Keskiviikko 20.3.2019
"
Jumala ei näet ole kutsunut meitä elämään synnillistä, vaan pyhää elämää. 1 Tess. 4:7

​Monenlaisia isänpäiviä

12.11.2014 06:20 | Sirkka Suominen
Olen viettänyt elämäni aikana viisikymmentäkuusi isänpäivää. Tämän vuoden isänpäivä oli erilainen kuin aiemmat. Onnittelulaulujen, sukkien tai ristikkolehtien viemisen sijasta sytytimme haudalle kynttilät. Hautausmaa oli kaunis. Illan pimeyden keskellä tuikkivat lukuisat kynttilän liekit. Niiden kirkkaus kertoi siitä lämmöstä, jolla omaiset ovat läheisiään tänäkin isänpäivänä muistaneet.
 
Sanotaan, että jokainen isä on päivänsä ansainnut. Näin se varmasti on. Ajattelen myös, että jokainen lapsi on isänpäivänsä ansainnut. Kuitenkaan kyseinen päivä ei aina toteudu halutulla tavalla.
 
On isiä, jotka ovat sairaalassa, eivätkä voi jakaa lasten iloa ja riemua kotisängyssä aamuherätystä odotellen. Jotkut isistä ovat työmatkalla ja onnittelut vaihdetaan puhelimessa, jos työkiireet antavat myöten. On myös isiä, joiden käytös on arvaamatonta päihteiden, väkivallan tai sairauden vuoksi. Sellaisissa perheissä ei välttämättä aina tiedä, mitä isänpäivä tuo tullessaan.
 
Meidän perheessä ei isänpäiväkorttien ja pienten lahjojen tekeminen ollut aina yhtä juhlaa. Isä oli muuttanut kotoa, eikä isänpäivän viettotavoissa ollut mitään säännöllisyyttä. Monina vuosina lapset eivät edes tavanneet isäänsä kovin usein. Muistamisen lähettäminen postissa ei tuntunut lapsista kovin hyvältä vaihtoehdolta.
 
Kun lapset olivat koulussa, varsinkin alaluokilla, isänpäiväaskarteluilla oli suuri merkitys ja sitä varten valmistauduttiin huolellisesti. Eräänä vuonna yksi lapsistani tuli kotiin ja esitteli innostuneena korttejaan. Hän oli tehnyt kaksi korttia. Toinen korteista oli osoitettu isälle ja toinen papalle. Opettaja oli ilmoittanut, että jokainen voi halutessaan tehdä kortin myös jollekin muulle kuin isälle, esimerkiksi papalle, joka myös viettää isänpäivää. Opettaja huomioi hienotunteisesti myös lapset, joilla ei syystä tai toisesta ollut mahdollisuutta antaa korttia omalle isälleen.
 
Aivan kuten jokaisen perheen isänpäivät ovat hieman erilaisia, myös isät eroavat toisistaan. Jokainen isä kasvaa vanhemmuuteen perheensä keskellä, kuitenkin kantaen omia luonteenpiirteitään ja ominaisuuksiaan mukanaan. Myös ympäröivä yhteiskunta vaatimuksineen ja odotuksineen antaa oman panoksensa vanhemmuuden kasvuprosessiin.
 
Vanhemmaksi kasvaminen vaatii aina aikaa. Juuri kun alkaa jotain oppimaan, lapset ovat jo seuraavassa kasvuvaiheessa ja tarvitsevat erilaista vanhempaa. Aika kuluu nopeasti, vaikkei se aina siltä tunnu. Lapset ovat hyvin pian aikuisia ja muuttavat pois kotoa. On taas opittava uusi vanhemmuuden muoto – aikuisten lasten vanhemmuus.
 
On lohdullista, että niin omaan kasvamiseen kuin lastenkin kasvattamiseen on löydettävissä hyviä oppaita ja auttajia. Anteeksiantamus, rakkaus ja armollisuus tasoittavat yhteistä matkaa. Käyttäkäämme niitä, myös itseämme kohtaan.

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Toim. Anna Karjula

Elämänpolulla 18 – Usko ja mieli

Usko ja mieli avaa mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä uskon näkökulmasta. Tekstit etsivät vaikeastakin tilanteesta tietä eteenpäin. Joskus paranemisen siemen on kylvetty pieneen hetkeen. Joskus sairauden kanssa on vain opeteltava elämään.

18 €

Taina Pyysaari
Kuvittanut Liisa Seppänen

Pinja ja Paulus

Pinja ja Paulus ovat kaksoset, ja Iisa on heidän hyvä ystävänsä. Siionin keväästä tutut kaverukset keksivät monenlaista puuhaa sisällä ja ulkona. Kuvakirja on mukavaa luettavaa ja katseltavaa niin alle kouluikäisille lapsille kuin pikkukoululaisillekin.

18 €

Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka

JAKSANKO LUOTTAA? -ÄÄNIKIRJA

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?  
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.

20 €

Väinö Havas

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja

Joulusta jouluun – Suomen kotien lukukirja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Äänikirja on tehty vuonna 1997 julkaistun uudistetun painoksen pohjalta ja sisältää 43 alkuperäisteokseen kuulunutta kertomusta. Havaksen lämminhenkisissä ja kielellisesti rikkaissa kertomuksissa korostuu kodin, uskonnon ja vapaan isänmaan arvo.

20 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi