Keskiviikko 21.11.2018
"
Te tiedätte itse aivan hyvin, että Herran päivä tulee kuin varas yöllä. Emme siis saa nukkua niin kuin muut, vaan meidän on valvottava ja pysyttävä raittiina. 1 Tess. 5:2,6

Äänensävyjä

9.5.2014 09:08 | Sirkka Suominen
Seison bussissa matkalla töihin. Lähes koko bussin takaosa on täynnä esikoululaisia. Bussin täyttää iloinen puheensorina.

Lähestymme kaupunkia ja kerrostalot ilmestyvät ikkunanäkymään. Kaksi pientä tyttöä istuu lähelläni. He ihmettelevät pysäkin vieressä kohoavan kerrostalon korkeutta.Toinen tytöistä kertoo, että hänen isänsä on pessyt niinkin korkean talon ikkunoita. Äänestä kuultaa niin valtava ylpeys ja ihailu, että minua hymyilyttää vielä seuraavalla pysäkilläkin, kun tytöt laskeutuvat eskariryhmän mukana pois kyydistä uimahallin kohdalla.

Jossakin vaiheessa, lapsen kasvaessa isommaksi, ihailevaa ääntä saattaa kuulla vanhempana yhä harvemmin. Tilalle tulee monenlaisia äänensävyjä. Voi tulla ärtyisyyttä, ivaa, ylemmyyttäkin. Myöhemmin tasaväkisyyttä ja kunnioitusta, joka kertoo lapsen kasvaneen ja seestyneen.

Välinpitämättömyys tai halveksunta ovat äänensävyistä niitä huonoimpia vaihtoehtoja, eritoten, jos kyseessä on vanhemman ääni. Välinpitämätöntä äänensävyä seuraa usein puhumattomuus. Yhteydenpito voi vaikeutua niin, että on helpompi olla sanomatta mitään.

Asioista puhuminen on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää. Vanhatkin asiat kannattaa selvitellä. Jos puhuminen on mahdotonta, voi kirjoittaa kirjeen.

Anteeksi pyytäminen, anteeksi antaminen ja armollisuus ovat niitä asioita, joita on hyvä vaalia. Joka hetki. Ne kantavat myös niinä aikoina, kun lapsen ja vanhemman välille muodostuu erilaisten tunteiden sävyttämistä äänistä aivan kuin värikylläinen sateenkaari.

Sanotaanhan, että sateenkaaren päästä löytyy aarre. Sanonta pitää paikkansa tässäkin tapauksessa, vaikka sen toteutumista joutuisi vähän odottamaan.

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Nuottivihko – Iloinen jouluretki

Lähde jouluiselle musiikkiretkelle! Retki alkaa joulun odotuksesta ja etenee jouluvalmistelujen kautta kohti aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Retkelle lähdetään perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Iloinen jouluretki, SRKCD-130

Lähde jouluretkelle perinteisten, uusien ja harvinaisempien tonttu- ja leikkilaulujen matkassa. Laulujen kautta edetään joulun odotuksesta kohti jouluvalmisteluja, aattopäivän jännitystä ja joulun suurta juhlaa. Tyttöjen ja poikien lauluryhmiä johtaa Ulla Metsänheimo. Pianoa soittaa Emilia Soranta. Lauluja säestetään myös monin muin soittimin. 

22 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi