Maanantai 24.9.2018
"
Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani. Ps. 119:105

Äänensävyjä

9.5.2014 09:08 | Sirkka Suominen
Seison bussissa matkalla töihin. Lähes koko bussin takaosa on täynnä esikoululaisia. Bussin täyttää iloinen puheensorina.

Lähestymme kaupunkia ja kerrostalot ilmestyvät ikkunanäkymään. Kaksi pientä tyttöä istuu lähelläni. He ihmettelevät pysäkin vieressä kohoavan kerrostalon korkeutta.Toinen tytöistä kertoo, että hänen isänsä on pessyt niinkin korkean talon ikkunoita. Äänestä kuultaa niin valtava ylpeys ja ihailu, että minua hymyilyttää vielä seuraavalla pysäkilläkin, kun tytöt laskeutuvat eskariryhmän mukana pois kyydistä uimahallin kohdalla.

Jossakin vaiheessa, lapsen kasvaessa isommaksi, ihailevaa ääntä saattaa kuulla vanhempana yhä harvemmin. Tilalle tulee monenlaisia äänensävyjä. Voi tulla ärtyisyyttä, ivaa, ylemmyyttäkin. Myöhemmin tasaväkisyyttä ja kunnioitusta, joka kertoo lapsen kasvaneen ja seestyneen.

Välinpitämättömyys tai halveksunta ovat äänensävyistä niitä huonoimpia vaihtoehtoja, eritoten, jos kyseessä on vanhemman ääni. Välinpitämätöntä äänensävyä seuraa usein puhumattomuus. Yhteydenpito voi vaikeutua niin, että on helpompi olla sanomatta mitään.

Asioista puhuminen on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää. Vanhatkin asiat kannattaa selvitellä. Jos puhuminen on mahdotonta, voi kirjoittaa kirjeen.

Anteeksi pyytäminen, anteeksi antaminen ja armollisuus ovat niitä asioita, joita on hyvä vaalia. Joka hetki. Ne kantavat myös niinä aikoina, kun lapsen ja vanhemman välille muodostuu erilaisten tunteiden sävyttämistä äänistä aivan kuin värikylläinen sateenkaari.

Sanotaanhan, että sateenkaaren päästä löytyy aarre. Sanonta pitää paikkansa tässäkin tapauksessa, vaikka sen toteutumista joutuisi vähän odottamaan.

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi