Lauantai 17.11.2018
"
"He eivät enää voi kuolla, sillä he ovat enkelien kaltaisia. He ovat Jumalan lapsia, ylösnousemuksesta osallisia." Luuk. 20:36

Pienet ihmeet

11.7.2014 06:57 | Sirkka Suominen
Mikä on se, joka sekoittaa hetkeksi elämän palapelin, saa kaivettua esiin ihmisen herkimmän puolen, lisää vastuuntuntoa, toivoa, iloa ja onnea? Kuulostaa ihmelääkkeeltä. Sitä se onkin, elämän kokoinen ihme.
 
Lapseni perheessä koettiin syntymän ihme. Itse olen kokenut sen ensin kuuden lapseni kohdalla ja myöhemmin viiden lapsenlapseni kohdalla. Jokaisella kerralla tuo pieni, vasta maailmaan putkahtanut avuton nyytti on saanut unohtamaan synnytyksen mukanaan tuomat kivut ja tulevaisuuden pelot: osaanko, jaksanko, pystynkö. Lapsi on tuonut luottamuksen ja toivon mukanaan. 
 
Sain olla mukana yhden lapsenlapsen synnytyksessäkin. Se oli upea kokemus.
 
Tällä kertaa uunituoreille vanhemmille syntyi kaksi pientä ihmistä: tyttö- ja poikavauva. Ihmettä tuli siis kaksinkerroin. Pienten syntymä vaikutti voimakkaasti jokaisen läheisen elämän. Vaikka vauvoja syntyi kaksi, ei rakkaus pieniä kohtaan puolittunut vaan lisääntyi monin verroin. Siinä se ydinasia onkin. Ajattelen, että kun rakkautta jakaa, se ei vähenny vaan kasvaa koko ajan. 


 
Aina kaikki ei kuitenkaan ole niin auvoista ja seesteistä. On synnyttäjiä, joilla ei ole läheisiä jakamassa kokemuksia uuden elämän alkutaipaleelta. On vanhempia, joiden voimavarat ovat niin vähissä, että jo pelkästään raahautuminen hetkestä toiseen voi olla työn ja vaivan takana. On myös äitejä, joilla ei ole puolisoa rinnallaan tukemassa ja jakamassa yhteistä arkea. Voi olla myös taloudellisia vaikeuksia tai elämää kivun ja sairauden keskellä.
 
Elämä uppoutuu niin helposti ja tiiviisti omiin uomiinsa, ettemme välttämättä näe toisen ihmisen toivottomuutta tai kadonnutta elämänhallintaa. Kävelemme apua tarvitsevan ohi kiireisin, kopisevin askelin tai emme jaksa itse pyytää apua silloin, kun sitä tarvitsemme. Pienikin ele, rinnalla kulkeminen, voi olla se voimaannuttava teko, joka antaa toivoa tulevasta ja paremmasta huomisesta. Auttaa nostamaan katseen yli omien vaikeuksien ja kohtaamaan tulevaisuuden luottaen Jumalan johdatukseen.
 
Vaikeissa tilanteissa on tarpeellista pyytää apua läheisiltä tai julkisen terveydenhuollon puolelta. On hyvä, että apua voi hakea myös viranomaisilta. Vastuuta lähimmäistemme hyvinvoinnista ei kuitenkaan voi sysätä kokonaan yhteiskunnan harteille. Loppujen lopuksi, virallisissa tilanteissakin, me ihmiset kohtaamme toisemme.
 
Raamattu antaa parhaan ohjeen ihmisten väliseen kohtaamiseen. Se sisältää kaiken tarpeellisen. Sitä noudattamalla selviämme haastavistakin tilanteista. "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi" (Matt. 22:39).
 

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Katri Isopahkala ja Heli Säkkinen (toim.)

Siionin Joulu 2018

Siionin Joulu vieraili lampolassa seurailemassa lampaiden elämää. Lehden hartaustekstit kertovat Vapahtajasta, joka toi ihmisille rauhan ja vapauden. Sivuilta löytyy myös hiljaista puhetta joulusta ilman rakasta läheistä. Lisäksi lehti sisältää muun muassa käytännönläheisiä vinkkejä jouluaskareisiin.

7 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi