Keskiviikko 26.9.2018
"
Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme. Gal. 5:25-26

​Monenlaisia isänpäiviä

12.11.2014 06:20 | Sirkka Suominen
Olen viettänyt elämäni aikana viisikymmentäkuusi isänpäivää. Tämän vuoden isänpäivä oli erilainen kuin aiemmat. Onnittelulaulujen, sukkien tai ristikkolehtien viemisen sijasta sytytimme haudalle kynttilät. Hautausmaa oli kaunis. Illan pimeyden keskellä tuikkivat lukuisat kynttilän liekit. Niiden kirkkaus kertoi siitä lämmöstä, jolla omaiset ovat läheisiään tänäkin isänpäivänä muistaneet.
 
Sanotaan, että jokainen isä on päivänsä ansainnut. Näin se varmasti on. Ajattelen myös, että jokainen lapsi on isänpäivänsä ansainnut. Kuitenkaan kyseinen päivä ei aina toteudu halutulla tavalla.
 
On isiä, jotka ovat sairaalassa, eivätkä voi jakaa lasten iloa ja riemua kotisängyssä aamuherätystä odotellen. Jotkut isistä ovat työmatkalla ja onnittelut vaihdetaan puhelimessa, jos työkiireet antavat myöten. On myös isiä, joiden käytös on arvaamatonta päihteiden, väkivallan tai sairauden vuoksi. Sellaisissa perheissä ei välttämättä aina tiedä, mitä isänpäivä tuo tullessaan.
 
Meidän perheessä ei isänpäiväkorttien ja pienten lahjojen tekeminen ollut aina yhtä juhlaa. Isä oli muuttanut kotoa, eikä isänpäivän viettotavoissa ollut mitään säännöllisyyttä. Monina vuosina lapset eivät edes tavanneet isäänsä kovin usein. Muistamisen lähettäminen postissa ei tuntunut lapsista kovin hyvältä vaihtoehdolta.
 
Kun lapset olivat koulussa, varsinkin alaluokilla, isänpäiväaskarteluilla oli suuri merkitys ja sitä varten valmistauduttiin huolellisesti. Eräänä vuonna yksi lapsistani tuli kotiin ja esitteli innostuneena korttejaan. Hän oli tehnyt kaksi korttia. Toinen korteista oli osoitettu isälle ja toinen papalle. Opettaja oli ilmoittanut, että jokainen voi halutessaan tehdä kortin myös jollekin muulle kuin isälle, esimerkiksi papalle, joka myös viettää isänpäivää. Opettaja huomioi hienotunteisesti myös lapset, joilla ei syystä tai toisesta ollut mahdollisuutta antaa korttia omalle isälleen.
 
Aivan kuten jokaisen perheen isänpäivät ovat hieman erilaisia, myös isät eroavat toisistaan. Jokainen isä kasvaa vanhemmuuteen perheensä keskellä, kuitenkin kantaen omia luonteenpiirteitään ja ominaisuuksiaan mukanaan. Myös ympäröivä yhteiskunta vaatimuksineen ja odotuksineen antaa oman panoksensa vanhemmuuden kasvuprosessiin.
 
Vanhemmaksi kasvaminen vaatii aina aikaa. Juuri kun alkaa jotain oppimaan, lapset ovat jo seuraavassa kasvuvaiheessa ja tarvitsevat erilaista vanhempaa. Aika kuluu nopeasti, vaikkei se aina siltä tunnu. Lapset ovat hyvin pian aikuisia ja muuttavat pois kotoa. On taas opittava uusi vanhemmuuden muoto – aikuisten lasten vanhemmuus.
 
On lohdullista, että niin omaan kasvamiseen kuin lastenkin kasvattamiseen on löydettävissä hyviä oppaita ja auttajia. Anteeksiantamus, rakkaus ja armollisuus tasoittavat yhteistä matkaa. Käyttäkäämme niitä, myös itseämme kohtaan.

Vanhemmat

Uudemmat

Sirkka Suominen

Olen yli viisikymppinen nainen ja olen kasvattanut omat lapseni aikuisiksi. Minulla on kuusi lasta ja kuusi lastenlasta. Olen asunut monissa eri paikoissa ja työskennellyt koko aikuisikäni yhdessä ja samassa paikassa.

Voit antaa minulle palautetta blogistani osoitteeseen sirkka.suo@gmail.com.

Sirkka Suominen

Toim. Eero Kukko ja Juha Paukkeri

ALKUSOITOT, SIIONIN LAULUT

Nuottikirja, joka sisältää alkusoiton jokaiseen Siionin lauluun. Alkusoittoja on 35 eri säveltäjältä. Kirja sopii kaikille seuroissa, kodeissa ja seurakuntatyössä näitä lauluja soittaville.

30 €


Toim. Hanna Aho ja Jouni Hintikka
 

Jaksanko luottaa? Ajankohtaista 2018

Jaksanko luottaa Jumalaan silloinkin, kun kaikki ympärilläni muuttuu ja oma elämä on kriisissä?
Vuosikirjassa 2018 käsitellään ajankohtaisia asioita uskon ja luottamuksen näkökulmasta.  

23 €

Toim. Ari-Pekka Palola

Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti

Kirja antaa tietoa vanhoillislestadiolaisen opetuksesta ja avaa sitä, mihin uskosta nousevat opinkäsitykset pohjautuvat. Artikkeleissa avataan myös käsitteiden merkityksiä. 

25 €

Toim. Annika Hintsala ja Jenni Hintsala

Heidän kanssaan kulje, kertomuksia nuorille

Kirja nuorista elämän murrosvaiheessa. Kertomuksissa käsitellään nuoren näkökulmasta uskoa, uskosta nousevia valintoja, omaa minuutta ja suhdetta toisiin ihmisiin. 

17 €

Liisa Louhisalmi

AATOKSEN SAIRAALAREISSU

Helppolukuinen lastenkirja, joka tutustuttaa lasta sairaalamaailmaan.

17 €

Mediatilan tähän myy Päivämiehen ilmoitusmyynti.
Ota yhteyttä:
pm.ilmoitukset@srk.fi