Tiistai 15.10.2019
"
Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven, sinun syntisi kuin pilviverhon. Palaa minun luokseni, minä olen lunastanut sinut vapaaksi. Jes. 44:22

Pienet ihmeet

11.7.2014 06:57 | Sirkka Suominen
Mikä on se, joka sekoittaa hetkeksi elämän palapelin, saa kaivettua esiin ihmisen herkimmän puolen, lisää vastuuntuntoa, toivoa, iloa ja onnea? Kuulostaa ihmelääkkeeltä. Sitä se onkin, elämän kokoinen ihme.
 
Lapseni perheessä koettiin syntymän ihme. Itse olen kokenut sen ensin kuuden lapseni kohdalla ja myöhemmin viiden lapsenlapseni kohdalla. Jokaisella kerralla tuo pieni, vasta maailmaan putkahtanut avuton nyytti on saanut unohtamaan synnytyksen mukanaan tuomat kivut ja tulevaisuuden pelot: osaanko, jaksanko, pystynkö. Lapsi on tuonut luottamuksen ja toivon mukanaan. 
 
Sain olla mukana yhden lapsenlapsen synnytyksessäkin. Se oli upea kokemus.
 
Tällä kertaa uunituoreille vanhemmille syntyi kaksi pientä ihmistä: tyttö- ja poikavauva. Ihmettä tuli siis kaksinkerroin. Pienten syntymä vaikutti voimakkaasti jokaisen läheisen elämän. Vaikka vauvoja syntyi kaksi, ei rakkaus pieniä kohtaan puolittunut vaan lisääntyi monin verroin. Siinä se ydinasia onkin. Ajattelen, että kun rakkautta jakaa, se ei vähenny vaan kasvaa koko ajan. 


 
Aina kaikki ei kuitenkaan ole niin auvoista ja seesteistä. On synnyttäjiä, joilla ei ole läheisiä jakamassa kokemuksia uuden elämän alkutaipaleelta. On vanhempia, joiden voimavarat ovat niin vähissä, että jo pelkästään raahautuminen hetkestä toiseen voi olla työn ja vaivan takana. On myös äitejä, joilla ei ole puolisoa rinnallaan tukemassa ja jakamassa yhteistä arkea. Voi olla myös taloudellisia vaikeuksia tai elämää kivun ja sairauden keskellä.
 
Elämä uppoutuu niin helposti ja tiiviisti omiin uomiinsa, ettemme välttämättä näe toisen ihmisen toivottomuutta tai kadonnutta elämänhallintaa. Kävelemme apua tarvitsevan ohi kiireisin, kopisevin askelin tai emme jaksa itse pyytää apua silloin, kun sitä tarvitsemme. Pienikin ele, rinnalla kulkeminen, voi olla se voimaannuttava teko, joka antaa toivoa tulevasta ja paremmasta huomisesta. Auttaa nostamaan katseen yli omien vaikeuksien ja kohtaamaan tulevaisuuden luottaen Jumalan johdatukseen.
 
Vaikeissa tilanteissa on tarpeellista pyytää apua läheisiltä tai julkisen terveydenhuollon puolelta. On hyvä, että apua voi hakea myös viranomaisilta. Vastuuta lähimmäistemme hyvinvoinnista ei kuitenkaan voi sysätä kokonaan yhteiskunnan harteille. Loppujen lopuksi, virallisissa tilanteissakin, me ihmiset kohtaamme toisemme.
 
Raamattu antaa parhaan ohjeen ihmisten väliseen kohtaamiseen. Se sisältää kaiken tarpeellisen. Sitä noudattamalla selviämme haastavistakin tilanteista. "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi" (Matt. 22:39).
 

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Elina Sneck
Kuv. Sirkku Saukonoja

Keltakultakulleroinen

Elina Sneckin hellänhauskoissa vauvarunoissa eletään mukana vauva-arjessa – vauva syö roskia, mönkii, tonkii, luuttuaa lattiat ja nuohoaa takan. Väliin se jokeltaa ihanasti ja nukkuu sinisiipien unia. Hyväntuuliset runot pysäyttävät rakkauden ihmeen äärelle.

18 €

Toim. Sanna Isopahkala

Pysytään kuulolla

Kirjassa kokemuksiaan avaavat sekä seuraradion kuuntelijat että tekijät. Kirjaan on myös koottu SRK:n radiotyön historiaa ja merkkipaaluja.

20 €

Toim. Anna Illikainen, Olli Lohi ja Päivi Martikainen

Vaellanko valossa? Ajankohtaista 2019

Yhteiskunnan moniarvoisuus tulee ihmistä usein vastaan arkielämässä. Vuosikirja 2019 avaa näkökulmia uskovaisena elämiseen tässä ajassa. Kirjoittajat pohtivat, miten kristilliset arvot näkyvät kodissa ja työelämässä ja miten toimia rakentavasti yhteiskunnassa erilaisten aatteiden ja virtausten keskellä. Kirjoituksissa käsitellään myös ihmisen vastuuta luonnosta, toisten kohtaamista ja oman paikan löytämistä.

23 €

Virsiä Suomenlinnassa, CD-133

Äänitteellä on kesästä, Suomen luonnosta ja isänmaasta kertovia virsiä yhteislauluna. Laulujen kautta välittyy laulamisen ilo, rohkaiseva ja turvallinen sanoma sekä syvä kiitollisuus Jumalan luomistyötä kohtaan. 

22 €

Harri Vähäjylkkä
Piirrokset Anna Ratilainen

Tahdon

Tahdon-kirjassa opetellaan askel kerrallaan vanhemmuutta, ratkotaan kommunikointiongelmia puolisoiden välillä ja kohdataan yhdessä, mitä vastaan tulee: menetyksiä, rakkautta, väsymystä, syntymän ihmettä ja erilaisia näkemyksiä uskovaisena elämisestä.

18 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi