Perjantai 16.11.2018
"
Jotka kyynelin kylvävät, ne riemuiten korjaavat. Jotka itkien menevät kylvämään vakkaansa kantaen, ne riemuiten palaavat kotiin lyhteet sylissään. Ps. 126:5-6

Auttaako laastari?

8.4.2014 06:15 | Sirkka Suominen
Kaksivuotias lapsenlapseni katsoo minua kirkkain silmin ja kysyy laastaria.  Kysellessäni, mihin laastari tarvitaan, saan vastauksen, että Miljalle tuli paha mieli ja se pitää parantaa. Pieni miehenalku saa pätkän kuviollista lastenlaastaria sekä serkulleen että itselleen.

Lapset opettavat meitä aikuisia joka hetki. Lasten suhtautuminen toisen suruun on mutkatonta. Autetaan sillä tavalla, mikä on tuttua ja mikä osataan. Tässä tapauksessa laastaroimalla pahaa mieltä.

Milja istuu lattialla ja nyyhkyttää. Vierellä istuu pieni serkkupoika käsi lohduttavana Miljan käsivarrella ja koko pieni vartalo ojentautuneena Miljaa kohti. Miljalta kyselemällä paljastuu pahan mielen aiheuttaja. Asia on helppo korjata. Lipaston alle omille teilleen livahtanut pienen pieni mopo kaivetaan esille ja annetaan Miljalle kotilainaan. Kyyneleet kuivataan ja pieni serkkupoika saa hurmaavan hymyn ja rutistuksen kiitokseksi lohdutteluista.

Aitoa välittämistä, aitoa kohtaamista, myötäelämistä elämän kaikissa tilanteissa, niitä tarvitaan aina. Pelko siitä, sanonko oikein, osaanko lohduttaa oikein, on turhaa. Pelkästään vierellä kulkeminen auttaa selviämisessä. Tieto siitä, että tapahtui mitä tahansa, en ole yksin, on erittäin tärkeää.

Me aikuiset teemme asioista monesti kovin vaikeita. Yritämme löytää oikeat sanat jokaiseen tilanteeseen, mutta mistä tiedämme, mitkä ovat juuri oikeat sanat. Mekin voisimme toimia lasten tavalla. Voimme käyttää niitä sanoja ja keinoja, mitä osaamme ja mitkä ovat meitäkin auttaneet vaikeina aikoina. Voimme ojentaa surevalle laastarin. Vain sillä on merkitystä, että vierellä oleva välittää oikeasti ja aidosti.

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi