Maanantai 24.6.2019
"
Jumala lunastaa minut, hän tempaa minut tuonelan otteesta. Ps. 49:16

​Pitkä elämänkaari sai piirtyä loppuun

4.2.2015 06:54 | Ranuan kristillinen kansanopisto
Vietimme opistolla juuri Elämänkaari­-aiheista teemaviikkoa. Viimeisen päivän aiheena oli vanhuus, ja moni kertoi puheenvuorossaan omista isovanhemmistaan. Illalla oli keskustelu elämänkaaren päätepisteestä, kuolemasta. 

Itseänikin tämä aihe kosketti. En ollut koskaan kokenut läheisen menettämistä ennen vuodenvaihdetta 2014. Tilanne ei ollut ihan tavallinen, sillä menetin parin viikon sisällä molemmat elossa olleet isovanhempani, mummoni ja pappani. 

Muistan tarkasti vuodenvaihteen tapahtumat. Olin ollut viettämässä uutta vuotta kaverillani. Kotiin tultuani kuulin, että vanhempani olivat lähteneet Ouluun mummon tilan heikentymisen takia. Illan kuluessa tuli viesti, että mummo oli päässyt ajasta iäisyyteen. Muistan kun istuin keittiössä ja siskoni istui vähän matkan päässä minusta. Vaikka olin tiennyt, että mummon tila oli heikko, kuolema tuli silti yllätyksenä. Emme puhuneet kumpikaan mitään. Keittiössä oli hiljaista lukuunottamatta surun aiheuttamaa itkua.

Hieman myöhemmin tuli tieto, että papan tila oli alkanut myös heiketä. En muista tarkasti noita päiviä, koska mummon kuolema oli vielä niin tuoreena mielessä. Papan kuolema oli ehkä vielä vaikeampi sisäistää, kun kumpikin kuolema tuli niin lyhyen ajan sisällä. Isovanhempieni kuoltua suurimpia tunteitani oli ehkä katumus siitä, etten viettänyt loppuaikoina niin paljon aikaa mummon ja papan kanssa. Koin, etten ehtinyt osoittaa, kuinka paljon todella välitin heistä. Kaipauksen tunnetta en ole kokenut niin vahvasti, vaikka arjessa tulee joskus yhtäkkiä tilanteita, joissa ajattelen heitä, enkä itkultakaan aina välty. Esimerkiksi hautajaisissa laulettu ”Taivaassa minulla on sinut” nostattaa muistoja aina kun sitä lauletaan.

Hautajaisten jälkeistä muistotilaisuutta vietimme kyläkoululla, jossa mummo ja pappa olivat tehneet elämäntyönsä. Oli ihana kuunnella, kun monet puhuivat heistä niin kauniisti ja lämpimästi. Puheissa kuvattiin, kuinka usko oli isovanhemmilleni tärkeä ja kuinka he tahtoivat vaalia sitä. Seuroihin he lähtivät aina kun oli mahdollista. Heidän suurin toiveensa oli, että epäuskoiset sukulaiset saisivat parannuksen armon. Serkkuni piti puheen ja muisteli, kuinka mummo oli puhunut hänelle elävästä uskosta. Uskon sanoma oli koskettanut häntä. 

Mummon ja papan osa on nyt hyvä. Elämänsä loppupuolella he kärsivät monista vaivoista, ja varsinkin mummo toivoi jo pääsyä taivaan kotiin. Pitkä elämänkaari sai piirtyä loppuun.

Suvi

Vanhemmat

Uudemmat

Ranuan kristillinen kansanopisto

Ranuan kristillinen kansanopisto sijaitsee Ranuanjärven rannalla noin kahden kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Opistossa opiskelee vuosittain noin 120 opiskelijaa viidellä eri linjalla. Pääosa opiskelijoista on 16–20-vuotiaita. Lyhytkurssilaisia on noin 3000. Tervetuloa joukkoomme opiskelemaan ja virkistymään! Lisätietoa opistosta www.rakro.fi

Päivämies-verkkolehden opistoblogia kirjoittavat sekä opiskelijat että henkilökunta.

Ranuan kristillinen kansanopisto

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi