Sunnuntai 20.10.2019
"
"Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Matt. 22:37-39

​Pitkä elämänkaari sai piirtyä loppuun

4.2.2015 06:54 | Ranuan kristillinen kansanopisto
Vietimme opistolla juuri Elämänkaari­-aiheista teemaviikkoa. Viimeisen päivän aiheena oli vanhuus, ja moni kertoi puheenvuorossaan omista isovanhemmistaan. Illalla oli keskustelu elämänkaaren päätepisteestä, kuolemasta. 

Itseänikin tämä aihe kosketti. En ollut koskaan kokenut läheisen menettämistä ennen vuodenvaihdetta 2014. Tilanne ei ollut ihan tavallinen, sillä menetin parin viikon sisällä molemmat elossa olleet isovanhempani, mummoni ja pappani. 

Muistan tarkasti vuodenvaihteen tapahtumat. Olin ollut viettämässä uutta vuotta kaverillani. Kotiin tultuani kuulin, että vanhempani olivat lähteneet Ouluun mummon tilan heikentymisen takia. Illan kuluessa tuli viesti, että mummo oli päässyt ajasta iäisyyteen. Muistan kun istuin keittiössä ja siskoni istui vähän matkan päässä minusta. Vaikka olin tiennyt, että mummon tila oli heikko, kuolema tuli silti yllätyksenä. Emme puhuneet kumpikaan mitään. Keittiössä oli hiljaista lukuunottamatta surun aiheuttamaa itkua.

Hieman myöhemmin tuli tieto, että papan tila oli alkanut myös heiketä. En muista tarkasti noita päiviä, koska mummon kuolema oli vielä niin tuoreena mielessä. Papan kuolema oli ehkä vielä vaikeampi sisäistää, kun kumpikin kuolema tuli niin lyhyen ajan sisällä. Isovanhempieni kuoltua suurimpia tunteitani oli ehkä katumus siitä, etten viettänyt loppuaikoina niin paljon aikaa mummon ja papan kanssa. Koin, etten ehtinyt osoittaa, kuinka paljon todella välitin heistä. Kaipauksen tunnetta en ole kokenut niin vahvasti, vaikka arjessa tulee joskus yhtäkkiä tilanteita, joissa ajattelen heitä, enkä itkultakaan aina välty. Esimerkiksi hautajaisissa laulettu ”Taivaassa minulla on sinut” nostattaa muistoja aina kun sitä lauletaan.

Hautajaisten jälkeistä muistotilaisuutta vietimme kyläkoululla, jossa mummo ja pappa olivat tehneet elämäntyönsä. Oli ihana kuunnella, kun monet puhuivat heistä niin kauniisti ja lämpimästi. Puheissa kuvattiin, kuinka usko oli isovanhemmilleni tärkeä ja kuinka he tahtoivat vaalia sitä. Seuroihin he lähtivät aina kun oli mahdollista. Heidän suurin toiveensa oli, että epäuskoiset sukulaiset saisivat parannuksen armon. Serkkuni piti puheen ja muisteli, kuinka mummo oli puhunut hänelle elävästä uskosta. Uskon sanoma oli koskettanut häntä. 

Mummon ja papan osa on nyt hyvä. Elämänsä loppupuolella he kärsivät monista vaivoista, ja varsinkin mummo toivoi jo pääsyä taivaan kotiin. Pitkä elämänkaari sai piirtyä loppuun.

Suvi

Vanhemmat

Uudemmat

Ranuan kristillinen kansanopisto

Ranuan kristillinen kansanopisto sijaitsee Ranuanjärven rannalla noin kahden kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Opistossa opiskelee vuosittain noin 120 opiskelijaa viidellä eri linjalla. Pääosa opiskelijoista on 16–20-vuotiaita. Lyhytkurssilaisia on noin 3000. Tervetuloa joukkoomme opiskelemaan ja virkistymään! Lisätietoa opistosta www.rakro.fi

Päivämies-verkkolehden opistoblogia kirjoittavat sekä opiskelijat että henkilökunta.

Ranuan kristillinen kansanopisto

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi