Perjantai 15.11.2019
"
Jumala on kaupunkinsa keskellä, kaupunki ei järky. Hän auttaa sitä, kun aamu valkenee. Ps. 46:6

Äänensävyjä

9.5.2014 09:08 | Sirkka Suominen
Seison bussissa matkalla töihin. Lähes koko bussin takaosa on täynnä esikoululaisia. Bussin täyttää iloinen puheensorina.

Lähestymme kaupunkia ja kerrostalot ilmestyvät ikkunanäkymään. Kaksi pientä tyttöä istuu lähelläni. He ihmettelevät pysäkin vieressä kohoavan kerrostalon korkeutta.Toinen tytöistä kertoo, että hänen isänsä on pessyt niinkin korkean talon ikkunoita. Äänestä kuultaa niin valtava ylpeys ja ihailu, että minua hymyilyttää vielä seuraavalla pysäkilläkin, kun tytöt laskeutuvat eskariryhmän mukana pois kyydistä uimahallin kohdalla.

Jossakin vaiheessa, lapsen kasvaessa isommaksi, ihailevaa ääntä saattaa kuulla vanhempana yhä harvemmin. Tilalle tulee monenlaisia äänensävyjä. Voi tulla ärtyisyyttä, ivaa, ylemmyyttäkin. Myöhemmin tasaväkisyyttä ja kunnioitusta, joka kertoo lapsen kasvaneen ja seestyneen.

Välinpitämättömyys tai halveksunta ovat äänensävyistä niitä huonoimpia vaihtoehtoja, eritoten, jos kyseessä on vanhemman ääni. Välinpitämätöntä äänensävyä seuraa usein puhumattomuus. Yhteydenpito voi vaikeutua niin, että on helpompi olla sanomatta mitään.

Asioista puhuminen on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää. Vanhatkin asiat kannattaa selvitellä. Jos puhuminen on mahdotonta, voi kirjoittaa kirjeen.

Anteeksi pyytäminen, anteeksi antaminen ja armollisuus ovat niitä asioita, joita on hyvä vaalia. Joka hetki. Ne kantavat myös niinä aikoina, kun lapsen ja vanhemman välille muodostuu erilaisten tunteiden sävyttämistä äänistä aivan kuin värikylläinen sateenkaari.

Sanotaanhan, että sateenkaaren päästä löytyy aarre. Sanonta pitää paikkansa tässäkin tapauksessa, vaikka sen toteutumista joutuisi vähän odottamaan.

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi