Torstai 25.4.2019
"
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille." Mark. 16:15

Kuoleman lopullisuus puhuttelee

11.8.2014 06:59 | Sirkka Suominen
Kuolemalle on paljon kauniita ilmaisuja, joita käytetään suruviestiä kerrottaessa. Voidaan sanoa, että hän erkani tästä elämästä, nukkui pois, sulki silmänsä tai siirtyi ajasta iäisyyteen. Kristillisyydessämme paljon käytetään sanontaa: sai laskea matkasauvansa. Nuo ilmaisut ovat kauniita ja korviin miellyttävästi soivia, toisin kuin sana kuolema. Se tuntuu kovalta ja lopulliselta. Sitähän kuolema aina on, maallisen elämän päätepiste.

Saattelimme äitimme Kiimingin kirkkomaalle helmikuussa kaksi vuotta sitten. Olimme tehneet erotyötä Alzheimerin tautia sairastavan äidin kanssa jo pitkään. Äidin lähtöhetkellä tunsimme suurta kiitollisuutta siitä, että hänen vaivansa loppuivat. Meitä lohdutti ajatus jälleennäkemisen toivosta.

Äidin hautajaisia valmistellessa huolehdimme jo tulevasta. Mietimme, miten jaksamme eron lopullisuuden sitten, kun isämme lähdön aika tulisi. Huoli oli siitä, että isällä ei ollut sydämessään uskon lahjaa.
 
Usein kuulee sanottavan, että kunpa saisi kuolla nopeasti, ilman vaikeaa sairautta. Äkkikuolemasta käytetään sanontaa: hän sai lähteä saappaat jalassa. Sillä tarkoitetaan sitä, että ihmisen elämä päättyy kesken työn ja arjen kiireiden, ilman ennakkovaroitusta tulevasta.
 
Jumalalla on kuitenkin omat tarkoituksensa, joita me ihmiset emme aina näe emmekä ymmärrä. Kivuilla, sairauksilla ja pitkällä sairasvuoteella Jumala voi puhutella voimakkaasti.

Isäni halvaantui viime vuoden lopulla. Kivut olivat jokapäiväisiä jo ennen sitä. Pyörätuoli vaihtui sairaalasänkyyn. Taivaan Isä riisui kaikki omat voimat ja vahvuudet ja sytytti taivaskaipuun. Isä halusi ottaa vastaan evankeliumin ja uskoa samalla tavalla kuin äitikin uskoi. Isän omia sanoja lainaten: hän halusi uskoa aivan joka päivä. Parannuksen armon saaminen on ihmeellinen, valtavan suuri lahja.

Heinäkuisena lauantaiaamuna isän matka päättyi. Hänen päivänsä tulivat täyteen lähes 88 vuoden ikäisenä. Isän vaellus uskovaisena ei ollut ajallisesti pitkä, ei vuottakaan, mutta se oli riittävä. Meitä lohduttaa tieto siitä, että niin hauraaksi ja heikoksi muuttuneen isän kivut ovat loppuneet ja hänkin on nyt perillä.

Kuolema herättää eronikävän lisäksi monenlaisia tunteita. Voi kokea syyllisyyttä, ahdistusta, surua, voimattomuutta, mutta myös kiitollisuutta ja turvallisuutta elämän lahjan antajaa kohtaan.
 
Inhimillisesti ajateltuna minä ja sisarukseni kuulumme perheessämme sukupolveen, joka on seuraavana lähdössä pois täältä ajasta. Huokaus nousee taivaan Isän puoleen, että mekin olisimme silloin yhtä valmiita lähtemään kuin äiti ja isä olivat. 

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi