Maanantai 18.2.2019
"
Minä luotan sinun armoosi, saan iloita sinun avustasi. Minä laulan kiitosta Herralle, hän pitää minusta huolen. Ps. 13:6

Pienet ihmeet

11.7.2014 06:57 | Sirkka Suominen
Mikä on se, joka sekoittaa hetkeksi elämän palapelin, saa kaivettua esiin ihmisen herkimmän puolen, lisää vastuuntuntoa, toivoa, iloa ja onnea? Kuulostaa ihmelääkkeeltä. Sitä se onkin, elämän kokoinen ihme.
 
Lapseni perheessä koettiin syntymän ihme. Itse olen kokenut sen ensin kuuden lapseni kohdalla ja myöhemmin viiden lapsenlapseni kohdalla. Jokaisella kerralla tuo pieni, vasta maailmaan putkahtanut avuton nyytti on saanut unohtamaan synnytyksen mukanaan tuomat kivut ja tulevaisuuden pelot: osaanko, jaksanko, pystynkö. Lapsi on tuonut luottamuksen ja toivon mukanaan. 
 
Sain olla mukana yhden lapsenlapsen synnytyksessäkin. Se oli upea kokemus.
 
Tällä kertaa uunituoreille vanhemmille syntyi kaksi pientä ihmistä: tyttö- ja poikavauva. Ihmettä tuli siis kaksinkerroin. Pienten syntymä vaikutti voimakkaasti jokaisen läheisen elämän. Vaikka vauvoja syntyi kaksi, ei rakkaus pieniä kohtaan puolittunut vaan lisääntyi monin verroin. Siinä se ydinasia onkin. Ajattelen, että kun rakkautta jakaa, se ei vähenny vaan kasvaa koko ajan. 


 
Aina kaikki ei kuitenkaan ole niin auvoista ja seesteistä. On synnyttäjiä, joilla ei ole läheisiä jakamassa kokemuksia uuden elämän alkutaipaleelta. On vanhempia, joiden voimavarat ovat niin vähissä, että jo pelkästään raahautuminen hetkestä toiseen voi olla työn ja vaivan takana. On myös äitejä, joilla ei ole puolisoa rinnallaan tukemassa ja jakamassa yhteistä arkea. Voi olla myös taloudellisia vaikeuksia tai elämää kivun ja sairauden keskellä.
 
Elämä uppoutuu niin helposti ja tiiviisti omiin uomiinsa, ettemme välttämättä näe toisen ihmisen toivottomuutta tai kadonnutta elämänhallintaa. Kävelemme apua tarvitsevan ohi kiireisin, kopisevin askelin tai emme jaksa itse pyytää apua silloin, kun sitä tarvitsemme. Pienikin ele, rinnalla kulkeminen, voi olla se voimaannuttava teko, joka antaa toivoa tulevasta ja paremmasta huomisesta. Auttaa nostamaan katseen yli omien vaikeuksien ja kohtaamaan tulevaisuuden luottaen Jumalan johdatukseen.
 
Vaikeissa tilanteissa on tarpeellista pyytää apua läheisiltä tai julkisen terveydenhuollon puolelta. On hyvä, että apua voi hakea myös viranomaisilta. Vastuuta lähimmäistemme hyvinvoinnista ei kuitenkaan voi sysätä kokonaan yhteiskunnan harteille. Loppujen lopuksi, virallisissa tilanteissakin, me ihmiset kohtaamme toisemme.
 
Raamattu antaa parhaan ohjeen ihmisten väliseen kohtaamiseen. Se sisältää kaiken tarpeellisen. Sitä noudattamalla selviämme haastavistakin tilanteista. "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi" (Matt. 22:39).
 

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi