Perjantai 22.2.2019
"
Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Ps. 18:2

​Pitkä elämänkaari sai piirtyä loppuun

4.2.2015 06:54 | Ranuan kristillinen kansanopisto
Vietimme opistolla juuri Elämänkaari­-aiheista teemaviikkoa. Viimeisen päivän aiheena oli vanhuus, ja moni kertoi puheenvuorossaan omista isovanhemmistaan. Illalla oli keskustelu elämänkaaren päätepisteestä, kuolemasta. 

Itseänikin tämä aihe kosketti. En ollut koskaan kokenut läheisen menettämistä ennen vuodenvaihdetta 2014. Tilanne ei ollut ihan tavallinen, sillä menetin parin viikon sisällä molemmat elossa olleet isovanhempani, mummoni ja pappani. 

Muistan tarkasti vuodenvaihteen tapahtumat. Olin ollut viettämässä uutta vuotta kaverillani. Kotiin tultuani kuulin, että vanhempani olivat lähteneet Ouluun mummon tilan heikentymisen takia. Illan kuluessa tuli viesti, että mummo oli päässyt ajasta iäisyyteen. Muistan kun istuin keittiössä ja siskoni istui vähän matkan päässä minusta. Vaikka olin tiennyt, että mummon tila oli heikko, kuolema tuli silti yllätyksenä. Emme puhuneet kumpikaan mitään. Keittiössä oli hiljaista lukuunottamatta surun aiheuttamaa itkua.

Hieman myöhemmin tuli tieto, että papan tila oli alkanut myös heiketä. En muista tarkasti noita päiviä, koska mummon kuolema oli vielä niin tuoreena mielessä. Papan kuolema oli ehkä vielä vaikeampi sisäistää, kun kumpikin kuolema tuli niin lyhyen ajan sisällä. Isovanhempieni kuoltua suurimpia tunteitani oli ehkä katumus siitä, etten viettänyt loppuaikoina niin paljon aikaa mummon ja papan kanssa. Koin, etten ehtinyt osoittaa, kuinka paljon todella välitin heistä. Kaipauksen tunnetta en ole kokenut niin vahvasti, vaikka arjessa tulee joskus yhtäkkiä tilanteita, joissa ajattelen heitä, enkä itkultakaan aina välty. Esimerkiksi hautajaisissa laulettu ”Taivaassa minulla on sinut” nostattaa muistoja aina kun sitä lauletaan.

Hautajaisten jälkeistä muistotilaisuutta vietimme kyläkoululla, jossa mummo ja pappa olivat tehneet elämäntyönsä. Oli ihana kuunnella, kun monet puhuivat heistä niin kauniisti ja lämpimästi. Puheissa kuvattiin, kuinka usko oli isovanhemmilleni tärkeä ja kuinka he tahtoivat vaalia sitä. Seuroihin he lähtivät aina kun oli mahdollista. Heidän suurin toiveensa oli, että epäuskoiset sukulaiset saisivat parannuksen armon. Serkkuni piti puheen ja muisteli, kuinka mummo oli puhunut hänelle elävästä uskosta. Uskon sanoma oli koskettanut häntä. 

Mummon ja papan osa on nyt hyvä. Elämänsä loppupuolella he kärsivät monista vaivoista, ja varsinkin mummo toivoi jo pääsyä taivaan kotiin. Pitkä elämänkaari sai piirtyä loppuun.

Suvi

Vanhemmat

Uudemmat

Ranuan kristillinen kansanopisto

Ranuan kristillinen kansanopisto sijaitsee Ranuanjärven rannalla noin kahden kilometrin päässä kirkonkylän keskustasta. Opistossa opiskelee vuosittain noin 120 opiskelijaa viidellä eri linjalla. Pääosa opiskelijoista on 16–20-vuotiaita. Lyhytkurssilaisia on noin 3000. Tervetuloa joukkoomme opiskelemaan ja virkistymään! Lisätietoa opistosta www.rakro.fi

Päivämies-verkkolehden opistoblogia kirjoittavat sekä opiskelijat että henkilökunta.

Ranuan kristillinen kansanopisto

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi