Maanantai 22.7.2019
"
Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan askelet! Hän ilmoittaa rauhan tulon, tuo suuren ilosanoman. Jes. 52:7

​Kadonneiden lista

10.2.2015 06:36 | Satu Kaikkonen
Tiedän, että laitoin sen tähän hyllynkulmalle. Siksi laitoin, että löytäisin sen, koska yleensä säilytän sitä muualla. Muistan vielä kädessäni olleen keveyden tunteen, kun laskin sen sormistani. Mutta eipä nyt vain ole, mistä ottaa.

Kävelen kulman taakse, palaan takaisin ja toivon, että se olisi ilmestynyt haluttuun paikkaan. Ei ole.

Seuraa kiihkeän etsinnän vaihe, jonka tuntomerkkejä on lisääntyvä tavaravyöry perässäni ja yhä epätoivoisemmaksi käyvä mieli. Missä se on, MISSÄ se on, missä se ON?

Tällainen tilanne on minulle tuttu juttu. Etsintä päättyy joko onnelliseen jälleennäkemiseen tai sen toteamiseen, että kadotettu asia on päätynyt paikkaan nimeltä hukka.

Tunnustan olevani hajamielinen. Minulta vaatii välillä tietoista ponnistelua toimia arjessa järjestelmällisesti.  Kuulun niihin ihmisiin, jotka nousevat tekemään jotain asiaa ja perille päästessään miettivät, miksi ovat siellä. Tai jotka löytävät hiustenkuivaajan iltapäivällä jääkaapista. Tämän vuoksi olen rakentanut itselleni rutiinien verkoston, jolla helpotan elämääni. On huomattavasti helpompaa selviytyä aamuisin töihin, kun tietää, että auton avaimet löytyvät melkoisella varmuudella takin taskusta eikä jonkun pöydän kulmalta.

Useimmiten halutut tavarat löytyvät ajan kanssa, monesti hyvin nukutun yön jälkeen. Toisinaan hukkaan päätyy jotain, mitä ei koskaan enää saa takaisin. Osa niistä painuu myös unohduksen verhon taakse, niin ettei niitä osaa kaivatakaan, joitakin asioita muistelee vielä vuosien päästä ja toivoo, että olisi pitänyt niistä parempaa huolta. Kaivatut asiat ovat useimmiten niitä, joihin sisältyy tunnepitoisia hyviä muistoja. Niistä tai niiltä on saanut tukea ja voimaa, iloa ja energiaa.

Kadonneiden ja kaivattujen asioiden listallani on pari tärkeää esinettä, esimerkiksi rippilahjaksi saatu koru. Sain sen kummitädiltäni lahjaksi ja siihen liittyi kristillisen symboliikan ohella tärkeänä myös ajatus lahjan antajasta ja vahvistunut aikuisuuden kokemus. Nyt koru on iäksi menetetty, se levätköön rauhassa lapsuudenkotini jonkin viemäriputken mutkassa.

Erityisesti kaipaan kuitenkin tiettyjä ihmisiä, joista olen joutunut eroon tahtomattani, elämäntilanteiden muutosten ja välimatkojen seurauksena. Ihmisiä, joiden kanssa olen jakanut huolettomien hyvien hetkien naurut ja vakavasti pohtinut elämän kummallisia kiemuroita. Toivon mielessäni, että jospa olisimmekin tällä hetkellä vain erossa toisistamme, emme kadonneet kokonaan toisiltamme.

Ja onneksi vanhojen ystävien etsiminen ja löytäminen ei ole nykyisin ollenkaan niin haastavaa kuin vaikkapa sen sormuksen, jonka laitoin väärän hyllyn väärälle kulmalle vessan hyllykössä. Internetin ihmeellisestä maailmasta useimmat ihmiset löytyvät nopeasti, aikaa etsimiseen ei yleensä tarvitse tuhlata montaa minuuttia, että jotain tietoa haetusta henkilöstä löytyy. Ja usein huomaa, että ystävän yhteystiedot ovat säilyneet samana, ei tarvitse muuta kuin kerätä rohkeutensa ja ottaa yhteyttä: ”Hei, mitä sinulle kuuluu nykyään?”

Tietenkin se sormuskin löytyi, kolmantena päivänä katoamisensa jälkeen, kun olin ensin leväyttänyt talouteni tasot täyteen niille kuulumatonta rojua ja luullut penkoneeni läpi kaikki mahdolliset kätköt. Arvaatte varmaan, että se löytyi siltä hyllyltä, jossa tavallisestikin sitä pidän, väliaikaismajoituksessa olleen hajuvesipakkauksen takaa. 

Vanhemmat

Uudemmat

Satu Kaikkonen

Edustan kasvavaa suomalaista lajityyppiä, yksin eläviä sinkkuja. Päivittäisenä tehtävänäni on opastaa suomalaista nuorisoa oppimaan, vapaalla ollessani yritän harjoitella oikeaa viuluotetta ja lisätä itsekuria kirjojen suhteen. Lapin luonnon avaruudessa etsin toisinaan itseäni ja omaa tahtoani. 

Satu Kaikkonen

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi