Keskiviikko 19.9.2018
"
Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto. Fil. 1:21

​Pitkä elämänkaari sai piirtyä loppuun

4.2.2015 06:54 | Ranuan kristillinen kansanopisto
Vietimme opistolla juuri Elämänkaari­-aiheista teemaviikkoa. Viimeisen päivän aiheena oli vanhuus, ja moni kertoi puheenvuorossaan omista isovanhemmistaan. Illalla oli keskustelu elämänkaaren päätepisteestä, kuolemasta. 

Itseänikin tämä aihe kosketti. En ollut koskaan kokenut läheisen menettämistä ennen vuodenvaihdetta 2014. Tilanne ei ollut ihan tavallinen, sillä menetin parin viikon sisällä molemmat elossa olleet isovanhempani, mummoni ja pappani. 

Muistan tarkasti vuodenvaihteen tapahtumat. Olin ollut viettämässä uutta vuotta kaverillani. Kotiin tultuani kuulin, että vanhempani olivat lähteneet Ouluun mummon tilan heikentymisen takia. Illan kuluessa tuli viesti, että mummo oli päässyt ajasta iäisyyteen. Muistan kun istuin keittiössä ja siskoni istui vähän matkan päässä minusta. Vaikka olin tiennyt, että mummon tila oli heikko, kuolema tuli silti yllätyksenä. Emme puhuneet kumpikaan mitään. Keittiössä oli hiljaista lukuunottamatta surun aiheuttamaa itkua.

Hieman myöhemmin tuli tieto, että papan tila oli alkanut myös heiketä. En muista tarkasti noita päiviä, koska mummon kuolema oli vielä niin tuoreena mielessä. Papan kuolema oli ehkä vielä vaikeampi sisäistää, kun kumpikin kuolema tuli niin lyhyen ajan sisällä. Isovanhempieni kuoltua suurimpia tunteitani oli ehkä katumus siitä, etten viettänyt loppuaikoina niin paljon aikaa mummon ja papan kanssa. Koin, etten ehtinyt osoittaa, kuinka paljon todella välitin heistä. Kaipauksen tunnetta en ole kokenut niin vahvasti, vaikka arjessa tulee joskus yhtäkkiä tilanteita, joissa ajattelen heitä, enkä itkultakaan aina välty. Esimerkiksi hautajaisissa laulettu ”Taivaassa minulla on sinut” nostattaa muistoja aina kun sitä lauletaan.

Hautajaisten jälkeistä muistotilaisuutta vietimme kyläkoululla, jossa mummo ja pappa olivat tehneet elämäntyönsä. Oli ihana kuunnella, kun monet puhuivat heistä niin kauniisti ja lämpimästi. Puheissa kuvattiin, kuinka usko oli isovanhemmilleni tärkeä ja kuinka he tahtoivat vaalia sitä. Seuroihin he lähtivät aina kun oli mahdollista. Heidän suurin toiveensa oli, että epäuskoiset sukulaiset saisivat parannuksen armon. Serkkuni piti puheen ja muisteli, kuinka mummo oli puhunut hänelle elävästä uskosta. Uskon sanoma oli koskettanut häntä. 

Mummon ja papan osa on nyt hyvä. Elämänsä loppupuolella he kärsivät monista vaivoista, ja varsinkin mummo toivoi jo pääsyä taivaan kotiin. Pitkä elämänkaari sai piirtyä loppuun.

Suvi

Vanhemmat

Uudemmat

Ranuan kristillinen kansanopisto

Ranuan kristillinen kansanopisto sijaitsee Ranuanjärven rannalla noin kahden kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Opistossa opiskelee vuosittain noin 120 opiskelijaa viidellä eri linjalla. Pääosa opiskelijoista on 16–20-vuotiaita. Lyhytkurssilaisia on noin 3000. Tervetuloa joukkoomme opiskelemaan ja virkistymään! Lisätietoa opistosta www.rakro.fi

Päivämies-verkkolehden opistoblogia kirjoittavat sekä opiskelijat että henkilökunta.

Ranuan kristillinen kansanopisto


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi