Perjantai 19.4.2019
"
Jeesus huusi kovalla äänellä: "Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni." Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. Luuk. 23:46

Auttaako laastari?

8.4.2014 06:15 | Sirkka Suominen
Kaksivuotias lapsenlapseni katsoo minua kirkkain silmin ja kysyy laastaria.  Kysellessäni, mihin laastari tarvitaan, saan vastauksen, että Miljalle tuli paha mieli ja se pitää parantaa. Pieni miehenalku saa pätkän kuviollista lastenlaastaria sekä serkulleen että itselleen.

Lapset opettavat meitä aikuisia joka hetki. Lasten suhtautuminen toisen suruun on mutkatonta. Autetaan sillä tavalla, mikä on tuttua ja mikä osataan. Tässä tapauksessa laastaroimalla pahaa mieltä.

Milja istuu lattialla ja nyyhkyttää. Vierellä istuu pieni serkkupoika käsi lohduttavana Miljan käsivarrella ja koko pieni vartalo ojentautuneena Miljaa kohti. Miljalta kyselemällä paljastuu pahan mielen aiheuttaja. Asia on helppo korjata. Lipaston alle omille teilleen livahtanut pienen pieni mopo kaivetaan esille ja annetaan Miljalle kotilainaan. Kyyneleet kuivataan ja pieni serkkupoika saa hurmaavan hymyn ja rutistuksen kiitokseksi lohdutteluista.

Aitoa välittämistä, aitoa kohtaamista, myötäelämistä elämän kaikissa tilanteissa, niitä tarvitaan aina. Pelko siitä, sanonko oikein, osaanko lohduttaa oikein, on turhaa. Pelkästään vierellä kulkeminen auttaa selviämisessä. Tieto siitä, että tapahtui mitä tahansa, en ole yksin, on erittäin tärkeää.

Me aikuiset teemme asioista monesti kovin vaikeita. Yritämme löytää oikeat sanat jokaiseen tilanteeseen, mutta mistä tiedämme, mitkä ovat juuri oikeat sanat. Mekin voisimme toimia lasten tavalla. Voimme käyttää niitä sanoja ja keinoja, mitä osaamme ja mitkä ovat meitäkin auttaneet vaikeina aikoina. Voimme ojentaa surevalle laastarin. Vain sillä on merkitystä, että vierellä oleva välittää oikeasti ja aidosti.

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi