Lauantai 25.5.2019
"
Jeesus sanoi: "Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva." Joh. 16:13

​Monenlaisia isänpäiviä

12.11.2014 06:20 | Sirkka Suominen
Olen viettänyt elämäni aikana viisikymmentäkuusi isänpäivää. Tämän vuoden isänpäivä oli erilainen kuin aiemmat. Onnittelulaulujen, sukkien tai ristikkolehtien viemisen sijasta sytytimme haudalle kynttilät. Hautausmaa oli kaunis. Illan pimeyden keskellä tuikkivat lukuisat kynttilän liekit. Niiden kirkkaus kertoi siitä lämmöstä, jolla omaiset ovat läheisiään tänäkin isänpäivänä muistaneet.
 
Sanotaan, että jokainen isä on päivänsä ansainnut. Näin se varmasti on. Ajattelen myös, että jokainen lapsi on isänpäivänsä ansainnut. Kuitenkaan kyseinen päivä ei aina toteudu halutulla tavalla.
 
On isiä, jotka ovat sairaalassa, eivätkä voi jakaa lasten iloa ja riemua kotisängyssä aamuherätystä odotellen. Jotkut isistä ovat työmatkalla ja onnittelut vaihdetaan puhelimessa, jos työkiireet antavat myöten. On myös isiä, joiden käytös on arvaamatonta päihteiden, väkivallan tai sairauden vuoksi. Sellaisissa perheissä ei välttämättä aina tiedä, mitä isänpäivä tuo tullessaan.
 
Meidän perheessä ei isänpäiväkorttien ja pienten lahjojen tekeminen ollut aina yhtä juhlaa. Isä oli muuttanut kotoa, eikä isänpäivän viettotavoissa ollut mitään säännöllisyyttä. Monina vuosina lapset eivät edes tavanneet isäänsä kovin usein. Muistamisen lähettäminen postissa ei tuntunut lapsista kovin hyvältä vaihtoehdolta.
 
Kun lapset olivat koulussa, varsinkin alaluokilla, isänpäiväaskarteluilla oli suuri merkitys ja sitä varten valmistauduttiin huolellisesti. Eräänä vuonna yksi lapsistani tuli kotiin ja esitteli innostuneena korttejaan. Hän oli tehnyt kaksi korttia. Toinen korteista oli osoitettu isälle ja toinen papalle. Opettaja oli ilmoittanut, että jokainen voi halutessaan tehdä kortin myös jollekin muulle kuin isälle, esimerkiksi papalle, joka myös viettää isänpäivää. Opettaja huomioi hienotunteisesti myös lapset, joilla ei syystä tai toisesta ollut mahdollisuutta antaa korttia omalle isälleen.
 
Aivan kuten jokaisen perheen isänpäivät ovat hieman erilaisia, myös isät eroavat toisistaan. Jokainen isä kasvaa vanhemmuuteen perheensä keskellä, kuitenkin kantaen omia luonteenpiirteitään ja ominaisuuksiaan mukanaan. Myös ympäröivä yhteiskunta vaatimuksineen ja odotuksineen antaa oman panoksensa vanhemmuuden kasvuprosessiin.
 
Vanhemmaksi kasvaminen vaatii aina aikaa. Juuri kun alkaa jotain oppimaan, lapset ovat jo seuraavassa kasvuvaiheessa ja tarvitsevat erilaista vanhempaa. Aika kuluu nopeasti, vaikkei se aina siltä tunnu. Lapset ovat hyvin pian aikuisia ja muuttavat pois kotoa. On taas opittava uusi vanhemmuuden muoto – aikuisten lasten vanhemmuus.
 
On lohdullista, että niin omaan kasvamiseen kuin lastenkin kasvattamiseen on löydettävissä hyviä oppaita ja auttajia. Anteeksiantamus, rakkaus ja armollisuus tasoittavat yhteistä matkaa. Käyttäkäämme niitä, myös itseämme kohtaan.

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Toimittanut Hanna Kallunki

Hyvä että kerroit

Blogitekstejä elämästä, uskosta ja toivosta

Teksteissä avautuu ikkunoita Päivämiehen blogikirjoittajien arkeen ja ajatuksiin. Kirjoituksissa pohditaan niin keskeneräisyyttä ja katoavaisuutta kuin harrastuksen olemusta ja kasvatuksen haasteita. Kipu ja kaipaus, ilo ja toivo, elämän ihmettely saavat muotonsa sanoissa.

Kiiruhda katsomaan – Pääsiäinen sävelin

Pääsiäisajan virsiä, Siionin lauluja ja muuta pääsiäismusiikkia sisältävä äänite on jatkoa Joulu sävelin -äänitteen aloittamalle soitinmusiikin sarjalle. Jeesuksen kärsimystä ja kuolemaa käsittelevä osuus vie kuulijan keskelle Golgataa ja kristikunnan suurta surua. Äänitteen loppupuolella surumielisyys väistyy ja kuoleman voiton sanoma tuo lohtua ja iloa.

24 €

Tapio Holma

Ettekö ole lukeneet? Sytykkeitä Raamatun tutkimiseen

Kirja nostaa esiin raamatunkohtia, joiden henkilökuvat tai tapahtumat antavat ajattelemisen aihetta. Monet henkilöistä ovat Raamatun suurten kertomusten sivuhahmoja, tavallisia ihmisiä, joiden kohdalle Jeesus pysähtyi, tai jotka Jumala valitsi työvälineikseen.
Pääosa kirjoituksista on julkaistu aiemmin Päivämiehen Kapsäkki-liitteessä.

19 €

Hanna Aho
Kuvittanut Silja-Maria Wihersaari

Minne Taivaan Isä meni?

Kertomus lapsenuskosta ja ihmeellisestä varjeluksesta maailmassa, jossa ei uskota Jumalaan. Mukana on CD-äänikirja.

22 €

Toimittanut Olli Lohi

Avaa suusi, pääskysen poika

Lapin luonto oli Laestadiuksen ”yrttitarhaa”. Siellä hän viihtyi, ja siellä hän tunsi olevansa kotonaan. Hänestä kehittyi yksi aikansa parhaista Lapin kasviston tuntijoista. Laestadius maalasi saarnoissaan Lapin maisemaa ainutlaatuisella tavalla. Hän riisui teologialta kaavun ja asetti sen kasvotusten arkitodellisuuden kanssa.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi