitenkin se vie aivan liikaa aikaa.
 
Kesän reilun kuukauden sometauon jälkeen palasin sinne, kun ajattelin, etten enää ole niin riippuvainen kuin monet ystäväni. Ensimmäisinä viikkoina puhelin pysyikin taskussa suuren osan ajasta, mutta pikkuhiljaa se taas alkoi. Kännykkä ilmestyi käteeni heti, kun oli vähänkin tekemisen puute.
 
Opiston alussa sammutin kännykän kokonaan kahdeksi vuorokaudeksi. Opistossa pärjäsi helposti ilmankin, kunhan vain muistutti kämppistä, että herättää minut aamuisin. Tuntui kuitenkin koko ajan, että jokin tärkeä viesti jäi näkemättä. Todellisuudessa kaikki tärkeimmät asiat saa tänne perille myös muilla keinoin kuin kännykän kautta. Muiden kanssa olemiseen oli paljon helpompi keskittyä. Toisella saattoi kännykkä käydä vähän väliä esillä, ja silloin se pisti silmään, kun ei itse sitä tehnyt.
 
Opistossa pidin aiheesta aamuhartauden ja aina tilaisuuden tullessa olen käyttänyt siitä puheenvuoroja. Olen halunnut sanoa: laittakaa kännykkä taskuun, tutustukaa ihmisiin, jutelkaa heidän kanssaan ja olkaa läsnä. Se on paljon enemmän kuin se, että istutte vieressä kännykkä kädessä. Saatatte huomata, että tuon ystävän tai sisaruksen kuulumisia ette ole kunnolla kuunnelleet pitkään aikaan. Irrottautukaa kaikesta turhanpäiväisestä sosiaalisesta mediasta ja olkaa sosiaalisia oikeassa elämässä.
 
Olivia

Vanhemmat

Uudemmat

Ranuan kristillinen kansanopisto

Ranuan kristillinen kansanopisto sijaitsee Ranuanjärven rannalla noin kahden kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Opistossa opiskelee vuosittain noin 120 opiskelijaa viidellä eri linjalla. Pääosa opiskelijoista on 16–20-vuotiaita. Lyhytkurssilaisia on noin 3000. Tervetuloa joukkoomme opiskelemaan ja virkistymään! Lisätietoa opistosta www.rakro.fi

Päivämies-verkkolehden opistoblogia kirjoittavat sekä opiskelijat että henkilökunta.

Ranuan kristillinen kansanopisto

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi