Keskiviikko 16.10.2019
"
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Gal. 5:1

Opisto suunnannäyttäjänä

1.4.2014 12:59 | Reisjärven kristillinen opisto
Sain mielenkiintoisen tehtävän. Minua pyydettiin aloittamaan tämä Reisjärven opiston blogi Päivämies-verkkolehdessä. Olin opistossa vuonna 2004. Mahtavan opistoajan jälkeen omien kokemusten kertominen lienee vähintä, mitä opiston eteen voi tehdä. Tässäpä siksi joitakin ajatuksia visiitistäni Räisälänmäellä.

En tiennyt opistomaailmasta juurikaan etukäteen. Kukaan lähipiiristäni ei ollut käynyt opistoa minua ennen. Olin lähinnä pyörähtänyt joskus loppiaispäivillä sekä heinäkuun opistoseuroissa. Jälkikäteen olen saanut vain ihmetellä, miten muutamat pienet seikat ”sattuivatkin” tapahtumaan juuri oikeaan aikaan, ja päädyin aikuisiällä opistoon.

Aloitin opiston vuodenvaihteen 2004 jälkeen, kesken opistovuoden siis. Voin kertoa, että ensimmäisen varttitunnin ajan koin oloni maailman epäkotoisimmaksi! Jonotin ala-aulan pingispöydän vieressä saadakseni huoneen avaimen Irmalta. Kaikki muut ympärillä pyörineet näyttivät tuntevan toisensa. Ymmärsin lomalta palanneiden opistolaisten jälleennäkemisen riemun vasta myöhemmin. Siinä seisoessa muistan miettineeni, että olikohan tämä siltikään oikea siirto…

Onneksi en ehtinyt poistua takavasemmalle, sillä tilanne muuttui pian avaimen saatuani! Rypäs poikia otti oppaan roolin ja vei minut omaan soluuni. Sain ensivilkaisun muihin opistolaisiin, kun minua kierrätettiin opistolla ja eri soluissa. Poikien perehdytyksen (puheripulin) aikana en tuntenutkaan enää oloani epämukavaksi. Sen sijaan huomasin tulleeni kotiin.

Puoli vuotta ei kestä kauan, tiedätte sen. Silti opistoaika ehti tehdä lähtemättömiä vaikutuksia elämääni. Yksi sellainen oli oikeastaan elämän käännekohta. 24-vuotiaana, vuositolkulla epäselviä tulevaisuuden näkymiä ihmeteltyäni, ajauduin nykyiseen ammattiini! Mikko-rehtorin neuvo opetusalalle hakeutumisesta oli osuva. Myöhemmin, opiskelut jo aloitettuani, älysin saaneeni kullanarvoisen vinkin. Monesti jälkikäteen on mielessäni pyörinyt ajatusleikki, että etsisinköhän vieläkin paikkaani ilman opistoa…

Muistot opiston turvallisesta ilmapiiristä ovat pysyneet hyvin mielessä. Muistot ovat myös kannatelleet elämän heikkoina hetkinä. Niin ovat tehneet kaveritkin! Yhteisten reissujen, tapahtumien ja erilaisten kommellusten tiivistämät tunnesiteet opistoväen kanssa loivat syviä suhteita. Monet opistossa alkaneet ystävyyssuhteet ovat säilyneet vireänä vielä vuosikymmenen jälkeen. Sanotaan, ettei ystävän arvoa pysty rahalla mittaamaan. En pysty minäkään. Kymmenien ystävien arvoa en pysty edes kuvailemaan yhdessä blogikirjoituksessa. Kiitoksen voin silti heittää hyvistä kokemuksista! Sen ovat ansainneet niin opiskelijat kuin henkilökuntakin!

Ilkka M, 03–04

Uudemmat

Reisjärven kristillinen opisto

Tämä on Reisjärven kristillisen opiston blogi, jossa eri vuosien ja vuosikymmenten opistolaiset ja työntekijät kertovat kokemuksistaan opistokodissa.

Reisjärven kristillinen opisto

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi